Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylpylöillä pyyhkii hyvin – koleana alkukesänä rikottiin ennätyksiä

Lama-aikana hemmottelu ja kotimaan kohteet vetävät. Venäläiset ovat vähentyneet, mutta nyt tulevat intialaiset turistit.

Matka
 
Sirpa Räihä HS
Kotkan kaupungin työntekijät Katariina Meriluoto (vas.), Milla Räisänen, Jari-Pekka Väisänen, Piia Ruuskanen, Juhani Leminen ja Tom Masalin osallistuivat kuntoremonttiin Haikon kylpylässä.
Kotkan kaupungin työntekijät Katariina Meriluoto (vas.), Milla Räisänen, Jari-Pekka Väisänen, Piia Ruuskanen, Juhani Leminen ja Tom Masalin osallistuivat kuntoremonttiin Haikon kylpylässä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Suomalaisilla kylpylöillä pyyhkii hyvin. Kolean alkukesän ansiosta monessa kylpylässä rikottiin ennätyksiä.

Holiday Clubin kylpylävastaavan Marko Hiltusen mukaan into ei vielä vastaa parinkymmenen vuoden takaista buumia, mutta suosio on selvästi kasvussa.

"90 prosentissa meidän kylpylöitämme vieraili ennätysmäärä asiakkaita heinäkuussa", Hiltunen kertoo.

"Etenkin lapsiperheet löysivät hyvin kylpylöihin, kun säät olivat epävarmoja. Kylpylässä pääsee kuitenkin aina uimaan ja harrastamaan muita sisäaktiviteetteja, oli keli mikä tahansa."

Heikko taloustilanne on hyödyttänyt kylpylöitä. Matkailu- ja ravintola-alan liiton Maran toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että alkuvuonna kylpylämatkat lisääntyivät lähes viisi prosenttia.

Saman on huomannut myös keskisuomalaisen kylpylähotelli Peurungan toimitusjohtaja Seppo Virta.

"Monille perheille ulkomaanmatkat alkavat olla liian kalliita, mutta vaihtoehtona ajatellaan, että kai me nyt sinne kylpylään kuitenkin mennään", hän kertoo.

Suurin muutos kylpyläkulttuurissa lienee se, että kylpylät ovat enää harvoin itsenäisiä kohteita. Yhä useampi niistä on osa runsain palveluin varustettua matkailukeskusta.

Lomalaiset eivät odota enää pelkkää hierontaa ja hemmottelua, vaan yhä monipuolisempia aktiviteetteja – vaikkapa golfia, laskettelua tai Angry Birds -puistoa.

Sirpa Räihä HS
Kuumakivihoito kuuluu monen kylpylän hemmotteluvalikoimaan.
Kuumakivihoito kuuluu monen kylpylän hemmotteluvalikoimaan.

"Pelkkä kylpylä ei enää riitä vetovoimaksi, vaan sen ympärille vaaditaan monenlaisia ohjelma- ja elämyspalveluita. Siitä huolimatta kylpylä on yhä matkailukeskuksen veturi, sydän, joka yhdistää koko perhettä", Virta toteaa.

Yhtä voittokulkua ei Suomen kylpyläalan kehitys kuitenkaan ole. Majoituskapasiteetti on uusien investointien ansiosta kasvanut vuodesta 2000 viidenneksellä.

Samaan aikaan huoneiden käyttöaste on pudonnut 65 prosentista alle 50 prosenttiin.

Syynä on Timo Lapin mukaan sotaveteraanien ja työaikaisen kuntoutuksen väheneminen.

"Isossa kuvassa kylpylät ovat hankalassa tilanteessa. Hallitusohjelman rajut leikkaukset kuntoutuksen määrärahoihin iskevät alaan erittäin voimakkaasti. Kuntoutustoiminnasta riippuvaiset paikat joutuvat muuttamaan toimintaansa viihdekylpylöiden suuntaan, mikä lisää kilpailua matkailijoista ja kokousasiakkaista", Lappi sanoo.

Myös yhä edullisemmat ja suositummat Viron kylpylämatkat syövät suomalaisten kylpylöiden tuloja.

Lapin mielestä parasta Suomen talouden elvyttämistä olisi, että ihmiset matkailisivat enemmän kotimaassa.

"Jokainen perhe, joka päättää ulkomaanmatkan sijasta tehdä reissun kotimaassa, tekee hyvän teon, kerryttää verokertymää ja auttaa työllisyystilannetta", hän sanoo.

Sijoituskohteina kylpylät näyttävät olevan suosiossa. Vanhoja lomakeitaita remontoidaan ahkerasti, ja täysin uusiakin kylpylöitä nousee.

Himokselle 2018 valmistuvan kylpylän budjetiksi on arvioitu yli 50 miljoonaa euroa. Myös Hankoon tulee uusi kylpylä, jos valitukset kaatuvat hallinto-oikeudessa. Savonlinnan Spahotel Casinon yhteyteen nousee 16-kerroksinen tornihotelli.

Sirpa Räihä HS
Juhani Lampinen ja Milla Räsänen kokeilivat Haikon valokuvausseinää eli tintamareskiä.
Juhani Lampinen ja Milla Räsänen kokeilivat Haikon valokuvausseinää eli tintamareskiä.

Kasvua toivotaan erityisesti ulkomaisista kylpyläturisteista. EU-maista tulleiden matkailijoiden määrä on ollut jo kasvussa. Myös venäläisten uskotaan palaavan matkailukeskuksiin, kun sikäläinen taloustilanne paranee.

Venäläiset ovat myös sijoittaneet lomapaikkoihinsa, esimerkiksi pari vuotta sitten valmistunut Koli Relax Spa nousi pääosin venäläisrahoituksella.

Intialainen Mahindra Holidays osti itsensä hiljattain Holiday Clubin merkittäväksi omistajaksi, ja intialaismatkailijoiden toivotaan lisääntyvän, kertoo Marko Hiltunen.

Holiday Club omistaa muun muassa kylpylähotelleja ja loma-asuntoja.

Ensimmäisiä matkailijaryhmiä Intiasta on jo tullut.

"Intian miljardiväestössä alkaa olla koko ajan enemmän keskiluokkaa ja varakkaampia ihmisiä, joita matkailu ja suomalainen luonto kiehtovat. Vielä on vaikea sanoa, tuleeko intialaisturisteja kymmeniä- vai satojatuhansia", Hiltunen sanoo.

Sirpa Räihä HS
Kylpylöissä pitää olla aktiviteetteja. Juhani Lampinen, Susanna Maaniittu ja Tom Masalin kuntoilivat Haikossa.
Kylpylöissä pitää olla aktiviteetteja. Juhani Lampinen, Susanna Maaniittu ja Tom Masalin kuntoilivat Haikossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!