Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kirjeenvaihtaja suosittelee: Näitä ruokarekkoja kannattaa kokeilla Tukholmassa

Tukholman lounastarjonta piristyi kerta heitolla, kun kaupunki antoi viime vuonna rekoillle entistä laajemmin luvan kiertää kaduilla. Nyt liikkeellä on jo noin 70 katukeittiötä. HS valitsi viisi kokeilemisen arvoista vaihtoehtoa.

Matka
 
Magnus Laupa
Michael Willuhn ja Frida Brodén ovat Soupreme-rekallaan katuruokabisneksen tulokkaita. Lounaalle tullut Anders Lindh kertoi, että hänen kesäprojektinsa on testata naapurustoon pysähtyviä ruokarekkoja.
Michael Willuhn ja Frida Brodén ovat Soupreme-rekallaan katuruokabisneksen tulokkaita. Lounaalle tullut Anders Lindh kertoi, että hänen kesäprojektinsa on testata naapurustoon pysähtyviä ruokarekkoja. Kuva: Magnus Laupa

Soupreme

Tukholman terveystietoisten kaupunkilaisten makuun räätälöity Soupreme on yksi ruokarekkakartan uusimmista tulokkaista. Täällä syövät ne, jotka suosivat kotimaista, ekologista ja kasvista. Myös vegaanista.

Magnus Laupa
Soupremen listalla on muun muassa porkkanakeittoa ja lammaspataa.
Soupremen listalla on muun muassa porkkanakeittoa ja lammaspataa.

Omistajat Michael Willuhn ja Frida Brodén työskentelivät ennen tukholmalaisen saaristolaivan keittiössä, kunnes päättivät kokeilla oman yrityksen perustamista. He halusivat tarjota jotakin muuta kuin moni muu. Listalla ei siksi ole burgereita tai nyhtöpossua.

Tarjolla on päivittäin kasvista ja vähintään yksi vegaaniateria. Esimerkiksi kookossävytteinen porkkanakeitto kotona leivotulla auringonkukkaleivällä. Lihaa syöville tarjotaan esimerkiksi lammaspataa kotimaisella merenguez-tyylisellä makkaralla.

Annokset ovat viimeisteltyjä ja konsepti tarjoiluastioita myöten mietitty, hinnat alle kymmenen euroa.

facebook.com/truckstersoupreme


The Italian Cousins

Kolmen italialaisserkuksen The Italian Cousins on pala Italiaa Tukholmassa. Veljekset Davide ja Mattia Disisto ja heidän serkkunsa Enrico Artoni tarjoavat makuja kotiseuduiltaan Reggio Emiliasta, Pohjois-Italiasta.

Kolmikko tuo itse valtaosan raaka-aineistaan. Aluksi ruokarahti kulki vain omien keittiöiden tarpeisiin. Ystäväpiirissä kysyntä kasvoi, ja nyt serkukset pyörittävät rekkaa ja suunnittelevat oman delin perustamista.

Ruokalistalla on muun muassa hampurilaisia, mutta hiukan erilaisia. Leipä on taikinajuureen leivottua kovakuorista laatua, ja täytteet vaihtelevat portobellosienistä ja tryffeleistä italialaisiin makkaroihin. Tarjolla on usein myös saalaattilounasta.

Valtaosa raaka-aineista on tutuilta tuottajilta ja ekologisesti tuotettuja, Davide Disisto sanoo. "Haluamme nähdä omin silmin, mistä tuotteemme tulevat. Lisäksi haluamme tukea hiukan kotiseutujamme. Siellä tehdään yhä kovasti töitä, vaikka taloudessa on kovat ajat."

Annokset ovat hieman kalliimpia kuin monilla muilla rekoilla, vajaat 11 euroa. Plussana on kaunis esillepano ja sydämellinen palvelu. Leikkeleitä, leipää ja juustoja saa ostaa myös kotiin.

theitaliancousins.se

Magnus Laupa
Nezima Edström ja Osborn Dynesius pyörittävät Rolling Street Food -rekkaa.
Nezima Edström ja Osborn Dynesius pyörittävät Rolling Street Food -rekkaa.


Rolling Street Food

Se joka kaipaa rasvaa, suolaa ja mausteita, nauttii Rolling Street Foodin keitoksista. Meksikolaishenkinen katukeittiö tarjoilee fajitoja, tacoja ja burgereita tulisilla mausteilla. Esillepano ei ole valtti, mutta omistajapariskunta tarjoaa ruoat lämpimällä otteella.

Rolling Street Foodin takana ovat Tukholman ruokarekka-aallon vanhimpiin tekijöihin kuuluvat Nezima Edström ja Osborn Dynesius. Dynesius työskenteli aiemmin meksikolaishenkisessä ravintolassa, mistä menu on saanut innoituksensa. Meksikolaisuus on silti pitkälti ruotsalaista, kuten myös raaka-aineet.

Pariskunnan päivät venyvät joskus yömyöhään, sillä ruokatyyli on suosittua myös kotiin toimitettuina. Dynesius nauraa, että juhlijoille tällainen ruoka maistuu aina vain paremmin, kun takana on pari olutta. Rekka voi olla oikea valinta risteilyturistille, jonka ilta laivalla on ollut railakkaanpuoleinen. Hinnat pysyvät alle kymmenessä eurossa.

rollingstreetfood.se


Bun Bun

Vuodesta 2013 katuja kiertänyt Bun Bun on yksi Tukholman ensimmäisistä ruokarekoista. Se tarjoaa Bánh mìta eli yhdistää vietnamilaiset täytteet ranskalaisiin patonkeihin.

Rekan taustalla ovat muun muassa taidehalli Färgfabrikenin kahvilasta tunnetut tekijät. Idea tuli maailmalta, ei kuitenkaan Aasiasta vaan esimerkiksi New Yorkista, missä yksi perustajista Kristofer Lund kertoo ihastuneensa vietnamilaispatonkeihin.

Yksi suosituimmista täytteistä valmistetaan pitkään kypsytetystä porsaankyljestä, sipulista ja valkosipulista tujauksella kalakastiketta, sokeria ja mustapippuria. Kanavaihtoehtoja on useita, ja lihaa välttäville on usein esimerkiksi marinoitua tofua.

Hinnat ovat noin kahdeksan tai yhdeksän euroa.

bunbun.se


Street Soup 'n Stuff


Street Soup 'n Stuff on nimensä mukaisesti keittolounaiden ystävän valinta.

Pari kuukautta sitten toimintansa aloittaneen rekan perustaja ja omistaja on ruotsalaistunut australialais-italialainen kokki Riccardo Casarotti. Hän markkinoi konseptiaan katuruokana, joka ei ole pikaruokaa vaan "slow foodia". Mahdollisimman paljon tehdään itse alusta alkaen. Päivittäin tarjolla on soppa tai kaksi. Listalla voi olla esimerkiksi kermaista tomaattikeittoa homejuustolla, pestoöljyllä ja pinjansiemenillä. Mukaan saa aina pari siivua juureen leivottua ja grillattua leipää.

Rekka tarjoaa muitakin annoksia, kuten tulista kanahöystöä tomaattikastikkeessa maissin, nachojen ja kermaviilikastikkeen kera. Hinta-laatu-suhde tuntuu olevan kohdallaan. Keitot maksavat seitsemisen euroa, muut annokset noin yhdeksän. streetsoup.se


Ruokarekat kertovat sijainnistaan ja aukioloajoistaan sosiaalisessa mediassa ja muun muassa sivustoilla streetkak.se, hittatrucken.se ja stockholmfoodtrucks.nu.

Elina Kervinen on Helsingin Sanomien Skandinavian-kirjeenvaihtaja Tukholmassa.
Hän innostuu kotikaupunkinsa monipuolisesta ja monikulttuurisesta ruokakulttuurista ja sen uusimmista hullutuksista.
Tukholman ruokatarjonnassa parasta on, että kovan kilpailun takia kohtuuhintainenkin on useimmiten hyvin laadukasta ja harkittua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!