Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Funkis-fani Paavo Lipponen esittelee Kotkan kauneimmat talot

Paavo Lipposen mielestä upea arkkitehtuuri on Suomen salainen aarre, jota ei osata hyödyntää juuri ollenkaan.

Matka
 
Outi Pyhäranta HS
Kotkan suunnittelu- ja rahoitusvirasto, entinen Suomalainen Säästöpankki, P. E. Blomstedt, 1934.
Kotkan suunnittelu- ja rahoitusvirasto, entinen Suomalainen Säästöpankki, P. E. Blomstedt, 1934. Kuva: Outi Pyhäranta HS

"Olin lentää selälleni, kun tulin tänne ensimmäisen kerran", Paavo Lipponen sanoo astellessaan sisään entiseen pankkisaliin.

Korkean ja kapean salin toinen seinä on maalattu vaaleansiniseksi. Vastapäinen ikkuna heijastuu seinästä kuin peilistä. Sinivalkoruudullinen lattia korostaa seinän väriä. Huonekalut ovat metalliputkea.

"Tämä on kuin modernin taiteen maalaus, jalokivi arkkitehtuurissa. Suhteellisen pieni rakennus, johon on ladattu valtava määrä luovuutta", Lipponen sanoo ja katsoo ympärilleen.

Entisen pääministerin tyrmännyt rakennus on P. E. Blomstedtin suunnittelema funkistalo Kotkan torin kulmassa. Vuonna 1934 valmistuneessa rakennuksessa toimi alun perin Suomalainen Säästöpankki. Nyt siinä on Kotkan kaupungin asiakaspalvelupiste ja matkailutoimisto.

Tällaisia rakennustaiteen helmiä löytyy Suomesta valtava määrä. Pitää vain osata etsiä. Paavo Lipponen osaa, sillä hän on harrastanut arkkitehtuuria yli puoli vuosisataa.

HS pyysi Lipposen oppaaksi arkkitehtuurikierrokselle Etelä-Suomeen. Lipponen valitsi kohteeksi Kotkan seudun. Valintaan on monta syytä.

Jalokiveen tutustumisen jälkeen on juotava torikahvit. Paavo Lipponen ottaa lihapiirakan ja posson, munkkitaikinasta paistetun Kotkan paikallisherkun. Muutama ohikulkija käy tervehtimässä entistä pääministeriä.

Seuraavaksi oppaamme kehottaa meitä kääntämään katseemme Kotkan toria hallitsevaan rakennukseen.

Kyseessä on Erkki Huttusen suunnittelema kuusikerroksinen kaupungintalo, joka edustaa funkiksen eli funktionaalisen arkkitehtuurin monumentaalista suuntausta. Se valmistui samana vuonna kuin Blomstedtin siro pankkitalo.

Rakennukset ovat ikätovereita, mutta eriparisia kuin Daavid ja Goljat. Myös Blomstedt osallistui kaupungintalon suunnittelukilpailuun. Hän pettyi tappiostaan niin pahasti, ettei huomioinut Huttusen suunnitelmaa omassa työssään.

Funkikseen mieltynyt Lipponen arvostaa molempia rakennuksia.

"Funkis edustaa itsenäisen Suomen nousua", hän sanoo.

Lipponen vie ulkomaisia vieraitaan usein töölöläiseen Elite-ravintolaan, jonka funkis-sisustusta hän pitää suomalaisen designin loistavana esimerkkinä.

Lipposen intohimon tuntevat ainakin valtioneuvoston ja eduskunnan autonkuljettajat. Kun Lipponen oli pääministeri ja myöhemmin eduskunnan puhemies, hän pyysi autonkuljettajaa poikkeamaan toisinaan valtatieltä sivuun. Kohteena oli usein osuuskaupan talo jossain kirkonkylässä.

"Osuuskauppa-funkis erottuu. Silloin talot tehtiin kunnolla. Sen jälkeen on rakennettu vähemmän kiinnostavasti", Lipponen sanoo. Osuuskauppa-funkiksen kulta-aikaa oli 1930-luku.

Mutta on Kotkassa muutakin.

Seuraava kohteemme on keskustan kupeessa Isopuistossa sijaitseva Pyhän Nikolaoksen kirkko.

J. Perrinin piirtämää rakennusta pidetään jopa Suomen tärkeimpänä esimerkkinä venäläisestä 1700-luvun uusklassismista. Kirkko muistuttaa myös Kotkan historiasta. Kaupungin edeltäjä oli venäläisten perustama Ruotsinsalmen linnoituskaupunki, jonka tarpeisiin kirkko aikanaan rakennettiin.

Outi Pyhäranta HS
Pyhän Nikolaoksen kirkko, J. Perrin, 1801.
Pyhän Nikolaoksen kirkko, J. Perrin, 1801.

"Tässä kirkossa näkyvät Venäjän ja Pietarin vaikutteet", Lipponen sanoo.

Seuraa pieni katsaus Pietarin uusklassistiseen arkkitehtuuriin, jota Lipponen pitää maailman merkittävimpänä uusklassistisena kokonaisuutena.

Kierroksella alkaa paljastua, kuinka laajasti 74-vuotias Paavo Lipponen on perehtynyt arkkitehtuuriin ja taidehistoriaan. Se johtuu vuosikymmenten harrastuksesta.

Lipponen kiinnostui arkkitehtuurista kouluvuosinaan, kun hänen piti tehdä esitelmä silloista. Hän päätti tähdätä arkkitehdin uralle.

"Sitten huomasin, etten todellakaan osaa piirtää. En ole taiteilija alkuunkaan."

Urahaave jäi, mutta arkkitehtuurista tuli harrastus. Se syveni vähitellen intohimoksi, joka ulottuu myös kaupunkisuunnitteluun ja -kulttuuriin.

Viime vuonna ilmestyneessä muistelmiensa toisessa osassa Lipponen kertoo maailmalle tekemistään "pakomatkoista", joiden kohteet liittyvät yleensä arkkitehtuuriin.

Outi Pyhäranta HS
Tukkukaupantalo, As. Oy Meriportti, V. Penttilä 1912.
Tukkukaupantalo, As. Oy Meriportti, V. Penttilä 1912.

Tärkein pakopaikka on Rooma, jonka barokkiarkkitehtuuri on Lipposen suosikki. Se syntyi 1500-luvun jälkipuolelta lähtien vastauskonpuhdistuksen kulissiksi. Barokkia pidetään joskus prameilevana ja liioittelevana, mutta Lipposen mukaan se mullisti arkkitehtuurin.

"Se vapautti fasadin ankarasta tasaisuuden geometriasta kuperan ja koveran vaihteluin."

Kotkasta ei löydy barokkia, mutta mennään seuraavaksi ihastelemaan vähän jugendia.

Kotkan vanhan kantasataman tunnetuin talo on merimieskapakka Kairo, jota ei tunneta arkkitehtuuristaan vaan muista ansioista. Mutta Kairon vieressä sijaitsee komea jugendlinna.

Vilho Penttilän suunnittelema Tukkukaupantalo valmistui 1912.

Outi Pyhäranta HS
Karhulan teollisuuspuiston työväenasunnot on entisöity kauniisti.
Karhulan teollisuuspuiston työväenasunnot on entisöity kauniisti.

"Tämä edustaa jugendin puhdaslinjaisuutta, merelle katsovaa vaurautta. Kiinnittäkää huomiota Eliel Saarisen vaikutteisiin ja ikkunoihin, ne ovat arkkitehtuurissa hyvin tärkeä elementti", Lipponen opastaa.

Suomalaisen arkkitehtuurin nousu alkoi jugendista Eliel Saarisen, Lars Sonckin ja kumppaneiden myötä. 1900-luvun alkuvuosikymmeninä Suomesta alkoi kasvaa suorastaan arkkitehtuurin ja designin suurvalta.

"Tätä ei Suomessa kuitenkaan ymmärretä", Lipponen sanoo. Hänen mielestään upea arkkitehtuuri on Suomen salainen aarre, jota ei osata vielä hyödyntää juuri ollenkaan.

Outi Pyhäranta HS
Paavo Lipponen Kantolan puutarhan ovella. Alvar Aalto suunnitteli Kantolan Sunilan tehdasalueen johtajan asunnoksi.
Paavo Lipponen Kantolan puutarhan ovella. Alvar Aalto suunnitteli Kantolan Sunilan tehdasalueen johtajan asunnoksi.

Kiehtovaa eri aikakausien arkkitehtuuria on esimerkiksi täällä Kotkan seudulla ja muualla Kymenlaaksossa.

"Kymenlaakso on arkkitehtuurin kannalta yksi maailman merkittävimpiä alueita. Sitä ei vain tajuta", Lipponen sanoo.

Kotkasta on tosiaan vaikea löytää opasteita arkkitehtonisesti kiinnostaviin kohteisiin. Niiden löytäminen vaatii pientä nuuskimista ja lähdemateriaalia, josta oppaamme on huolehtinut etukäteen.

Jugendlinnan vieressä Tornatorintiellä sijaitsee Kotkan uuden arkkitehtuurin helmi, Merikeskus Vellamo. Ilmari Lahdelman suunnittelema Vellamo välkehtii alkukesän auringossa kuin merenpinta.

"Tämä on nykyarkkitehtuurin ehdotonta huippua", Lipponen sanoo ihastellessaan Vellamon aulaa. Rakenteet ovat taivutettua puuta.

"Tässäkin näkyy Alvar Aallon vaikutus."

Outi Pyhäranta HS
Kotkan kaupungintalo, E. Huttunen, 1934.
Kotkan kaupungintalo, E. Huttunen, 1934.

Niin, Alvar Aalto, suomalaisen arkkitehtuurin supertähti. Tietysti Kotkassakin on hänenmerkkitöitään. Mutta poiketaan vielä ennen niihin tutustumista katsomaan erikoisia paanutaloja.

Kotka on ollut merkittävä teollisuus- ja satamakaupunki ja se näkyy tietenkin myös arkkitehtuurissa. Suuntaamme Karhulan teollisuuspuistoon.

Tänne Kymin lauttayhdistyksen uittopäällikkö, kapteeni William Ruth perusti Karhulan tehtaat 1880-luvun lopulla. Alueelle nousi vauhdilla höyrysaha, tiilitehdas, puuhiomo, lasitehdas ja konepaja. Niiden lisäksi alueelle rakennettiin kymmeniä työläisasuntoja ja kansakoulu.

Outi Pyhäranta HS
Merikeskus Vellamo, I. Lahdelma, 2008.
Merikeskus Vellamo, I. Lahdelma, 2008.

Tyylikkäästi entisöidyn alueen vanhimmat asuintalot ovat 1880-luvulta. Lipponen haluaa erityisesti nähdä 1890-luvun paanuvuoratut työväenkasarmit eli pytingit, joiden arkkitehtuuria pidetään ainutlaatuisena.

Kohde on Lipposen nuuskinnan tulosta, sillä tännekään ei ole opasteita. Onneksi oppaamme on kuullut taloista kotkalaiselta kaveriltaan.

Barokki- ja funkis-faniudestaan huolimatta Lipponen on arkkitehtuurin osalta kaikkiruokainen.

"Maalaistalo voi olla sellainen, että silmä lepää", Lipponen sanoo.

Hän mainitsee myös Suonenjoella Pohjois-Savossa sijaitsevan Kolikkoinmäen. Savon Pispalaksi kutsuttu sahatyöläisten alue rakennettiin 1920-luvun taitteessa.

"Sahatyöläiset suunnittelivat taloja klubiaskin kanteen. Alue on kaikessa suunnittelemattomuudessaan riemastuttava."

Aivan kuten nämä Sudenkadun paanutalot Karhulassa.

"Ei tällaisia ole missään muualla", Lipponen sanoo ja huokaisee.

Ja sitten Sunilaan. Vuonna 1936 Alvar Aaltoa pyydettiin suunnittelemaan Kotkaan Sunilan selluloosatehtaan uudisrakennus, yleiskaava ja kokonainen asuinalue. Siitä tuli valtava urakka, yksi Aallon mittavimmista.

Sunilassa ajamme ensin Kantolaan, jonka Aalto suunnitteli Sunilan tehtaan johtajalle edustuskodiksi.

Talon pihassa meitä odottaa Jarmo Virtanen, Stora Enson laskentapäällikkö, jonka vastuulla on ollut myös Kantolan talosta huolehtiminen. Sunila Oy:n ja Kotkan kaupungin yhdessä omistama Kantola on nyt siirtymässä kokonaan kaupungin omistukseen.

Uutinen ilahduttaa Lipposta. Hän toivoo, että talosta ja Sunilasta tulisi sitä myöten suurempi nähtävyys.

Kantola on ulkoa ankaran pelkistetty, mutta sisältä valoisa ja kaunis.

"Katsokaa näitä pylväitä", Lipponen ihastelee ja hyväilee rottingilla koristeltua pylvästä.

Outi Pyhäranta HS
Alvar Aalto suunnitteli Sunilan valkoiset terassitalot, 1936.
Alvar Aalto suunnitteli Sunilan valkoiset terassitalot, 1936.

Pysähdymme vielä Sunilan kuuluisia terassitalojen pihalle. Missään ei näy matkailijoita. Missään ei myöskään ole opaskylttejä. "Tämä on nähtävyytenä maailmanperintöluokkaa. Ei Euroopassa tai muuallakaan maailmassa ole mitään vastaavaa", Lipponen sanoo ja puistelee päätään.

Sunilan lisäksi lähiseudulla on Aallon suunnittelema Inkeroisten Tehtaanmäen alue.

"Täällä nämä ovat vähän kuin piilossa. Kyllä tätä kehtaa esitellä muillekin kuin arkkitehdeille ja opiskelijoille, jotka nyt löytävät tänne. Tänne voisi tulla tuhansia matkailijoita", Lipponen sanoo.

Matkaajien houkuttelemiseksi aluetta ja rakennuksia pitäisi kunnostaa, kehittää kiinnostavia tapahtumia ja lisätä voimakkaasti markkinointia.

Myös naapurissa sijaitseva Hamina on Lipposen mukaan rakennustaiteellinen nähtävyys. Ja olisi seudulla paljon muutakin nähtävää kuin taloja.

Lipposen mielestä Aalto on ainoa suomalainen, joka kuuluu omassa lajissaan korkeimpaan Pantheoniin, pyhättöön. Edes Sibelius ei yllä samaan.

Aallon kansainvälistä merkitystä ei ymmärretä Suomessa vieläkään, Lipponen sanoo. Hänen mielestään Aallon avulla Suomea voitaisiin tehdä tunnetuksi arkkitehtuurin ja designin suurvaltana.

Eikä Aalto ole yksin. 1900-luvun arkkitehtuurin historiateoksissa listataan kymmeniä muitakin suomalaisarkkitehteja. Heitä on suhteessa väkilukuun enemmän kuin mistään muualla.

"Me emme osaa täällä tehdä tästä mitään numeroa. Jos Ruotsissa olisi vastaavaa, he ottaisivat kaiken irti."

Saakohan täältä edes Aalto-fanipaitoja? Niin kuin Atlantasta.

Kun Lipponen oli pääministerinä seuraamassa Atlantan olympialaisia 1996, hän pistäytyi arkkitehtuurikirjakaupassa. Kaupan valikoimassa neljä suurta 1900-luvun arkkitehtia oli saanut oman fanipaitansa: Mies van der Rohe, Le Corbusier, Frank Lloyd Wrigt – ja Alvar Aalto. Paidan selkää koristi kuva Säynätsalon kunnantalosta.

Lipponen osti kaksi, kokoa XXL.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!