Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New York on kirjakauppojen pääkaupunki – HS:n toimittaja vinkkaa suosikkinsa

Newyorkilaiset rakastavat pieniä kirjakauppojaan, joissa voi tehdä kirjalöytöjä ja törmätä värikkäisiin persooniin. Kalliit vuokrat ovat kuitenkin ajamassa kirjan ystävät Manhattanilta Brooklyniin.

Matka
 
Maija Tammi
Elisabeth Asher työskenteli Strandin pohjakerroksessa.
Elisabeth Asher työskenteli Strandin pohjakerroksessa. Kuva: Maija Tammi

Muistatteko vielä elokuvan, jossa Tom Hanks näytteli ison pahan kirjakaupan johtajaa ja Meg Ryan pienen hyvän kirjakaupan omistajaa? Pahaa aavistamatta he rakastuivat toisiinsa.

You've Got Mail vuodelta 1998 kuvaa hyvin, miten vakavasti New Yorkissa suhtaudutaan kirjakauppoihin. Newyorkilaiset pitävät kaupunkiaan kirjamaailman keskipisteenä, jossa ovat maailman suurimmat kustantamot, parhaat kirjailijat ja ihmeellisimmät kirjakaupat.

Aivan erityisen palavasti newyorkilaiset rakastavat pieniä riippumattomia kirjakauppojaan, joissa voi pistäytyä tekemässä löytöjä ja rupattelemassa omistajan kanssa. Kirjakauppiaat ovat usein värikkäitä persoonia, jotka tuntevat vakioasiakkaansa niin hyvin, että osaavat jo ovensuussa suositella sopivaa kirjaa.

Saska Saarikosken New York

Saska Saarikoski on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja, joka asuu Washingtonissa.

Hän käy säännöllisesti New Yorkissa eikä vähiten loistavien kirjakauppojen takia.

Niistä löytyvät kaikki ne kirjat, joita on etsinyt ja nekin, joita ei ollut ymmärtänyt tarvitsevansa. Lisäksi törmää erikoisiin tyyppeihin ja voi salakuulla uskomattomia keskusteluja.

Pienet kaupat voivat myydä uusia tai käytettyjä kirjoja tai molempia. Osa on erikoistunut esimerkiksi taidekirjoihin, keittokirjoihin, lastenkirjoihin, ensipainoksiin tai fantasiaan, toisissa kirjoja on laidasta laitaan.

Viime vuosina moni liike on joutunut sulkemaan ovensa. Manhattanilla on satakunta kirjakauppaa – kolmannes vähemmän kuin 2000-luvun alussa.

Aluksi kauppakuolemista syytettiin suuria ketjuja – niitä Hanksin persoonattomia marketteja. Viime vuosina myös Barnes & Noble ja Borders ovat lakkauttaneet myymälöitä. Syynä ovat paperikirjojen myynnin lasku ja karannut vuokrataso.

Sillan takana Brooklynissä näyttää paremmalta. Siellä on jo puolisensataa kirjakauppaa, kuten korkeatasoiset Book Court, Word ja Greenlight sekä liuta persoonallisia pikkukauppoja.

Strand

Jos ehtii New Yorkissa vain yhteen kirjakauppaan, se on Strand. Strandissa on samat uutuuskirjat kuin ketjukaupoissa, usein edullisemminkin, mutta kirjoja ei ole järjestetty myyntilukujen vaan laadun perusteella.

Paraatipaikalla on aina paras kirjallisuus. Suosituspöydissä on luettavaa moneen makuun. Kannattaa eksyä myös hyllylabyrintteihin, joista löytää yleensä ulos vasta pitkän ajan kuluttua ja monta kirjaa mukanaan.

Strandissa käyvät vakavat bibliofiilit ja rennot kirjafiilistelijät, jotka vannovat Strandin kangaskassin kylkeen kirjatun John Watersin neuvon nimiin: "Jos menet jonkun kotiin, eikä siellä ole kirjoja, älä n***i sen kanssa."

Kirja, joka täältä ostetaan:

David Foster Wallacen Infinite Jest.

828 Broadway, Manhattan. Ma–la kello 9.30–22.30, su 11–22.30.


Housing Works

Maija Tammi
Housing Works tarjoaa kaikkea.
Housing Works tarjoaa kaikkea.

Lahjoitetuilla kirjoilla ja vapaaehtoistyöllä toimiva Housing Works perustettiin 1990-luvun puolivälissä auttamaan aidspotilaita ja asunnottomia.

Divariketjun ainoa kirjakauppa tarjoaa kaikkea 50 sentin pokkareista arvokkaisiin harvinaisuuksiin ja lisäksi pienen levynurkan, josta voi hakea vaikkapa 1970-luvun diskovinyyleitä. Takaosan kahvilan täyttävät päivisin läppärityöläiset, mutta iltaisin siellä esiintyvät kirjailijat.

Kirja, joka täältä ostetaan:

New York City Tattoo – The Oral History of an Urban Art– ja kaupanpäälliseksi otetaan myyntitiskiltä ilmainen kondomi.

126 Crosby Street, Manhattan. Ma–pe kello 10–21, la–su 10–17.


Rizzoli

Rizzolissa pinta on sisältöä ja tyyli kaikki kaikessa. Näyteikkunan mallinukkien vaatteista vastaavat Vivienne Westwood, Gucci ja Manolo Blahnik, joka on myös ensimmäinen taiteilijavieras kirjakaupan uusien tilojen avajaisjuhlassa syyskuussa.

Kirjakaupan kuuluisat kattokruunut ovat tallella, mutta nyt ne ovat saaneet kehyksikseen varta vasten suunnitellut italialaishenkiset tapetit. Temppelimäinen sisustus sopii hyvin kalliille taidekirjoille ja näyttäville olohuoneenpöytäteoksille.

Kirja, joka täältä ostetaan:

Andy Warholin Giant Size.

1133 Broadway, Manhattan. Ma–ke kello 10.30–7.30, to–pe 10.30–21, la 10.30–7.30, su 11–17.


Book Court

Maija Tammi
Dino Imbroglio istui lukemassa Book Courtin edessä Brooklynin Cobble Hillissä. Liikkeessä on kirjailijahaastatteluja lähes joka ilta.
Dino Imbroglio istui lukemassa Book Courtin edessä Brooklynin Cobble Hillissä. Liikkeessä on kirjailijahaastatteluja lähes joka ilta.

Brooklyniläisessä Book Courtissa ei kannata ilmaista mielipiteitään liian kovalla äänellä, koska silloin voi joutua perustelemaan ne teoksen kirjoittajalle.

Cobble Hillin alueella asuu paljon kirjailijoita, suurin osa tulevaisuuden tähtiä, mutta on joukossa myös Martin Amisin kaltaisia kuuluisuuksia. Book Courtissa onkin kirjailijahaastattelu melkein joka ilta kello 19.

Kirja, joka täältä ostetaan: Ta-Nehisi Coatesin Between the World and Me.

163 Court Street, Brooklyn. Ma–la kello 9–22, su 10–21.


Unnameable Books

Uusia ja käytettyjä kirjoja niille, joiden mielestä kirjallisuus on vakava asia ja länsimaisessa yhteiskunnassa on paljon pielessä. Prospect Heightsin pienessä kaupassa on loistava runoushylly ja paljon filosofiaa, taidetta ja sukupuolen tutkimusta, mutta ei kannata kysyä viimeisimpiä bestsellereitä tai saa kuulla äksyltä myyjältä kunniansa.

Kirja, joka täältä ostetaan: Allen Gingsbergin The Fall of America.

600 Vanderbilt Avenue, Brooklyn. Joka päivä kello 11–23.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!