Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kirjeenvaihtaja suosittelee: Viisi rentoa retkeä Berliinin laitakaupungille

Matka-sivujen uudessa sarjassa HS:n ulkomailla asuvat toimittajat vinkkaavat suosikkikohteitaan.

Matka
 
Christian Jørgensen
Britzer Gartenissa pääsee hetkessä irti keskustan humusta. Puiston sydän on lampi.
Britzer Gartenissa pääsee hetkessä irti keskustan humusta. Puiston sydän on lampi.

Tiheä raideverkosto tarjoaa lukemattomasti houkuttelevia puolen päivän retkikohteita.

HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Tiina Rajamäki esittelee viisi erilaista kohdetta. Niissä tapaa vuorenvarmasti myös tavallisia berliiniläisiä. Aloituspisteeksi hän valitsi Friedrichstrassen aseman aivan keskustassa.

Christian Jørgensen
Alexander Hätti työskentelee Marzahnin lähiössä Alte Börsen panimoravintolassa.
Alexander Hätti työskentelee Marzahnin lähiössä Alte Börsen panimoravintolassa.

Alte Börse, Marzahn

Marzahn on suuri kerrostalolähiö syvällä Itä-Berliinissä. Hieman ankeamaineisen betonilähiön uusi keidas on Alte Börse eli "vanha pörssi". Entistä kotieläinten markkinapaikkaa käytti toisen maailmansodan jälkeen DDR:n armeija.

Viime vuonna aloitti kulttuurikeskus, joka järjestää konsertteja, elokuvailtoja ja tapahtumia. Panimossa valmistetaan omaa Marzahner-olutta, ja ravintolan makkarat maistuvat.

Alte Börse järjestää oluen panemisesta kiinnostuneille panimokursseja viitenä päivänä viikossa. Ne järjestetään yleensä saksaksi, mutta myös englanninkielisiä kursseja voi tiedustella.

Oluen panija Aurora Faccini pitää pitkän luennon siitä, miten hiiva saadaan käymään juuri oikealla tavalla. "Oluen panemisesta on tullut suosittu harrastus. Me näytämme harrastajille monta tärkeää kikkaa."

Kuinka tänne pääsee: Ota Friedrichstrasselta S-Bahn-juna S7 suuntaan Ahrensfelde tai Wartenberg. Jää Friedrichsfelde Ostin asemalla. Kävele 800 metriä. Osoite on Zur Alten Börse 59. Menomatka kestää tunnin.

Lisätietoja: alte-boerse-marzahn.de/ ja marzahner.de/kurse/


Christian Jørgensen
Olympiastadioniin voi tutustua myös uimalla.
Olympiastadioniin voi tutustua myös uimalla.

Olympiastadionin uimala

Berliinin olympiastadion rakennettiin vuoden 1936 kesäolympialaisiin. Olympialaisista tuli yksi natsipropagandan tärkeimmistä ja kammottavimmista näyttämöistä. Nyt stadion on bundesliigajoukkue Hertha BSC:n kotiareena ja useiden konserttien pitopaikka. Sinne pääsee esittelykierrokselle.

Erikoisempi tapa tutustua stadioniin on uiminen. Olympialaisiin rakennettu uimastadion on suuren stadionin kupeessa.

Siihen kuuluu 50-metrinen allas ja kaksi lasten polskutteluallasta. Uimala on auki 13. syyskuuta asti joka päivä kello 7–20. Oma suosikkini on silloin tällöin järjestettävä kuutamouinti. Seuraava yöuinti on 29. elokuuta.

Kuinka tänne pääsee: Friedrichstrasselta junalla S75 tai S5 Olympia-Stadion-asemalle, josta on lyhyt kävelymatka. Alexanderplatzilta pääsee U2-metrolla asemalle Olympia-Stadion. Menomatka kestää 30 minuuttia.

Britzer Garten-puisto

Moni tuntee upean kasvitieteellisen puutarhan, mutta Berliinissä on monta muutakin kukkien ihailijan keidasta.

Kaupungin lounaisnurkassa on Britzer Garten, jossa pääsee irti keskustan hulinasta. 90 hehtaarin puiston sydän on keskellä oleva suuri lampi. Puiston laidalta toiselle voi ajaa puistojunalla.

Gartenissa on pieniä teemapuutarhoja, joista itse ihailen erityisesti englantilaistyyppistä ruusutarhaa. Tänne sopii ottaa piknikeväät ja kirja mukaan ja viettää leppoisaa päivää.

Sisäänpääsy maksaa 2–3 euroa riippuen siitä, onko menossa esimerkiksi tulppaanien tai dahlioiden kukinta-aika.

Kuinka tänne pääsee: Puistossa on useita sisäänkäyntejä. Ota Friedrichstrassen asemalta metrolinja U6 ja aja Alt-Mariendorfiin. Metroasemalta jatka matkaa bussilla 181 pysäkille Rotkopfweg – sisäänkäynti on Mohriner Alleella. Puiston verkkosivuilta voit tarkistaa muut reitit. Menomatka kestää 45 minuuttia.

Lisätietoa: www.gruen-berlin.de/parks-gaerten/britzer-garten/


Christian Jørgensen
Grunewaldin raide 17 muistuttaa juutalaisten kohtalosta.
Grunewaldin raide 17 muistuttaa juutalaisten kohtalosta.

Gleis 17 ja Grunewald

Berliinin historia tulee vastaan kaikkialla. Toinen maailmansota on jättänyt kaupunkiin myös paljon sellaisia arpia, jotka eivät ole kovin tunnettuja.

Yksi niistä on kaupungin länsilaidalla sijaitsevan Grunewaldin juna-aseman laituri numero 17.

Syksyllä 1941 laiturilla seisoi juutalaisia, jotka pakotettiin nousemaan junaan. Aluksi natsit kuljettivat heidät juutalaisten gettoihin. Kesästä 1942 lähtien junat kulkivat suoraan keskitysleireille. Berliinin asemilta lähti 1941–45 yhteensä 186 juutalaisia kuljettanutta junaa.

Raiteilla on nyt koruton, vaikuttava muistomerkki.

Grunewaldista aukeaa Berliinin suurin metsä, joka on kävelyretken arvoinen. Aseman vieressä on erinomainen, tyypillistä saksalaisruokaa tarjoava, "Kneipe" Scheune. Ravintolasta voi vuokrata pyörän retkelle.

Kuinka tänne pääsee: Nouse Friedrichstrassen asemalla S-Bahn-junaan S7 ja matkusta Grunewaldin asemalle. Osoite on Am Bahnhof Grunewald 1. Menomatka kestää 30 minuuttia.

Lisätietoa: memorialmuseums.org/eng/staettens/view/338/ ja www.scheune-restaurant.de/Das-Restaurant

Klunkerkranich

Hyvät drinkit, upea maisema ja mainio tunnelma. Nuorekkaan leppoisa iltaretki suuntautuu Neuköllnin kaupunginosaan.

Klunkerkranich on vehreä kattoterassi, jossa voi ihailla auringonlaskua ja rupatella ystävien kanssa kaupungin kattojen yllä.

Se ei ole vain baari, sillä paikassa näytetään elokuvia ja järjestetään vaikkapa kaupunkiviljelyyn liittyviä tapahtumia.

Terassi on auki kello 10–1.30, sunnuntaisin se aukeaa kello 12.

Kuinka tänne pääsee: Baari sijaitsee aivan Rathaus Neuköllnin metropysäkin vieressä, jolle tuo U7-metro. Jos lähdet Friedrichstrasselta, voit vaihtaa Mehringdammin asemalla U6:sta U7:ään. Sisäänkäynti on Neuköllner Arcaden -ostoskeskuksen kirjastoon johtavan sisäänkäynnin kautta. Osoite on Karl-Marx-Strasse 66. Menomatka kestää 20 minuuttia.

Lisätietoa: www.klunkerkranich.de/

Tiina Rajamäki, 38, on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja. Hän asuu Kreuzbergissä, harrastaa puutarhojen ihailua ja etsii Berliinistä uusia puolia myös juosten.Jos Berliinin keskustan nähtävyydet on jo nähty moneen kertaan, kannattaa hypätä metroon tai S-Bahn-junaan ja matkustaa kaupungin laidoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!