Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin selätät matka­pahoinvoinnin – lääkäri vinkkaa

Matka
 
Niklas Lindblad
Niklas Lindblad

Terveystalon matkailuklinikan lääkäri

Niklas Lindblad kertoo, miten se onnistuu.

Puhe pahentaa

"Ihmisen tasapainoelimistö on hyvin monimutkainen. Sitä säätelevät korvassa olevat tasapainoelimet, näkökyky ja lihastasapaino. Matkapahoinvointi, kuten huimaus ja huono olo, johtuu siitä, että tasapainoelimistöstä tulee aivoihin ristiriitaista tietoa. Pahoinvointiin liittyy myös voimakas psykologinen vaikutus: jos matkaseura puhuu koko ajan, että kohta tulee oksennus, näin todennäköisesti tapahtuu. Oksentamisesta ei siis kannata puhua."

Makuulle silmät kiinni

"Jos ihminen kärsii erittäin pahasta matkapahoinvoinnista, paras tapa matkustaa on makuulla ja silmät kiinni, mutta aina se ei ole mahdollista. Autossa ja bussissa kannattaa istua etupenkillä ja katsoa eteenpäin. Se on hyvä paikka matkapahoinvoinnin lieventämisen kannalta. Laivassa ja lentokoneessa on taas syytä olla mahdollisimman lähellä keskiosaa. Siellä keinuminen ja muut liikkeet tuntuvat vähiten."

Lääkkeestä apua pahimpaan

"Viime kädessä matkapahoinvointia voi hoitaa lääkityksellä: niin sanotulla vanhalla antihistamiinilla, jolla on rauhoittava ja rentouttava vaikutus. Sitä saa apteekeista ilman reseptiä. Useamman päivän merimatkaa varten iholle voi panna skopolamiinilaastarin. Antihistamiinilääkitys on hyvä aloittaa noin vuorokausi ennen altistusta matkapahoinvoinnille. Laastarin voi panna vasta muutama tunti ennen matkaa."

Jätä rohkaisuryyppy väliin

"Alkoholi heikentää ihmisen tasapainojärjestelmän toimintaa. Siksi sen nauttiminen ei ole suositeltavaa edes rauhoittavana lääkkeenä. Se ei helpota vaan pahentaa matkapahoinvointia."

Ruokaile kevyesti, haukkaa ilmaa

"Ennen matkaa kannattaa syödä kevyemmin, sillä täydellä vatsalla pahoinvointi voi olla pahempaa. Myös raitis viileä ilma auttaa sietämään epämiellyttävältä tuntuvaa matkaa paremmin."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!