Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minne matkustaa tänä talvena? – HS poimi kohteista kiehtovimmat

Nyt on aika varata talven lomamatkat

Matka
 
robin chittenden mvphotos
Gambiassa turisti voi kohdata huppukorppikotkan.
Gambiassa turisti voi kohdata huppukorppikotkan. Kuva: robin chittenden mvphotos

Luonnon ystävälle

Gambia

Gambia on pinta-alaltaan Afrikan pienin valtio, mutta varsinkin rauhallisuutta ja luontoa arvostavalle lomailijalle se on todellinen helmi. Varman auringonpaisteen lisäksi Gambiasta löytää kilometritolkulla lähes autiota rantaviivaa ja paljon retkiä ainutlaatuisen luonnon helmaan.

Gambia on etenkin lintubongareiden suosiossa, sillä maassa elää lähes 500 eksoottista lintulajia. Lintuharrastajan kannattaa siis tänä talvena pakata kiikarinsa ja suunnata Abukon luonnonpuistoon tai vaellusmatkalle gambialaiseen viidakkoon.

Myös apinoita, papukaijoja, krokotiilejä ja virtahepoja voi nähdä luonnollisissa elinympäristöissään paikallisten opastamilla veneretkillä ja safareilla.

Muista myös: Unescon maailmanperintökohteeksi hiljattain valittu Botswanan Okavangon suistoalue, vaellusmatkat Kanarialla

Härmän kylpylä
Härmän kylpylä Seinäjoella on uusittu.
Härmän kylpylä Seinäjoella on uusittu.

Pienelle budjetille
Härmän kylpylä
Kotimaanmatkailu on vilkastunut huomattavasti heikon taloustilanteen ja ympäristötietoisuuden myötä. Ja toisaalta Suomi tarjoaa matkailijoille elämyksiä niin laidasta laitaan, että aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan eli ulkomaille, vaan voi tukea kotimaista yrittäjyyttä.

Syyslomalla kylpylälomat ovat monille perheille mukava tauko arjen pimenevään harmauteen. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi uusittu Härmän kylpylä Seinäjoella. Vesiliikunnan lisäksi keskuksen ympäristöstä löytyy mahdollisuudet frisbeegolfiin, pyöräilyyn ja sauvakävelyyn.

Liikunta-aktiviteettien ja spa-hoitojen lisäksi kylpylässä voi nauttia ravintolan lähiruokamenun paikallisista erikoisuuksista. Jos tanssijalka vipattaa, pääsee kylpylän tansseissa esittelemään taitojaan.

Muista myös: Boheemia paikallisuutta Tallinnan Kalamajan alueella, Mikkelin Anttolanhovi, Haikon kylpyläkartano Porvoossa

colourbox
Kuuban kiertomatkalla näkee myös paikallista arkkitehtuuria.
Kuuban kiertomatkalla näkee myös paikallista arkkitehtuuria.

Seikkailijalle
Kuuba

Kauppasaarrostaan pikkuhiljaa vapautuva Kuuba on nostanut suosiotaan suomalaisten lomakohteena jo vuosia. Matkailun asiantuntijoiden mukaan juuri nyt kannattaa lähteä, jos haluaa ehtiä nähdä kommunistisen valtion ennen muutoksia.

Suurin osa kuubalaisista hotelleista on yhä valtion omistuksessa, ja niiden taso on paikoitellen heikkoa. Oiva vaihtoehto on yöpyä paikallisten vuokraamissa majapaikoissa. Casa particulareiksi kutsutut huoneet ovat edullisia, ja niissä pääsee aistimaan aitoa kuubalaista elämänmenoa todella läheltä.

Autenttiseen paikalliseen elämään ja menneen maailman tunnelmaan voi tutustua myös lähtemällä Kuuban kiertomatkalle, joka esittelee muun muassa vallankumouksen tapahtumapaikkoja, pastellinsävyistä siirtomaa-ajan arkkitehtuuria ja kahviplantaaseja.

Kuuba sopii myös auringonpalvojille, sillä päivän keskilämpötila pysyy talvikuukausinakin yli 27 asteessa.

Muista myös: Vietnamin, Etelä-Kiinan ja Intian kiertomatkat

sergei Figurniy
Dubain tornitalot ovat jo tuttuja monelle suomalaiselle. Nyt sieltä käsin voi lähteä myös risteilylle Persianlahdelle.
Dubain tornitalot ovat jo tuttuja monelle suomalaiselle. Nyt sieltä käsin voi lähteä myös risteilylle Persianlahdelle.

Eksotiikannälkään
Dubain risteily

Risteilymatkat ovat maailmanlaajuisesti todella nosteessa, ja matkatoimistojen mukaan suomalaisetkin varaavat yhä useammin risteilyjä Karibialle ja Välimerelle.

didier forray mvphotos
Persianlahden risteilylläpoiketaan Omanin sulttaanikunnan pääkaupungissa Muscatissa.
Persianlahden risteilyllä
poiketaan Omanin sulttaanikunnan pääkaupungissa Muscatissa.

Matkanjärjestäjien tämän talven uutuus on risteily Persianlahdella. Se vie matkailijat Dubaista Arabiemiirikuntien aluevesille ja niemimaan kaupunkeihin. Reitillä poiketaan esimerkiksi Abu Dhabiin ja sulttaanikunta Omanin pääkaupunkiin Muscatiin, joka oli pitkään täysin suljettu turisteilta.

Pysähdyspaikka on myös vanha Khasabin kaupunki. Sen nähtävyyksiin lukeutuvat muun muassa Portugalin siirtomaavallan ajan linnoitukset ja paikalliset basaarit.

Laivaloma on erinomainen vaihtoehto rantalomailijalle, joka hakee vaihtelua tyypillisimpiin turistikohteisiin. Risteilijöiden varustelu vastaa all inclusive -hotellien tarjontaa, ja matkalla jää aikaa niin auringonpalvontaan kuin ostoksille kaupunkikohteissa.

Muista myös: Malediivit, Mauritius, Tobago, Intian valtameren risteily

MVphotos
Pyöräilymatka Thaimaassa voi viedä Bangkokin Khao San -kadulle.
Pyöräilymatka Thaimaassa voi viedä Bangkokin Khao San -kadulle.

Liikkujalle
Pyörämatka Thaimaassa

Yhä useampi haluaa treenata ja venyä huimiin urheilusuorituksiin myös lomamatkallaan. Erilaisista aktiivi- ja liikuntalomista on tullut nopeasti yksi matkatoimistojen kysytyimmistä matkatyypeistä.

Yksi vaihtoehto liikunnan euforiaa rakastavalle matkaajalle on lähteä kiertämään Thaimaan vuoristoja ja kaupunkeja pyörällä.

Laajasta reittivalikoimasta löytyy eripituisia vaihtoehtoja kaikenikäisille ja -kuntoisille polkijoille. Matkoja järjestää esimerkiksi australialainen Grasshopperadventures, joka tarjoaa myös koko perheelle soveltuvia opastettuja retkiä. Haastetta hakeville todellisille pyöräilyfanaatikoille on tarjolla esimerkiksi 475 kilometrin ja 15 päivän reitti Bangkokista Kambodzan kautta Vietnamiin.

Muista myös: Fustra-loma Kanarialla, sukellusretket Egyptin Hurghadassa, Alppien wellness-keskukset

Lapsiperheille
Kanariansaaret

Pienten lasten kanssa matkustaessa kohteen helppous nousee usein muiden ominaisuuksien edelle.

Perinteiset Kanariansaaret saattavat tuntua moneen kertaan nähdyiltä, mutta lomasaaret uudistuvat jatkuvasti ja lapsiperheiden tarpeet on otettu hotellien ja palvelujen tarjonnassa kattavasti.

Rauhallisuutta ja vaihtelua tavallisimpiin rantoihin voi etsiä pienistä uusista lomakylistä, kuten Teneriffan Los Abrigosista tai Gran Canarian Playa de Amadoresista.

Muista myös: Egypti, Kreikan saaret, Jordania

Lähteet: Tjäreborg, Aurinkomatkat, Finnmatkat, Apollomatkat ja Rantapallo.fi-verkkomedia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!