Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi vinkkiä kerjäläisen kohtaamiseen – Amnestyn ihmisoikeustyön johtaja opastaa

Matka
 
Kati Laukkanen
Kerjäläinen Ateenassa.
Kerjäläinen Ateenassa. Kuva: Kati Laukkanen

Amnestyn ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro antaa vinkkinsä kerjäläisten kohtaamiseen.

1 Oma asenne tarkkailuun

"Kerjäläiset tekevät näkyväksi eurooppalaisen köyhyyden ja syrjinnän. Kun ihminen liikkuu maasta toiseen ja istuu kadulla kerjäämässä tuntikausia joka päivä joskus kylmässäkin, se kertoo siitä, että paljon parempia vaihtoehtoja ei ole.

Niina Laajapuro
Niina Laajapuro

Näen kerjäläiset ihmisinä ja toivon, että muutkin näkisivät."

2 Kerjäämisen syyt selville

"Tiedossani ei ole todisteita, että esimerkiksi Suomeen tulleiden kerjäläisten taustalla olisi rikollista toimintaa. Varsikin romanien köyhyyden taustalla on laajalle Eurooppaan levinnyt syrjintä, negatiiviset asenteet ja rasistinen väkivalta. Suomessakin on aika paljon negatiivisia asenteita, mikä johtuu varmaan osittain tietämättömyydestä. Kannattaa miettiä kerjäämisen taustalla olevia syitä."

3 Hymykin voi riittää

"Jokaisen pitää itse miettiä, haluaako lähteä auttamaan yksittäistä ihmistä. Itse yleensä pysähdyn ja annan muutaman kolikon, vaikka aina se ei ole mahdollista eikä siihen ole aikaa. Mutta ei auttamisen välttämättä tarvitse olla sen ihmeellisempää. Nopea inhimillinen kohtaaminen ja hymy voivat riittää."

4 Kolikot eivät ole ainut apu

"Monesti kerjäläisen kanssa ei ole yhteistä kieltä, mutta tiedän ihmisiä, jotka ovat nähneet enemmän vaivaa ja vieneet kerjäläisen kauppaan ostamaan ruokaa tai apteekkiin hakemaan lääkkeitä."

5 Päätöksiin saa vaikuttaa

"Vetoomusten allekirjoittaminen on hyvä ja helppo tapa osallistua rakenteelliseen muutostyöhön romanien eurooppalaisen syrjintäongelman ratkaisemiseksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!