Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivilisaatiomme voi romahtaa parissa vuosikymmenessä – mitä siitä jää muistomerkiksi?

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Matkoillani en yleensä perusta monumenteista – ihmiset ja elämän syke ovat rakennelmia kiinnostavampia. Mutta jos lempinähtävyys on pakko valita, valitsen Angkorin temppelirauniot Kambodžassa.

Viidakon valtaamilla raunioilla matkaaja voi hyvin kuvitella menneiden aikojen vaurauden, kullalla silatut kattorakennelmat, orjakomppaniat ja norsujen vetämät aateliskärryt. Tuhat vuotta sitten Angkorin alue oli khmerien valtakunnan keskus ja esiteollisen maailman suurin kaupunki: siellä eli arviolta 700 000–1 900 000 ihmistä.

Kunnes kaikki äkkiä romahti. Kaupunki hylättiin, temppelit autioituivat, ja Angkor vaipui unohdukseen.

Yhtä hyvin voisi valita Baganin temppeliraunioiden meren Myanmarissa, Machu Picchun kadonneen inkakaupungin Perussa, han-dynastian loiston jäänteet Kiinassa tai Colosseumin Roomassa.

Niissä kaikissa reissarin valtaavat samat ajatukset: Miksi? Mikä voi johtaa täydellisestä ylivoimasta ja menestyksestä yllättävään tuhoon? Tätä on tutkinut riippumaton poikkitieteellinen tutkijaryhmä, jota rahoitti Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa. Ryhmä analysoi 5 000:n viime vuoden aikana maapallolla romahtaneet sivilisaatiot ja löysi niistä yhteiset riskitekijät: väestön, ilmaston, veden, maatalouden ja energian.

Tutkijoiden mukaan tuhon resepti sisälsi kaksi ainesosaa: ekologinen kantokyky oli pettänyt ja johtanut resurssipulaan, ja väestö oli jakautunut rikkaaseen eliittiin ja köyhään massaan.

Nykyinen sivilisaatiomme saattaa romahtaa parissa vuosikymmenessä, kuului tutkijoiden vavahduttava johtopäätös.

Maailman väestö on jakautunut rikkaisiin ja köyhiin. Tänä vuonna ylitimme maapallon kantokyvyn aiemmin kuin koskaan. Yli kolmanneksen vuodesta vauras kansanosa syö luonnonvaroja velaksi – siitä velasta emme puhu, vaan jauhamme Kreikasta.

Ainoa mahdollisuutemme on tutkimusraportin mukaan torjua taloudellista epätasa-arvoa ja vähentää luonnonvarojen kulutusta – radikaalisti. Meillä ei vain ole vielä ainuttakaan vallanpitäjää, joka toimisi näin. Haluamme jatkaa entiseen malliin, kuluttaa lisää ja potkia massat takaisin Välimereen.

Myös Angkorin eliitille romahdus tuli yllätyksenä.

Mikähän on se monumentti, jota tulevaisuuden turistit vaeltavat katsomaan ja miettimään, miksi sivilisaatiomme romahti?

Kirjoittaja on tietokirjailija, joka kuuluu maailman rikkaimpaan prosenttiin – kuten jokainen 2 800 euroa kuussa tienaava suomalainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!