Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini suositteli Immoselle matkustelua – kannattaako kuollutta lääkitä?

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Ammattimatkaajana kiinnitin huomioni siihen, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on suositellut kansanedustaja Olli Immoselle lääkkeeksi rasismiin reppureissaamista: "näkee vähän maailmaa".

Aluksi ajattelin, että Immosen asenteiden muokkauksen kannalta matkailu on yhtä hyödyllistä kuin kuolleen lääkitseminen – niin monta kulttuurišokin järkyttämää, reppuselkäistä umpirasistia olen matkoillani kohdannut.

Paikallisista ulkomaalaisten pelkääjistä puhumattakaan. Ääriesimerkki oli Länsi-Papuan viidakossa. Pakeillemme tuotiin vapiseva mies, joka puristi kädessään jousipyssyä ja luimisteli.

Heimolaiset hihittivät ja kiusoittelivat poloista, joka ei ollut eläissään nähnyt valkoista miestä. Meille selitettiin, että hän oli alkuun luullut meitä aaveiksi: viidakossa vain vainajien iho on kelmeä. Viidakkomiehen pelko oli ymmärrettävää.

Japanissa oli ymmärrettävää, että jotkut suhtautuivat minuun varautuneesti pelkän ulkomaalaisuuden perusteella. Asennevammaa selitti saaren pitkä eristäytymisen ja kansalliskiihkoilunkin historia.

Sekin oli ymmärrettävää, kun minua ja kollegaani välillä uhkailtiin ihonvärimme vuoksi Jamaikalla: siellä rahat ja valta ovat yhä kolmen prosentin valkoisen vähemmistön, orjaherrojen jälkeläisten, käsissä.

Itsekin olen matkoilla monesti havahtunut ennakkoluuloisuuteeni, lokerointiin ja yleistyksiin yksittäistapausten perusteella.

Vaikka kaikki tämä on ymmärrettävää, se ei ole hyväksyttävää. Kokemukseni mukaan kaikkialla maailmassa yksittäiset ääliöt ovat onneksi olleet ehdottomassa vähemmistössä.

Omakin ääliöpuoleni nousee pintaan vain ajoittain, lähinnä pelon tai ahdistuksen hetkinä.

Parasta vastalääkettä siihen on ollut matkailu. Erilaisuuden kohtaaminen on johtanut väistämättä siihen, että olen joutunut ymmärtämään muitakin näkökulmia kuin omani.

Juuri matkailijalla on mahdollisuus nousta uskomusten ja yleistysten yläpuolelle ja kyseenalaistaa luutuneet käsityksensä.

Nöyrä, uteliaan ihmettelevä ja toisen ihmisen mahdollisimman tasavertaisena näkevä asenne ei pelkästään muuta maailmaa, vaan voi pelastaa sen.

En usko, että kukaan on parantumaton rasisti. Kerrankin olen siis samaa mieltä kuin Soini: reissuun vaan, Immonen. Mutta kotiinpaluun suhteen ei mitään kiirettä.

Kirjoittaja on Madventures-seikkailija ja tietokirjailija, joka näki mustan ihmisen ensimmäistä kertaa viisivuotiaana Kruununhaassa vuonna 1979.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!