Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maalaukselliset suklaakukkulat

Matka
 
Tatu Luoto
EKATERINA POKROVSKY
Kuva: EKATERINA POKROVSKY

"Welcome to Chocolate Hills"

Kun lähestyy Filippiineihin kuuluvan Boholin saaren keskiosassa sijaitsevaa Carmenin kylää, tien yli kaareutuu portti, joka toivottaa matkalaisen tervetulleeksi Suklaakukkuloille.

Portin jälkeen maisema muuttuu alavaksi, ja edessä odottaa näkymä, joka ei näytä luonnon muovaamalta. Mykistävää maisemaa hallitsevat silmänkantamattomiin ulottuvat pyöreät kukkulat.

Maalauksellisia kukkuloita katsoessa mieleen palaavat lapsuuden hiekkakakut. Nämä viidakosta nousevat "kakut" näyttävät siltä kuin ne olisi tehty huolellisesti jättiläismäisillä muoteilla ja aseteltu nätisti ihmisten ihasteltaviksi.

Suklaakukkulat ovat saaneet nimensä rinteillä olevan kasvillisuuden värityksestä.

Sadekauden loputtua ruohomainen kasvillisuus kuivuu, ja vihreän tilalle tulee suklaan ruskea kuorrute.

Nyt alkuvuosi on ollut poikkeuksellisen runsassateinen, ja vihreä on edelleen vallitseva väri. Maisema on kuitenkin luonnon muovaama. Ja aivan kuten luonnonihmeisiin ympäri maapallon, myös Boholin suklaakukkuloihin liittyy mitä mielikuvituksellisimpia tarinoita.

Paikalliset kertovat legendaa, jonka mukaan kukkulat ovat rakkaansa menettäneen jättiläisen kuivuneita kyyneleitä.

Toinen legenda kertoo, että kukkulat ovat tässä kahden jättiläisen voimainmittelön seurauksena. Kiivas kamppailu oli repinyt maan pintaa, eivätkä mittelöstä väsyneet jättiläiset olleet jaksaneet siivota jälkiään. Kukkulat ovat siis muistona menneestä kamppailusta.

Tarinoiden kertojia riittää. He ovat asiastaan niin innostuneita, ettei heidän juttuja ainakaan heidän kuultensa sovi epäillä.

Tiedeyhteisökään ei ole täysin yksimielinen kukkuloiden synnystä. Se tiedetään, että kukkuloiden ydin on kalkkikiveä ja että ne ovat syntyneet entiseen merenpohjaan eroosion kulutettua muinaista koralliriuttaa.

Tämän kehityskulun yksityiskohdista on kuitenkin erimielisyyttä. Ihan tarkkaan ei tiedetä, milloin kukkuloiden syntyyn johtanut kehitys on alkanut. Arviot vaihtelevat kahden ja 40 miljoonan vuoden välillä.

Suklaakukkulat ovat yksi tuliperäisen saarivaltion tunnetuimpia luonnonnähtävyyksiä. Kukkulat ovat myös ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi.

Mutta vaikka titteliä ei tulisikaan, maisema on henkeäsalpaava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!