Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten kulttuurishokkia voi lieventää?

Matka
 
Ulla-Maija Lähteenmäki
Merja Mähkä
Merja Mähkä

Matkakirjailija Merja Mähkä kertoo, miten hän sen tekee.

1 Tee kotiläkst huolella

"Kotiläksyjen tekeminen on tärkeää: lukeminen ja puhuminen muiden matkailijoiden kanssa. Kun saavuin Bangladeshiin, oli jo ilta ja pimeää. Rupesin kaivamaan repusta matkaopasta. Yhtäkkiä ympärilleni oli kerääntynyt 50 ihmistä. Tilanne oli ahdistava, ja olisin voinut juosta takaisin lentokoneeseen, mutta tiesin, että Bangladeshissa matkailijat ovat sen verran harvinaisia, että ne herättävät huomiota. Menin minne tahansa, minua tultiin ringissä tuijottamaan."

2 Ajattele avoimesti

"Kulttuurishokki on merkki siitä, että ihminen on oppimassa jotain uutta. Siksi siihen pitäisi suhtautua enemmin myönteisesti kuin kielteisesti. On hyvä käydä läpi syyt, joista shokki johtuu, ja muistaa, että reissuun on lähdetty juuri siksi, että voi kokea jotain erilaista. Yleensä kulttuurishokin aiheuttaa matkakohteen köyhyys, likaisuus, kommunikaatiovaikeudet ja yksinäisyys. Kun tunnistaa syyt, voi alkaa käsitellä tunteitaan."

3 Totuttele hiljaisuuteen

"Kun saavuin ensimmäistä kertaa Mumbaihin, järkytyin aluksi. Se oli kaoottinen, likainen ja paikoin shokeeraavan köyhä. Silloin on parempi vetäytyä vähäksi aikaa vaikka lassille tai bisselle johonkin turvallisempaan ympäristöön, jossa ei ole niin paljon hälinää eikä mölinää. Voi ottaa rauhassa, ja totutella uuteen paikkaan pikkuhiljaa. Ei pidä olettaa, että shokki menee heti ohi. On ihan ok pysyä vaikka kansainvälisen hotellin helmoissa siihen saakka, että on saanut kerättyä voimaa. Mutta sinne ei tietenkään kannata jäädä."

4 Tutustu ihmisiin

"Kulttuurishokki voi tulla myös länsimaissa, kun on yksin reissussa ja oma lähipiiri puuttuu. Silloin pitää hankkia uusia tuttuja. Paikallisten ihmisten kanssa puhuminen vähentää heti shokkia, mutta heihin tutustuminen voi olla vaikeaa. Vierauden tunnetta ja kulttuurishokkia voi osaltaan pahentaa se, ettei altista itseään paikalliselle elämälle. Tämä on itse asiassa ongelma nykyisin, kun yksinäisyyttä voi paeta nettiin. Pääasia on, että tutustuu uusiin ihmisiin – vaikka sitten muihin matkailijoihin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!