Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makujen matkalla Suomessa

Moni luulee, ettei Suomesta löydy maailmanluokan herkkuja. Kyllä löytyy. Esimerkiksi maailman parasta giniä!

Matka
 
Pohjalainen gini palkittiin maailman parhaana
Pohjalainen gini palkittiin maailman parhaana
Täydellinen gin tonic syntyy suomalaisesta Napue-ginistä, päätti maailman arvostetuimman kilpailun tuomaristo. Kuvaus & leikkaus Terhi Liimu.

Italiassa on pakko saada zucchinin kukkia, Ranskassa taas on hauska autoilla viinitiloille ja ostella juustoja. Sveitsin paras fondue löytyy yllättäen Genevestä, eikä mistään laskettelukeskuksesta. Maailmalla matkustellessa on ilo löytää seutujen omia gourmet-herkkuja.
Entäpä, jos on matkalla Suomessa? Helsingistä löytyy maailmanluokan gourmet-ravintoloita, mutta mitä kannattaa syödä muualla maassa?
Valinnanvaraa löytyy hyvistä ravintoloista pienpanimoihin.

Kesäiset toriherkut
Kaikki tykkäävät uusista perunoista, mustikkapiirakasta, kalasta ja kantarelleista. Kesäinen gourmet syntyy suomalaisista vihanneksista ja yrteistä. Mikään ei ole parempaa kuin tuore siikli, silli, tilli, pienet parsakaalit, kukkakaalit ja porkkanat, voista ja kevätsipulista tehdyssä kastikkeessa. Tapahtumaa voi ryydittää pienpanimon oluella, ja paikallisella leivällä. Gourmet-kierros kesä-Suomeen kannattaa siis aloittaa oman tai kesäpaikkakunnan torilta.


Rapuja rapuja!

Rapukausi on parhaimmillaan ja nyt herkutellaan! Ravut ovat suomalaista gurmeeta sanan varsinaisessa merkityksessä ja yksi harvoista ruoka-aineista, joita Suomesta on viety myös ulkomaille. Pietarilaiset tilasivat Tsaarin Venäjälle jo yli sata vuotta sitten rapuja niin, että ne uhkasivat jo loppua Suomesta.
Parhaat kotimaiset jokiravut kruunaavat omalla verannalla pidettävät rapukestit. Seuraksi skandinaapureidemme Wästerbotten-juustoa ja kunnon kuminalla maustettu akvaviittiä – sen verran voi supisuomalaisuudesta kerran kesässä poiketa.

Ravintolarintamalla rapujen rakastajan uusi löytö on Keski-Suomessa. Koivulahden Rapukartano on vasta muutaman vuoden vanha yritys, jossa kaikki tehdään viimeisen päälle. Isäntä Pasi Heinonen on perustanut sukunsa maille rapufarmin, ravintolan ja majatalon. Farmilta toimitetaan kotimaista rapua Helsingin ravintoloihin. Majatalon maanläheinen ruoka valmistetaan lähialueen aineksia ja uusia tuotteita yhdistelemällä. Salaateissa on spelttiä, kvinoaa ja ohraa, pääruuissa hirveä, poroa ja karhua. Keittiön kummisetänä on toiminut tähtikokki Pekka Terävä.  Testipäivänä keittiössä pyöri myös yksi Suomen kokkimaajoukkueen nuorista jäsenistä. Tarjolla oli erittäin maukas, moderni buffet.
Heinonen ja Terävä pyörittävät myös läheisen Serlachiuksen taidemuseon erinomaista Gösta-ravintolaa, jossa kahvi tehdään ruotsalaisesta Löfbergs Lilasta.
Molempiin on tehtävä varaus, muuten jää nälkä.
www.rapukartano.fi
www.ravintolagosta.fi

Pienpanimoiden oluet
Viime  aikoina muodissa ovat olleet pienpanimoiden alet, ipat ja apat, jotka ovatkin suomalaisen oluen parhaimmistoa.
Yksi vierailunarvoisista paikoista on Rosalassa toimiva saaristopanimo Rousal Brygghus, joka on pienistä pienin – ja elegantein. Juoman valmistaa Patrik Laine, jonka vanhemmat tekevät samassa talossa kuuluisaa mustaa leipää. Pienpanimon oluet ovat suodattamattomia ja pastöroimattomia, ja ne myydään kauniissa pulloissa. Tuotteita saa myös Alkosta ja saariston kaupoista.
Myös mustaa leipää myydään alueen kaupoissa.

Kannattaa poiketa myös Porin Beer Hunter’s -panimoon ja ravintolaan ja maistaa vaikkapa panimon vuoden oluen tittelillä keväällä palkittua Muffloni Säppi Apaa.
www.rousalbrygghus.fi
www.beerhunters.fi


Mikkelin parhaat
Mikkelistä on tullut yksi kesä-Suomen gourmet-pääkaupungeista. Kenkäveron pappila, Tertin kartano ja Anttolanhovi ovat monelle paikkoja, joiden vuoksi kesämatka suunnitellaan aina niin, että se osuu johonkin näistä ravintoloista, jotka tarjoavat lähiruokaa fine dining –henkeen.
Kenkäverossa esimerkiksi syödään tänä kesänä Sikke Sumarin lähiruokahampurilaisia, jotka kelpaavat teineillekin. Kenkävero löytyy Mikkelin keskustasta, Anttolanhovi Puumalaan johtavan tien varresta ja Tertin kartano Kuopion tien, ”vitostien” varresta.
www.anttolanhovi.fi
www.kenkavero.fi
www.tertinkartano.fi

Nahkiaisia Nakkilasta
Monelle vastapaistettu nahkiainen on muisto lapsuudesta – muttei kovin hyvä sellainen.  Sittemmin nahkiaisista on tullut arvostettu herkku, varsinkin juuri vastapaistettuna. Monien mielestä tuoreet nahkiaiset kuuluu nauttia Nakkilan torilla paperikääreestä. Nahkiaisen pyynti alkaa 16. elokuuta ja silloin kannattaa suunnata Nakkilaan tai muualle länsirannikon nahkiaisjokien varsille.
Yksi tunnetuimpia paistamoita on nimeltään Nakkilan Nahkiaispaistamo. Se toimii jo kolmannessa polvessa. Avotulella tapahtuvaa nahkiaisten paistoa pääsee seuraamaan nakkilalaisessa keinutuolissa istuen.
www.nahkiaispaistamo.fi


Karoliinan kahvimylly
Heinolan ja Jyväskylän välillä kulkevien keskuudessa jo klassikoksi kruunattu leivonnaisistaan tunnettu Karoliinan kahvimylly ja kestikievari on vaihtanut paikkaa. Se löytyy nykyään osoitteesta Kuusirinne 11, Leivonmäki, Joutsa.
Tarjolla on kakkua, pullaa ja paakelseja, mutta myös erinomaisia maalaispizzoja, joiden täytteenä on lähiruokaa, muun muassa hirveä, karitsaa ja muikkua.
Juustokin on läheltä, samassa talossa valmistettua Jukolan juuston cheddaria.
www.karoliinan.fi
www.jukolanjuusto.fi


Maailman parasta giniä
Isossakyrössä Pohjanmaalla tapahtuu kummia. Joen varteen, entiseen meijeriin, on ilmestynyt tislaamo, joka tuottaa giniä ja viskiä suomalaisesta rukiista, nordic single malt rye whiskey.  Torstaina Kyrön gini valittiin maailman parhaaksi. Valitsijana oli International Wine and Spirit Competitionin tuomaristo. Palkinto tuli Napue-nimisestä ginistä tehdystä gin & tonicista.
Napue valmistetaan viljasta ja katajanmarjoista, mutta siihen laitetaan 16 muutakin ainesosaa, kuten karpaloa, tyrniä ja mesiangervoa. Nimensä gini sai Isossakyrössä käydystä Suuren pohjansodan viimeisestä taistelusta, joka käytiin vuonna 1714. Tislaamon toiminta herättää kunnioitusta jo nettisivujenkin perusteella. Mustavalkoisessa videossa lavea Kyröjoki virtaa hiljaa, ja Kyrö Distillery Company ilmottaa tekevänsä juomia, joiden nimet ovat juurevasti Juuri, Verso, Koskue ja Napue.
Kyrön ravintola ja baari ovat auki joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina, ja samalla pääsee myös tislaamokierrokselle. Seuraava aukiolo on siis elokuun 1. päivänä.

Ruoka tulee ravintolaan Seinäjoelle avatusta Juurella-ravintolan keittiöstä. Juurella on uusi pohjalaista lähiruokaa tarjoava fine dining -ravintola, joka listalta löytyy sellaisia herkkuja kuin kyyttövasikkaa, ternimaitoja ja herukka, sekä lähitilojen juustoja. Juurella on saanut trip advisorissa parikymmentä kehuvaa luonnehdintaa, joissa paikan kerrotaan olevan muun muassa ”harvinainen helmi” ja ravintola, jossa ”kaikki on kohdallaan”.
www.kyrodistillery.com
www.juurella.fi

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Helsingin Kauppatori
Helsingin Kauppatori
Marko Sorsa
Rapukartano
Rapukartano
Erik Saanila ja Daniel Strömborg
Rousal Brygghus
Rousal Brygghus
Hanne Salonen / HS
Anttolan Hovi
Anttolan Hovi
Rosemarie Särkkä
Kenkävero
Kenkävero
Harry Kuurio
Tertin kartano
Tertin kartano
Kati Välimäki / HS
Nahkiaispaistamo
Nahkiaispaistamo
Esko Siekkinen
Karoliinan Kahvimylly ja Kestikievari.
Karoliinan Kahvimylly ja Kestikievari.
Johannes Tervo
Kyrö Distillery Company
Kyrö Distillery Company
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!