Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sihl-joessa pulikointi virkistää pyöräilypäivän jälkeen

Zürichin lähellä Sveitsissä voi pyöräillä luonnonkaunista reittiä paikallisten makujen maailmaan.

Matka
 
Kaarina Griffiths
Kaarina Griffiths
Sihlin varrella voi nauttia vehreistä maisemista ja paikallisesta vieraanvaraisuudesta.
Sihlin varrella voi nauttia vehreistä maisemista ja paikallisesta vieraanvaraisuudesta.

Sihl-joen rantatörmällä, Zürichin ja Zugin kantonien rajalla, mutkittelee luonnonkaunis pyöräilyreitti.

Kierroksemme alkaa Sihlbruggin kylästä, josta on joelle vain kivenheiton matka. Ylitämme Schifflibrücken sillan ja lähdemme polkemaan vastavirtaan Zürichin puolella jokea.

Sihl on kivinen ja matala. Sen kirkas, puhdas vesi virtaa alppipuroista. Ajamme halki rantaniityn, ohi vanhan katetun puusillan, ja saavumme perinteiseen sveitsiläiseen maalaisravintolaan, Bäsäbeiziin (luutahuone).

Nimi juontaa siitä, että ennen laitettiin luuta nojaamaan oveen, kun ravintola oli kiinni. Sisällä maajussit ja retkeilijät istuvat kylki kyljessä pitkän pöydän ääressä, ja terassilla navetan edessä saa lähikosketuksen maalaiselämään.

Emäntä Rita Lagler tarjoaa meille puulankulla oman tilan tuotteita: savustettua kinkkua, salamia, leipää ja juustoa. Sveitsin parasta juustofondueta saa, jos tekee tilauksen vierailua edeltävänä päivänä.

Talon takaa niityltä kuuluu kellojen kalkatus. Lehmät tuijottavat meitä hartaina, kun pyyhkäisemme niiden ohi takaisin joelle.

Sihlsprung on maaginen paikka, jossa lauhkea joki muuttuu villiksi. Sen kuohujen keskellä kohoaa jättimäisiä, graniittisia siirtolohkareita. Korkealla joen yllä kulkeva riippusilta vie meidät takaisin Zugin kantonin puolelle.

Kaarina Griffiths
Pyöräilyhiet voi huuhtoa viileässä joessa, jonka vesi on peräisin alppipuroista.
Pyöräilyhiet voi huuhtoa viileässä joessa, jonka vesi on peräisin alppipuroista.

Sillalta voi kääntyä kallionkielekettä pitkin vasemmalle läheiseen Sihlmättelin kalaravintolaan (www.sihlmatt.ch). Se on kuuluisa forelleistaan ja Zugin kirsikkatortusta.

Me kuitenkin lähdemme tulosuuntaan. Siellä meitä odottaa pitkä tunneli, joka on niin matala, että joudumme taluttamaan pyöriä.

Kännykän valo on tarpeen, sillä sisällä on pilkkopimeää. Tunnelin voi kiertää, mutta me haluamme seikkailuja.

Ajamme metsän ja peltojen läpi takaisin katetulle tunnelille, jonka vierestä löytyy hyvä uima- ja picnic-paikka. Pulahdamme viileään jokeen huuhtomaan pyöräilyhiet pois ja kaivamme eväät repusta.

Retkeilijöille on varattu pöytä, penkit ja jopa nuotiohalot.

Kiitos vieraanvaraisuudesta, Sveitsi!


Näin matkustat Sihlbruggiin: Juna Zürichistä Baariin noin 20 minuuttia. Bussi Baarin asemalta Sihlbruggiin 10 minuuttia. Reitin kesto pyöräillä noin 1,5 tuntia ja kävellen kolme tuntia. Edellyttää normaalia kuntoa. Pyörän voi vuokrata esim. Zürichin rautatieasemalta. www.rentabike.ch

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!