Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alpeille kiivetessä tulee onnellinen olo

Matka
 

Mikä paikka? Sveitsin Alpit.

Montako kertaa on käyty? 15 kertaa.

Helsinkiläinen Seppo Haario:

"Nuorena poikana tutustuin kotipaikkakunnallani sveitsiläisiin. He antoivat minulle Alppi-kirjoja, joiden kauniisiin kuviin tykästyin. Vuonna 1976 päätin lähteä katsomaan Alppeja omin silmin.

Poltin itseni, kun en ymmärtänyt uv-säteilyn voimakkuutta vuorilla. Olin ihan punainen alas tultuani.

Maisemat tekevät minuun vaikutuksen vieläkin, joka kerta. Alpeissa viehättää erityisesti puhtaus ja kauneus. Niiden perässä vaeltaessa tulee samalla myös kuntoiltua.

Eniten olemme käyneet Saas-Grundissa, mutta viime aikoina kohteena on ollut Pontresina.

Lähdemme liikkeelle aamukahdeksalta ja tulemme takaisin hotellille iltapäivällä. Sveitsissä ja yleensä Alppi-seudulla matkat mitataan ajassa: kun kiipeää vuoria ylös ja alas, saattaa mennä koko päivä, mutta kilometrejä ei kerry paljon.

Vaeltaessa normaali peruskunto riittää. Ylöspäin kävellessä vaaditaan enemmän tekniikan hallintaa kuin kuntoa: pitää mennä riittävän hitaasti ja samalla tahdilla. Muuten simahtaa.

Vaellamme yleensä 2 000–2 500 metrissä merenpinnasta. Silloin ilman ohuus ei vielä vaikuta. Jos menee yli 3 000:een metriin, kiipeäminen on ilman ohuuden takia hankalaa. Tuntuu, ettei jaksa, ja ottaa pumppuun.

Korkean paikan kammoa ei saa olla. Silloin vaelluksesta ei nauti, koska vuorilla ei ole kaiteita. Jyrkässä rinteessä voi olla jokin teräsvaijeri.

Huipulla odottaa palkinto: siellä seistessä on vähän sama tunne kuin meren rannalla. On avaraa ja näkee pitkälle. Korkeuserot ovat uskomattomat. Myös eläimiä voi bongata: vuorikauriita, gemssejä ja murmeleita, jotka viheltelevät toisilleen, kun ihminen tulee lähelle. Heinäkuussa kukkaloistokin on aikamoinen.

Kun on viikon vaeltanut vuorilla, olo on onnellinen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!