Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mäntästä on tullut suosittu kesämatkakohde, ja nyt matka taittuu kätevästi myös junalla ja bussilla

Kaupungissa on myös hyviä ravintoloita

Matka
 
Kristiina Markkanen HS
Autereen tupa on saanut nimensä siitä, että kuvanveistäjä Hannes Autere asui siinä ollessaan Gösta Serlachiuksella palkattuna taiteilijana töissä.
Autereen tupa on saanut nimensä siitä, että kuvanveistäjä Hannes Autere asui siinä ollessaan Gösta Serlachiuksella palkattuna taiteilijana töissä. Kuva: Kristiina Markkanen HS

Nyt vielä kannattaa lähteä Mänttään, ehdottomasti!

Säät sen kuin paranevat ja taidekesä jatkuu elokuun loppuun asti.

Mänttä on 2000-luvulla noussut Suomen kivoimpien kesäkaupunkien joukkoon. Uusi nykytaiteen museo Gösta ja kesätapahtuma kuvataideviikot ovat tuoneet hiljaiseen tehdaskaupunkiin ihan uuden vireen, sanovat mänttäläiset itsekin.

Artikkeliin liittyvät

Yksin Serlachiuksen museoiden kävijämäärät ovat kolmikertaistuneet uuden museon avaamisen jälkeen. Museo tavoittelee sataatuhatta kävijää vuodessa, ja pikkukaupunki vilkastuu.

Tapahtumia ja nähtävää on nyt niin paljon, että varoituksen sana niille, jotka miettivät, pitäisikö Mäntässä poiketa: aikaa pitää varata vähintään puoli päivää, mieluiten koko päivä.

Jos taiteesta, luonnosta ja ruuasta aikoo nauttia, Mänttää ei parissa tunnissa suoriteta.

Mänttä sijaitsee Pohjois-Hämeessä, keskellä ei mitään, kuten Mänttä itse mainostaa. Mänttään ei noin vain poiketa. Se on sivussa pääteistä. Autottomalle matka on ollut lähes mahdoton.

Vaan kuulkaapa tätä: Tampereelta pääsee pari kolme kertaa päivässä vanhanaikaista lättähattukyytiä muistuttavalla taajamajunayhteydellä Vilppulaan, Mäntän muinaiseen emokuntaan (johon se on liittynyt takaisin).

Vilppulan asemalla on viime kesästä alkaen päivystänyt Serlachiuksen vessapaperitehtaan bussi, joka vie junalla tulevat vieraat Mänttään ja siellä ympäriinsä.

Bussi ajaa puolen tunnin välein Gösta-taidemuseolta Gustafiin, Serlachiuksen paperitehtaiden entiseen pääkonttoriin, jossa on esillä tehtaan historiaa.

Autollakin saapuvalle voi olla hauskempaa jättää auto Göstan parkkipaikalle ja ajaa Serlachiuksen bussilla museosta toiseen ja lounaalle. Linja-auton kuljettaja toimii samalla paikallisoppaana ja kertoilee niin Mäntän historiaa kuin nykypäivääkin, sekä neuvoo sopivat lounaspaikat.

Gustafista matka jatkuu Pekiloon, entiseen rehutehtaaseen, jossa sijaitsee nyt monikerroksinen Mäntän kuvataideviikkojen nykytaidenäyttely.

Sieltä siirrytään entiselle Mäntän klubille, jossa voi syödä hyvän lounaan alle 20 eurolla.

Taidemuseo Gösta valmistui vuosi sitten. Rakennuksessa on myös ravintola.
Taidemuseo Gösta valmistui vuosi sitten. Rakennuksessa on myös ravintola.

Klubi on entisen paperitehtaan herrojen edustustila, iso linnamainen rakennus, jossa ovat yöpyneet niin "Ruotsin kuningas, Kekkonen kuin Venäjän herratkin", kuten linja-auton kuljettaja Tauno Nummelin kertoo.

Usein linja-autoa ajaa myös liikennöitsijä itse, entinen kansanedustaja Tero Rönni.

Nykyään klubi on jyväskyläläisen kulttuurimesenaatti Kauko Sorjosen säätiön omistuksessa ja toimii myös hotellina. Majoitusta tarjoaa myös Honkahovi, 1930-luvun funkisrakennus, joka rakennettiin alun perin Serlachius-yhtiöiden toimitusjohtajaa varten. Nyt siinä toimivat taidemuseo ja hotelli.

Honkahovi on Mäntän salainen helmi, johon kaikkien vierailijoiden tiet eivät vie, mutta kauniimpaa järvimaisemaa ja rauhallisempaa paikkaa saa Mäntästä hakea. Serlachiuksen bussi vie myös Honkahoviin.

Lounas ja ylipäätään ruokailu on ollut yksi Mäntän kompastuskiviä jo vuosia. Vieras ajattelee kaupunkiin tullessaan, että keskustasta löytyy ruokapaikkoja.

Ei Mäntässä.

Keskustassa on sama tarjonta kuin monessa muussakin pikkukaupungissa: yksi kiinalainen ja pari lounaskahvilaa. Iltaisin ja viikonloppuisin ei oikein sitäkään. Mäntässä täytyy siis tietää, mihin menee syömään.

Aikuisille taideturisteille

Gösta

Vuosi sitten valmistuneen nykytaidemuseon fine dining -ravintola. Ruokaa saa klo 18:aan asti. Pöytävaraus lähes pakollinen.

www.ravintolagosta.fi

Kahvittelijoille

Kreikkalaisen valokuvataiteilija Petros Efstathiadiksen installaatio "Viinakauppa" vuodelta 2014.
Kreikkalaisen valokuvataiteilija Petros Efstathiadiksen installaatio "Viinakauppa" vuodelta 2014.

Autereen tupa

Heti nykytaidemuseon valmistuttua oli ongelma, ettei ruokailijoille ollut riittävää kapasiteettia. Nyt asia on korjattu. Göstan pihassa sijaitseva vanha, kaunis hirsirakennus, entinen Serlachiuksen tilan pehtoorin asunto Autereen tupa, tarjoaa kahvien lisäksi myös keittolounasta.

Avoinna klo 10–18.
www.ravintolagosta.fi

Eläkeläisseurueille

Mäntän Klubi

Buffetlounas klubin vanhoissa suurissa saleissa. Vetää suuriakin bussilasteja ja sopii parhaiten isojen joukkojen ruokkimiseen. Hyvä hintalaatusuhde. Auki myös iltaisin klo 21:een asti.

www.klubin.fi

Perheille

Cafe Myllyranta

Serlachiuksen bussin reitille osuu entinen veturitalli. Kahvilassa saa kympillä erinomaisen peruslounaan. Maukasta kotiruokaa, lihapataa, kalaa, lihapullia, perunaa ja jauhelihakeittoa, sekä kahvit ja kolmea jälkiruokaa. Hintalaatusuhde enemmän kuin kohdallaan.

Myös iltabuffet klo 16–19.
www.cafemyllyranta.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!