Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuisten luovuuspuistossa Pariisissa arki, huolet ja nykyteknologia jätetään ulkopuolelle

Kiireinen pariisilainen hakee nyt rauhaa kännykättömästä Seymour+-tilasta keskellä kaupunkia.

Matka
 
Maija Tammi
Salaisessa puutarhahuoneessa on vartti aikaa kuunnella ympäristön ääniä.
Salaisessa puutarhahuoneessa on vartti aikaa kuunnella ympäristön ääniä. Kuva: Maija Tammi

Peilistä tuijottaa oma naama, ja jakkara natisee takapuolen alla. Olo on kuin passikuvakopissa, mutta kuvanottonappia ei näy.

Sen sijaan seinällä roikkuu laatikko täynnä aanelosia. Ohje kehottaa tarttumaan kynään ja piirtämään omakuvan. Piirros-selfie sujahtaa peilin alla olevaan reikään. Seitsemän euron tie luovuuteen ja hiljaisuuteen on alkanut Seymour+-tilassa Pariisissa.

Galleristina ja Robert de Niron assistenttina työskennellyt amerikanranskalainen Melissa Unger on luonut viisi huonetta, joissa pyritään kosketuksiin intuition, luovuuden ja tiedostamattoman kanssa. Internet ja kännykät ovat pannassa. Teknologia jätetään aulan lukittuun lokeroon kuin uimahallissa.

Seymour+ sopii kiireiselle nykyurbaanikolle, joka ehtii rauhoittumaan vain hetken, mieluiten lähellä työpaikkaa. Kopista siirrytään esityshuoneeseen, jossa kuusi mustaa rottinkituolia tuijottaa tyhjää valkokangasta.

Harjoitus tuo mieleen Julia Cameronin Tie luovuuteen -bestsellerin aamupäiväkirjan, jonka tarkoitus on raapustaa paperille yöllä mielessä velloneet huolenaiheet. Täälläkin kirjoitetaan käsin, mitä mielen päällä on: lomastressi, työkiireet, lapsen kiukuttelu, flunssa.

Sitten jalat uppoutuvat hiekkaan kellarikerroksen hämärässä tilassa. Hiekalla on rivi tuoleja ja pöytiä, joilla lepää kirjepaperia, kyniä ja kirjekuoria. Ohje käskee kirjoittamaan kirjeen rakkaalle. Valmis kirje työnnetään postiluukkuun, jos haluaa, että kirje postitetaan.

Salaisen puutarhahuoneen seinätapetilla linnut keikkuvat puiden oksilla, ja katosta roikkuu diskopallo. Arkuista ja ruukuista kurkottelevat viherkasvit. Urbaanin viidakon keskellä on vartti aikaa kuunnella ympäristön ääniä.

Ne kuuluvat myös huoneessa, joka on täynnä korkeita mustia nojatuoleja. Ajatuksen on tarkoitus lentää. Huomio kiinnittyy katonrajan ikkunoissa vilahteleviin jalkoihin. Boulevard de Magentalla bussit hyrisevät, autot tööttäilevät ja pariisilaiset riitelevät. Kaikki se kuuluu – vaimennettuna. Tuntuu syntisen hyvältä istua poissa arjen sykkeestä.

Kirkkaita ideoita ja hiljaisuutta sen sijaan saa vielä odottaa. Ne saattaisivat löytyä helpommin oikealla hiekkarannalla.

Seymour+, 41 Boulevard de Magenta. Päivälippu 7 euroa. seymourprojects.com/sspace/

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!