Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lounais-Englannin hienoissa pubeissa voi kulkea rantarosvojen jalanjäljissä – HS esittelee viisi pubia Cornwallissa

Matka
 
Kaarina Griffiths
driftwood spar
Kapakoitsija Lou Tresender (keskellä) kilistää kanta-asiakkaidensa kanssa pubissaan Driftwood Sparissa. Keveä, humalainen Lou's Brew-olut on nimetty hänen mukaansa.
Kapakoitsija Lou Tresender (keskellä) kilistää kanta-asiakkaidensa kanssa pubissaan Driftwood Sparissa. Keveä, humalainen Lou's Brew-olut on nimetty hänen mukaansa. Kuva: driftwood spar

Monet Cornwallin rannikon pubeista olivat ennen salakuljettajien ja rantarosvojen kantapaikkoja. Vieläkin voi kuvitella ryövärijoukon hörppimässä olutta vanhojen laivalyhtyjen ja matalalla roikkuvien kattoparrujen keskelle. Joissakin pubeissa kuulemma myös kummittelee. Rantakapakoiden ruokalistoilta löytyy nykyisin Fish & Chips-annosten ja paahtopaistin lisäksi modernin keittiön herkkuja tuoreista merenantimista.

1. Rantanummien sylissä

Yksi Cornwallin vanhimmista pubeista sijaitsee keskellä rantanummia Zennorin kylässä. Tinners Arms –pubi valmistui vuonna 1271 kylän kirkon rakennusmiesten tarpeisiin. Pieni majatalo tarjoaa hyvää kotiruokaa, B&B-majoitusta ja on etenkin retkeilijöiden suosiossa. Friteeratut pikkukalat ja kylmä olut maistuvat patikoinnin päätteeksi taivaallisilta pubin terassilla.

Kirjailija D.H. Laurence asui pitkään Zennorissa. Hän kirjoitti: "Tämä on ehkä paras paikka, jossa olen ikinä ollut." Kylän kirkossa voi käydä katsomassa Zennorin merenneitoa, joka on kirkon penkin päätyyn kaiverrettu, noin 600 vuotta vanha veistos.

Zennoriin johtaa Englannin paras sunnuntaiajelureitti. Tähän tulokseen päätyi Englannin autoilijoiden liiton taannoinen äänestys. Lähtöpaikka ajelulle on St. Ivesin taiteilijakaupunki.

Tinners Arms, Zennor
www.tinnersarms.com

2. Rahtilaivoja katsellessa

Lossimiehet ovat voineet nauttia The Old Ferry Innin oluesta jo neljäsataa vuotta. Nykyisin pubissa näkee lossimiesten lisäksi viljelijöitä ja matkailijoita.

Takassa palaa tuli, koirat ja lapset pyörivät jaloissa. Syömme talon suosikkiannokset eli äyriäismuhennosta. Maukasta on.

Merihenkisen pubin lisäksi talossa on tyylikäs ruokaravintola sekä majoitusta jokinäkymin.

Joen yläpuolella olevalta terassilta voi ihailla näkymää lahdelle ja seurata, kuinka valtavat rahtilaivat lipuvat ohi hakemaan savilastia vastapäisestä satamasta. Suomalaisiakin merimiehiä on kuulemma pubeissa nähty.

Rannikon myötäinen upea patikkareitti The Hall Walk alkaa vain kiven heiton päästä. Aivan kapakan takana kulkee yhä vanha salakuljettajien polku. Kylän kuuluisin nähtävyys on kirjailija Daphne du Maurierin kotitalo. Hän kirjoitti muun muassa Alfred Hitchcokin filmaamat trillerit Linnut ja Rebekka.

Old Ferry Inn, Bodinnick
www.oldferryinn.co.uk

3. Rantarosvojen jalanjäljissä

Polperro on yksi Etelä-Cornwallin kauneimpia kyliä.
Polperro on yksi Etelä-Cornwallin kauneimpia kyliä.

Emäntä Caroline Steadman pumppaa hanasta juomia minkä ehtii. On sunnuntai-iltapäivä ja silloin pubissa käyvät kaikki. Baaritiskillä haastelee joukko paikallisia työmiehiä ja kalastajia, ja nurkassa virittelee mies kitaraansa. Legendaarinen The Blue Peter Inn löytyy aivan Polperron kaupungin satamalaiturin päästä. Se mainostaa itseään viimeisenä pubina ennen Ranskaa.

Se on yksi rannikon tunnetuimpia pubeja ja voittanut useita tunnuspalkintoja.

Perheyrityksen ylpeys ovat hyvä valikoima paikallista tummaa olutta ja siideriä. Vahva hanasiideri saa sukat pyörimään jaloissa. Ruoka on kalaisaa ja valmistettu paikallisista raaka-aineista. Chilillä maustetut kampasimpukat sulavat suussa.

Blue Peter panostaa elävään musiikkiin, ja viikonloppuisin ilo kohoaa kattoon, kun ihmiset pakkautuvat kuuntelemaan paikallisia soittajia.

Polperro oli ennen salakuljettajien kaupunki, ja sen asukkaat ovat ylpeitä synkästä menneisyydestään. Monen lähikartanon rikkaudet on kuulemma hankittu ryöstelemällä.

Pubissa käyntiin kannattaa yhdistää kierros Chapel Cliffin -kalliolle, josta aukeaa upea näkymä turkoosinsiniselle merelle ja rantajyrkänteille.

The Blue Peter Inn, Polperro
http://thebluepeterinn.yolasite.com/

4. Olutnautintoja vaikka marmeladina

Tätä pubia voi kutsua todelliseksi oluenystävän keitaaksi. Se sijaitsee huikaisevan kauniin Trevaunance-lahden poukamassa, piilossa maailmalta, lähikylän eli St. Agnesin ulkopuolella. Driftwood Spars on paitsi pubi, myös kalabistro, panimo myymälöineen sekä neljän tähden Bed&Breakfast. Pubirakennus on vuodelta 1650. Alun perin tinavarastoksi rakennetun talon kattohirret on tehty laivanhylkyjen mastoista.

Nautimme talon suosikkiolutta, joka voitti Englannin parhaan tumman oluen tittelin 2012. Alfies Revenge on maultaan vahva, suklainen ja maltainen.

Pubin pitäjät keksivät jatkuvasti uusia tapoja käyttää oman talon olutta: Oluessa ja fenkolissa haudutetut sinisimpukat, sieni-olutkeitto ja olutjäätelö. Panimossa voi käydä seuraamassa oluen tekoa ja viereisestä myymälästä löytyy maltaanmakuisia tuliaisia: olutchutneytä, olutmarmelaadia ja tietysti eri olutsortteja.

St. Agnesissa on ihanteelliset tyrskyt lainelautailuun. Siellä järjestetään vuosittain kaksi kansainvälistä surffikisaa. Läheisen Chapel Porth -lahden yläpuolella kohoavat vanhan tinakaivoksen rauniot. Kaivokseen pääsee laskuveden aikaan paljastuvan luolan kautta.

Driftwood Spars, St. Agnes
www.driftwoodspars.co.uk

5. Hiekkarannan houkutukset

kaaarina griffiths
Ilta laskeutuu Driftwood Spars-pubin viereisellä Trevaunance-lahdella.
Ilta laskeutuu Driftwood Spars-pubin viereisellä Trevaunance-lahdella.

The Rashleigh Inn tunnetaan hiekkarannan pubina, sillä se sijaitsee Polkerriksen kylän uimarannalla. Pubiravintola tarjoaa yksinkertaista, mutta hyvää kotiruokaa, ja siellä on oiva valikoima olutta ja paikallisia siidereitä. Ravintolasta aukeaa hieno näkymä rannalle. Seinillä roikkuu Cornwallin pubeille tyypillinen sekoitus vanhoja meriaiheisia tauluja.

The Rashleigh Inn rakennettiin myrskyn mukanaan viemän pubin perustuksille vuonna 1915. Paikalla oli aiemmin myös venevarasto ja rannikkovartijoiden maja. Rannalla on yhä 1700-luvulta peräisin oleva kalasataman aallonmurtaja.

Läheinen Mennabillyn kartano oli pitkään kirjailija Daphne du Maurierin koti. Patikointi kartanon ohi Gribbin's Headin majakalle ja takaisin vie noin tunnin. Sen jälkeen on autuasta istahtaa pubilounaalle.

The Rashleigh Inn, Polkerris
www.therashleighinnpolkerris.co.uk

The Rashleigh Innistä saa maukasta olutta. Paikka on patikoijien ja vesiurheilijoiden suosiossa.
The Rashleigh Innistä saa maukasta olutta. Paikka on patikoijien ja vesiurheilijoiden suosiossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!