Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Normandian salainen puutarha vie romanttisista tunnelmista myrkkykasveihin

Neljän hehtaarin ranskalaiseen puutarhaan Calvadosissa mahtuu kasveja romanttisista myrkyllisiin ja raamatullisista pirullisiin.

Matka
 
Kaarina Griffiths
Kaarina Griffiths
Osa puutarhasta on rajattu arboretumiksi, jossa on harvinaisia koristepuita.
Osa puutarhasta on rajattu arboretumiksi, jossa on harvinaisia koristepuita. Kuva: Kaarina Griffiths

Calvadosin alueella Normandiassa on viherpeukalon unelmakohde, Jardin le Pays d'Auge eli Augen seudun puutarha. Se on yksi Ranskan hienoimmista puutarhoista. Lähes neljän hehtaarin alue koostuu erilaisista teemapuutarhoista ja vanhoista ristikkopuurakennuksista.

Auringon tarhassa hehkuvat unikkojen ja leimukukkien lämpimät värit. Sen vieressä on herkkä sini- ja hopeasävyinen kuuntarha lupiineineen. Tuoksujen tarhassa kasvaa yrttejä.

Yksi puutarhan viehättävimmistä alueista on rakkaudentarha. Sen keskus on ruusujen ja kurjenkellojen ympäröimä patsas, jossa rakastavaiset on ikuistettu toistensa syleilyyn.

Suihkulähteet, kaariportit ja sirot veistokset luovat romanttisen, ranskalaisen tunnelman. On kuin seikkailisi salaisessa puutarhassa kiemurtelevine käytävineen ja piilopaikkoineen.

Vaaleanpunaisessa tarhassa on hehkuvia verihortensioita ja tarhakeijunkukkien hempeyttä. Enkelten tarhaan on koottu kasveja, joilla on raamatulliset nimet. Suomeksi tosin esimerkiksi Pyhän neitsyen viitta ("Le manteau de notre Dame") on arkisesti jättipoimulehti.

Kaarina Griffiths
Valkoiset unikot ja ruusut kukkivat vanhan puutarhurin majan edessä.
Valkoiset unikot ja ruusut kukkivat vanhan puutarhurin majan edessä.

Lääkepuutarhassa voi tutustua rohtokasveihin, joita kasvatettiin keskiajalla luostarien puutarhoissa. Pirun tarhassa varoitetaan koskemasta kasveihin, joista osa on myrkyllisiä.

Pensaslabyrintin kautta voi seikkailla kappelialueelle. Se on omistettu puutarhurien suojeluspyhimykselle, pyhälle Fiacriukselle.

Armelle ja Jacques Noppe ovat luoneet paratiisin taloaan ympäröiville pelloille tyhjästä. Aluetta hallitsee suuri lampi, jonka rannalla nököttää vanha pyykkitupa laitureineen.

Puutarha on rokokoo-henkinen sekoitus englantilaista maisemapuutarhaa ja ranskalaista muotopuutarhaa. Se ei ole pelkkä museo tai kasvikokoelma, vaan vireä liikeyritys: alueella on taimitarha ja crêpes-ravintola, jossa voi valita mieleisensä kymmenistä letuista.

Siellä voi järjestää myös vaikkapa häät.

Kaarina Griffiths
Rakkauden tarhaa koristavat ruusut, kissankellot ja patsaat.
Rakkauden tarhaa koristavat ruusut, kissankellot ja patsaat.

Armelle Noppe työskentelee puutarhassa kuusi tuntia päivässä ympäri vuoden. Se ei väsytä, vaan tekee onnelliseksi.

Puutarha sijaitsee Cambremerin kylässä ja on auki 1. 5.–30. 9. kello 10–18.30. Lähin juna-asema on Lisieux. Matka Pariisista kestää noin 2,5 tuntia. Alueella liikkumiseen tarvitsee auton.
www.lesjardinsdupaysdauge.com

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!