Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten matkustan täysin ilman rahaa?

Matka
 
Tomi Astikainen
Tomi Astikainen

Neljä vuotta rahatta matkustanut ja kokemuksistaan Miten elää ilman rahaa -kirjan kirjoittanut Tomi Astikainen kertoo, miten hän sen tekee.

1. Uskalla lähteä matkaan

"Monelle ilman rahaa matkustaminen ei ole pakkorako eikä ensisijaisesti keino säästää rahaa. Valinta tehdään, koska halutaan seikkailua tai todistaa ihmisten hyvyyttä tien päällä."

2. Liftaa, kävele tai pyöräile

"Jos ei ole kiire, pitkiäkin matkoja voi kulkea jalan. Monet suosittelevat sitä parhaana matkustusmuotona. Siinä pääsee yhteyteen ympäristönsä kanssa, eikä tule kannettua liikaa kuormaa mukanaan. Myös polkupyörä on hyvä vaihtoehto jopa tuhansien kilometrien taivaltamiseen. Jos pitää päästä nopsaan, peukalokyyti toimii. Jopa Ruotsin-laivalla olen päässyt ilmaiseksi kyselemällä matkustajilta lahjakortteja terminaalissa."

3. Peseydy luonnossa

"Travelleri saa vähän tuoksahtaa. Se kuuluu asiaan. Kelien salliessa voi peseytyä luonnon vesistöissä, reissun päällä joillakin huoltoasemilla ja määränpäässä majapaikassa. Itse kävin kerran kysymässä panamalaiselta poliisiasemalta, saanko peseytyä ulosteelta haisevassa putkassa – ja sain!"

4. Majoitu kivojen luokse

"Rahatta reissatessa tulee usein kutsutuksi kylään ihmisten luo. Rahaton reissaaja ei kuitenkaan ole nirso yöpaikan suhteen. Jos makuupussi ja kartonkialusta löytyy, voi päänsä kallistaa melkein mihin vain. Makuualusta, riippumatto ja teltta ovat luksusta."

"Ennakointiin taipuvainen voi yrittää järkätä majapaikkaa vieraanvaraisuuspalvelujen kautta. Sohvasurffauksen yleistymisestä johtuvat lieveilmiöt ja liftariyhteisön huima kasvu saivat liftarit kehittämään vaihtoehtoisen Trustroots-palvelun."

5. Syö ylijäämäruokaa

"Ihmiset heittävät mielin määrin ruokaa pois. Itse olen saanut ruokaa pyytämällä sitä esimerkiksi ravintoloista, torikauppiailta ja viljelijöiltä. Moni ihmettelee ensin hetken ja hakee sen jälkeen jotain syötävää. Ravintolassa minut on istutettu pöytään, toisinaan on annettu ruokarasia."

"Jos majapaikassa on keittiö eikä lämpömittari näytä +30 astetta, kannattaa myös kokeilla dyykkausta supermarketin roskiksessa. Marjoja, hedelmiä ja vihanneksia saa luonnosta poimimalla."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!