Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset eivät olekaan ainoa saunakansa

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.
Kirjoittaja on tietokirjailija ja Madventures-seikkailija,
koska maantieteelle emme voi mitään muuta.

Kun pikkupoikana asuin Intiassa, luulin, että vain suomalaiset saunovat.

Paikalliset eivät todellakaan käyneet saunassa. Koulutoverini olivat pyöritelleet silmiään kysymykselle.

Kašmirin rauhanturvaajillakaan ei ollut saunoja, ei italialaisilla, argentiinalaisilla, norjalaisilla, tanskalaisilla eikä edes ruotsalaisilla – ainoastaan isä ja toisen suomalaiset upseerit olivat rakentaneet saunan.

Sekään ei haitannut, että suoraan ison saunatelttamme takana tuoksahti naapurin kanala: lauantailöylyissä kylpi koko perhe, aivan kuin kotona Suomessa.

Esiteininä pääsin kielikurssille Englantiin. Pirauttelin – kuten ennen kännyköitä oli tapana – vastapuheluja kotimaahan ja hämmästelin puhelinkioskien seinät täyttäneitä, saunoja mainostavia tarroja puhelinnumeroineen kaikkineen. Olivatko brititkin saunakansaa?

Kokeneempi kurssitoverini selvensi, että niissä saunoissa oli kyse vähän toisenlaisista löylyistä. Olimmehan Brightonissa, Englannin gay-pääkaupungissa. Tämä selitti myös saunaflaijereiden muskelihenkisen kuvaston.

Sittemmin olen reissuillani päässyt tutustumaan muukalaisten perinteisiin saunatapoihin – ja yllättymään perusteellisesti. Maailmalta löytää näet aivan erinomaisia saunoja.

Japanin oivallinen kylpyläkulttuuri ymmärtää saunojen päälle. Yhdet parantavimmista löylyistä olen vetänyt Tokiossa, aamukahdeksalta, kapselihotellin taskukokoisessa saunassa krapulaisen toimistomuurahaisen eli salarymanin kanssa niin sanotusti samoilla silmillä. Salaryman jatkoi siitä suoraan töihin ja minä kuvauksiin.

Kaakkois-Aasian Laos ei ensimmäisenä tule mieleen saunamaana, mutta siellä vuorten heimoilla on omat saunansa heilläkin. Pytinki muistutti pientä, puutason päälle kyhättyä kammia, jonka salaisuus on löylyveteen uutetuissa yrteissä.

Parhaita saunoja olen löytänyt Venäjältä.

Kun Burjatiassa šamaani keitteli helvetillisen kuuman ja kostean löylyn, käski huopahatun päähän ja ylälauteelle makaamaan, veteli puoli tuntia tammivihdalla ja perään jääkylmällä vesiletkulla, tiesin, että tällaista ei Suomesta enää löydä.

Maailman paras sauna on kuitenkin se, jonka kuistilla istun nyt munasillani. Kohta heitän kipakat ja upottaudun itäiseen Suomenlahteen, juon oluen, enkä kaipaa yhtään mihinkään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!