Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alhambran Punaista palatsia ei nähdä Game of Thronesissa – kuvaaminen evättiin

Televisiosarja Game of Thronesin kuvausryhmä ei päässyt Alhambran linnoitukseen, koska se olisi pitänyt sulkea viikoksi tuhansilta turisteilta.

Matka
 
Juri Vuortama
pia hauskaviita
Alhambra on suljettu ainoastaan joulupäivänä ja uudenvuodenpäivänä.
Alhambra on suljettu ainoastaan joulupäivänä ja uudenvuodenpäivänä. Kuva: pia hauskaviita

Menestyssarja Game of Thronesin tekijät David Benioff ja D. B. Weiss halusivat kuvata sarjan kuudetta kautta Alhambran linnoituksessa Espanjan Granadassa. Vastaus oli kohtelias "kiitos ei".

Alhambra olisi pitänyt sulkea viikoksi, ja sehän ei käynyt. Savimuuriensa värin mukaan nimetyn Punaisen palatsin portilla on kävijöitä jonoksi asti 363 päivänä vuodessa – myös ilman sarjan vetoapua.

"Alhambraan saapuu 8 000 ihmistä päivässä", kertoo opas Felipe, joka vetää kolme tuntia kestävää kierrosta 42 asteen helteessä.

Seikkailu Tuhannen ja yhden yön linnoitukseen kannattaa varata etukäteen netistä, jotta jonossa ei mene koko päivää. Tärkeimpään Nasdir-hallitsijoiden palatsiin pääsee sisään vain 300 vierasta kerrallaan.

Hyvä vaihtoehto on matkailuyritys GetYourGuide.com. Varaus maksetaan netissä, ja vahvistuksen voi joko printata tai tallentaa puhelimeen. Asiakas saa ajan, jolloin häntä odotetaan turistitoimistossa Alhambraa vastapäätä.

Alhambra-päivänä kannattaa vielä vaihtaa jalkaan kunnon jalkineet. Ylhäällä 142 000 neliömetrin alueella riittää käveltävää.

"Alhambrassa sattuu paljon onnettomuuksia, katsokaa eteenne", Felipe pelottelee.

Kierros alkaa kuningas Kaarle V:n renessanssipalatsin edustalta. Se valmistui vasta espanjalaisten valloitettua alueen maureilta – 638 vuotta myöhemmin kuin Alhambran ensimmäiset linnoitukset, joita alettiin rakentaa 800-luvulla. Tyylikin on erilainen.

Patiolta jatketaan tummakurjenpolvien reunustamaa käytävää pitkin Leijonapihalle, Haaremiin sekä Sulttaanin saliin, jonka lasimaalauksilla hallitsijat muinoin häikäisivät sisään astuvia vieraitaan.

Ehkä jopa Kristoffer Kolumbusta, joka tapasi siellä kuningas Ferdinandin ja kuningatar Isabellan ennen matkaa uuteen maailmaan.

Lopuksi tarjolla on henkeäsalpaava näkymä alas Granadan vanhaan kaupunkiin.

"Lopuksi kiivetään yhdessä tuonne ylös vuorelle!" Felipe heittää.

Kolmen tunnin paarustuksen uuvuttamilta matkalaisilta kestää hetken ymmärtää, että se on vitsi.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!