Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuntematon Galicia on kappale kauneinta Espanjaa

Galiciassa kannattaa vuokrata auto ja ajella pitkin rannikkoa pikkukylästä toiseen. Vehreistä maisemista, ruoasta, viineistä ja valkoisista hiekkarannoista voi nauttia pitkälle syksyyn.

Matka
 
Hanne-Mari Tarvonen HS
Rías Baixas -viinialueen keskus on Pontevedran kaupunki, jonka viehättävä vanha kaupunki ja pikkukuppilat houkuttelevat paikallisia ja turisteja.
Rías Baixas -viinialueen keskus on Pontevedran kaupunki, jonka viehättävä vanha kaupunki ja pikkukuppilat houkuttelevat paikallisia ja turisteja. Kuva: Hanne-Mari Tarvonen HS

Kaikki tuntevat Kanariansaaret. Katalonia ja sen sykkivä keskus Barcelona ovat suomalaisten suosiossa, samoin Espanjan pääkaupunki Madrid.

Baskimaan helmet Bilbao ja San Sebastian kiinnostavat yhä enemmän herkullisen ruokakulttuurin, Guggenheimin ja rantojen vuoksi.

Mutta mitä tiedät Galiciasta?

Luoteis-Espanjassa sijaitseva Galicia on yksi Espanjan neljästä itsehallintoalueesta, jota rajaavat idässä Asturia sekä Kastilia ja León. Etelässä rajan takana häämöttää Portugali.

Ajomatkalla kuivasta ja kuumasta Kastilia ja Leónista Galiciaan muutoksen huomaa heti: tasainen, hiekanruskea ja karuhko maa muuttuu kumpuilevaksi ja vehreäksi maisemaksi, jota rikkovat laaksot, joenuomat ja metsiköt.

Galicia on Espanjan sateisinta aluetta, erityisesti talvisin. Mutta loppukeväästä pitkälle syksyyn Espanjan vihreä kehto houkuttelee jylhillä maisemillaan, ruokakulttuurillaan, viinitiloillaan ja luonnontilaisilla rannoillaan.

Espanjan rannat eivät ole kärsineet Portugalin rantoja koettelevasta hurjasta eroosiosta, mutta osa rannoista on tyrskyisiä ja rajuja. Tyynemmät laguunit ja rikkonaisen rannikon suojaisemmat rannat sopivat kuitenkin rauhallisempaan merestä nautiskeluun.

Meri on Galician valtti. Paras tapa tutustua alueeseen onkin vuokrata auto ja huristella pitkin rannikkoa.

Praia do Vilar

Ribeiran alueen lounaiskärjessä levittäytyy yksi Galician pisimmistä hiekkarannoista. Alue yhdistää viisi rantaa: Anguieiron, Vilarin, Lagoan, Río do Marin ja Ladeiran rannat.

Rannalla voi tassutella yli viiden kilometrin matkan pitkin valkoista hiekkaa ja pulahtaa melko lähellä rantaa murtuviin aaltoihin. Alueen pohjoisrannoilla merenkäynti on etelää maltillisempaa.

Rantaelämän lisäksi Vilarin rannalle kannattaa pysähtyä ihmettelemään luontoa. Hiekkarannan ympärillä levittäytyvät Corrubedon kansallispuisto ja kosteikko useine jokineen, joissa suolainen ja makea vesi sekoittuvat.

Kansainvälisin sopimuksin suojellulla alueella kasvaa 247 kasvilajia ja elää muun muassa kymmeniä vesilintulajeja. Rannalla voi nähdä esimerkiksi merimetsoja, meriharakoita ja suulia.

Rannan pohjoispuolella muotoaan muuttaa liikkuva hiekkadyyni – yksi Euroopan suurimmista.

Hanne-Mari Tarvonen HS
Santiago de Compostelaan saapuvien pyhiinvaeltajien matka päättyy kaupungin katedraaliin.
Santiago de Compostelaan saapuvien pyhiinvaeltajien matka päättyy kaupungin katedraaliin.

Santiago de Compostela

Santiagon keskiaikainen kaupunki oli vuosisatoja yksi katolisen kirkon merkittävimpiä keskuksia. Sen korkealle kurkottava katedraali ja vanha kaupunki vetävät yhä kymmeniätuhansia pyhiinvaeltajia joka vuosi.

Vanhan kaupungin kapeat kiviset kujat huokuvat historiaa, ja erityisesti illan hämärässä kaupungin taianomainen ilmapiiri kelmeine katuvaloineen mykistää. Vanhan kaupungin joka nurkalla, aukiolla ja rakennuksella on tarinansa, ja maailmanperintökohteeksi määritellyssä kaupungissa perintöjä vaalitaan.

Noin 100 000 asukkaan Santaigossa on todennäköisesti Espanjan hinta-laatu-suhteeltaan paras kauppahalli Mercado de Abastos. Se pursuaa rannikon tuoreita mereneläviä ja notkuu niin paikallisten mummojen kuin viljelijöiden puutarhojen vihanneksia ja hedelmiä sekä paikallisia juustoja ja lihoja.

Joka nurkassa on oiva ravintola, tapasbaari tai viiniravintola. Toisin kuin monissa turistikaupungeissa, hinta ei huimaa päätä.

Hanne-Mari Tarvonen HS
Agro de Bazánin viinitila keskittyy albariño-viiniin, jota kypsytetään sekä teräs- että tammitynnyreissä.
Agro de Bazánin viinitila keskittyy albariño-viiniin, jota kypsytetään sekä teräs- että tammitynnyreissä.

Vilanova de Arousa ja Las Sinas

Matkalla lukuisten siltojen Pontevedran kaupungista luoteeseen kannattaa pysähtyä Vilanova de Arousan kylässä ja Sinasin keltahiekkaisilla rannoilla.

Vilanova de Arousan pieni satama, rantakatu, vanhat graniittiset maasta korotetut viljavarastot ja kivitalot näkee lyhyessä kävelytuokiossa. Myös kylän erittäin huokeat ravintolat ja kahvilat kannattaa katsastaa.

Laadukkaan ruoan ohella Galicia on viininystävän keidas. Rías Baixas eli matalien jokien maa on yksi Espanjan arvostetuimmista viinialueista, ja jokien ympäristöjä täplittävät viinitilat. Pikkukaupungeissa järjestetään viinijuhlia, ja tilat pitävät maisteluja ja kierroksia.

Vaikka paikalle tupsahtaisi ilman ennakkovarausta, vastaanotto on varmasti ystävällinen.

Yksi paikallisen, maailmalla palkitun hapokkaan ja hedelmäisen albariño-viinin tekijöistä on Agro De Bazánin viinitila, joka aloitti ensimmäisenä albariñon kypsyttämisen ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viinin maistelun ja tilan historian kuulemisen ohessa voi ihailla auringossa kylpevää viiniviljelmää ja vuosisatoja vanhaa Granbazanin rakennusta.

Hanne-Mari Tarvonen HS
Cabo Homen edessä sinisenä siintävät Islas Cies -saaret, joihin paras näkymä on Meliden rannalta.
Cabo Homen edessä sinisenä siintävät Islas Cies -saaret, joihin paras näkymä on Meliden rannalta.

Cabo Home jaPraia do Melide

Noin 85 kilometriä Santiagosta etelään, Cangasin alueen lounaiskärjessä sijaitsevat Cabo Homen luonnonpuisto ja yksi Galician kauneimmista rannoista, Melide.

Kiemurteleva ja töyssyinen hiekkatie vie lähelle rantaa, ja loppumatka taittuu auringonsäteiden täplittämän metsikön siimeksessä. Perille päästyä henki meinaa salpautua.

Edessä avautuu sirppimäinen ranta, pehmeät aallot loiskivat rantaan. Parempaa piknikpaikkaa ei Galiciasta löydy.

Cabo Homen rannat ovat erityisesti surffaajien suosiossa. Paluumatkalla voi nauttia kylmästä juomasta ja auringonlaskusta huikeissa maisemissa pienessä Cabo Home -ravintolassa.

Hanne-Mari Tarvonen HS
Galician luonto kätkee useita kymmeniä vesiputouksia. Kauneimpia ovat Fervenza do Toxan putoukset noin 30 kilometrin päässä Santiagosta.
Galician luonto kätkee useita kymmeniä vesiputouksia. Kauneimpia ovat Fervenza do Toxan putoukset noin 30 kilometrin päässä Santiagosta.

Ons & Islas Cies

Kolmen saaren muodostamat Islas Cies -saaret ja Onsin saari ovat osa Galician Atlantin saarten merikansallispuistoa.

Pohjoisemmassa Pontevedran joensuulla sijaitseva Ons on karu, kylmien merivirtojen ympäröimä saari, jonka laella on leirintäalue. Satamassa erityisesti tuoreita mereneläviä ja kalaa tarjoaa ravintola Acuna.

Ons sopii parhaiten jylhistä merimaisemista, patikoinnista ja rauhallisesta luonnosta nauttiville, ja saarella kannattaakin viipyä telttaillen muutama päivä.

Etelämmässä sijaitsevat Islas Cies -saaret puolestaan ovat mainio kohde päiväretkelle. Onsia lämpimämmät, kristallinkirkkaat vedet houkuttelevat snorklaamaan, ja hienonhienolla valkoisella hietikolla voi rentoutua auringossa.

Hanne-Mari Tarvonen HS
Pintan majesteettinen jäljennös on Baionan satamassa. Laivamuseossa kerrotaan Kolumbuksen matkan vaiheista.
Pintan majesteettinen jäljennös on Baionan satamassa. Laivamuseossa kerrotaan Kolumbuksen matkan vaiheista.

Baiona

Vigon lahdella sijaitsevan pienen Baionan kaupungin historia ulottuu vuoteen 140 ennen ajanlaskun alkua, ja kaupunki on kuulunut vuoroin Espanjan, vuoroin Portugalin ja Galician hallitsijoille.

Baiona oli keskiajalla yksi Espanjan merkittävimmistä satamakaupungeista, ja vuonna 1493 Kolumbuksen laivueen Pinta saapui ensimmäisenä maihin tuoden uutisia uudesta mantereesta.

Sataman vasemmalla puolella pienessä niemessä seisoo Castelo de Monterreal, jonka villiintyneessä puutarhassa saa kuvan muinaisen linnan elämästä.

Kiehtova Baiona ja sen rantabulevardi, hulppeat veneet, pikkukahvilat ja jahtiklubi ovat kuin Suomen Hanko. Loppukeväästä alkusyksyyn kaupungin valtaa Galician ja Etelä-Euroopan kerma, talvisin se nukkuu hiljaiseloa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!