Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trangialla voi valmistaa vaikka pitsan

Ruskaretkeilijöille, partiolaisille ja puolustusvoimille Trangia on tuttu laite, mutta mistä se on peräisin ja miksi se näyttää vuodesta toiseen samalta?

Matka
 
Outi Järvinen
Ruotsalaisten keksimä Trangia täyttää tänä vuonna 90 vuotta.
Ruotsalaisten keksimä Trangia täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Kuva: Outi Järvinen

1. Trangia tunnetaan hopeanvärisenä vempeleenä, jolla partiolaiset valmistavat ruokaa eräretkillä. Trangia ei kuitenkaan ole sen oikea nimi. Eräpiireissä kattilasta, tuulisuojasta ja polttimesta rakentuvaa matkahellaa kutsutaan retkikeittimeksi.

Trangia sen sijaan on ensimmäisen kuuluisan retkikeittimen tuotemerkki. Trangian kehitti ruotsalainen John E. Jonsson 1925. Nimi tulee ruotsalaisesta kylästä Trångsvikenistä, jossa sijaitsee edelleen keittimiä valmistava tehdas. Tänä vuonna Trangia juhlii 90-vuotissyntymäpäiviään.

2.Trangian malli ja perusosat ovat pysyneet samoina vuosikymmenestä toiseen, ja iso osa retkeilijöistä ympäri maailmaa käyttää edelleen perinteistä keitintä. Alumiininen keitin on kestävä, kevyt ja painaa noin puolitoista kiloa.

Kokeneet retkeilijät suosivat myös nykyaikaisempia, kevyemmistä materiaaleista kuten teflonista tai ohuesta teräksestä valmistettuja kattiloita. Ne lämmittävät vettä ja kypsentävät ruokaa Trangiaa tehokkaammin.

3. Vaikka suosituin retkikeitin on edelleen ruotsalainen, suomalaisetkin osaavat suunnitella retkeilytarvikkeita. Esimerkiksi kotimaisen Tervatontun retkikeitin on ympäristöystävällinen versio tutusta esineestä.

Tervatontun keitin on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, ja sen polttoaineena käytetään puubrikettiä, joka on valmistettu kuorettomasta lehtipuusta puristamalla. Koska briketti on puhdasta puuta, sen liekissä voi paistaa vaikkapa makkaraa.

4. Käsitykset retkiruuasta rajoittuvat usein kuivamuonaan ja pussikeittoihin. Muutamalla konstilla retkikeittimelläkin voi leipoa, savustaa tai paistaa vaikka pitsan.

Trangiasta tai vastaavasta alumiinisesta keittimestä saa uunimaisen, kun koko laitteen ympärille tekee kuvun foliosta. Tällä kikalla leipomuksista saa yhtä meheviä ja rapeita kuin tavallisella leivinuunilla. Foliosta voi tarvittaessa tehdä myös savustuspesän tai tuulisuojan retkikeittimelle.

5. Retkikeittimen polttoaineena käytetään yleensä spriitä eli teollisuuskäyttöön tarkoitettua alkoholia tai kevytpolttoainetta. Kokeneemmat käyttäjät suosivat kaasua, koska se lämmittää ja kypsentää tehokkaammin. Spriipolttimella vesi kiehuu noin kymmenessä minuutissa, kaasupolttimella jopa kolmessa minuutissa.

Joskus kaasu saattaa kuumentaa kattilan niin nopeasti, että esimerkiksi lumesta nesteeksi sulanut vesi voi palaa kiinni kattilan pohjaan ja pilata sen.

6. Oikein hoidettuna yksi retkikeitin voi säilyä lähes ikuisesti. Tosin ääriolosuhteissa kuten talvipakkasilla tarvitaan järeämpää kalustoa ja erikoispolttimia. Tavallinen retkeilijä onneksi pärjää mainiosti vaarin tai isomummun vanhalla keittimellä.

7.Jos eräreissulla haluaa järjestää itselleen puuhaa, voi kokeilla, kuinka nopeasti saa kasattua keittimen niin, että sen kaikki osaset ovat paikallaan ja polttimessa palaa liekki. Vinkki: kokeneelta partiolaiselta hommaan kuluu noin kaksi minuuttia.

Juttua varten on haastateltu Mikkelin Toimenpojat -lippukunnan partiolaista Mikko Laitista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!