Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten reppureissaajien geokätkö löytyi läheltä Kiinan rajaa

Matka
 
Pirjo Peltoniemi
Pirjo Peltoniemi

Mikä paikka?
Kazakstan.

Miten sinne pääsee?
Lentäen esimerkiksi Istanbulin tai junalla Moskovan kautta.

 

Turkulainen
Pirjo Peltoniemi

"Kun kuulin, mistä kazakstanilainen työkaverini on kotoisin, oli pakko katsoa kartasta, missä riivatussa maa on. Ennakkokäsitys oli jostain takahikiällä olevasta paimentolaisheimosta.

Totuus oli toinen, kun lähdin käymään maan entisessä pääkaupungissa Almatyssä. Paikka jysähti: siitä tuli heti suosikkikohteeni. Joka kerta, kun käyn siellä, tulee tunne, ettei tällaista paikkaa voi olla.

Se on kansallinen sulatusuuni silkkitien varrella. Siellä tuntuu kuin kaikki maapallon rodut kävelisivät ohitse ja olisin aikamatkalla maailman historiaan.

Parasta ovat automatkat lähialueille. Kirgisiaan päin tiet ovat lähes samanlaista baanaa kuin Turusta Helsinkiin, mutta maisemat eivät: ikkunasta vilahtelee valtava lumihuippuinen vuoristo ja hevosten täyttämiä aroja.

Sivutiellä vastaan tulee kokeneita ratsastajia ja pikkupoikia, jotka harjoittelevat ratsastusta selkä suorina aasin selässä.

Kazakstanilaiset kesyttivät hevosen jo 5 000 vuotta sitten saadakseen maitoa ja lihaa. Kaupungista ei tarvitse ajaa edes kymmentä kilometriä, kun näkee vain hevosia. Sitä on vaikea uskoa todeksi.

Parin tunnin ajomatkan päässä ovat Tamgalyn kalliopiirrokset, joita jatkuu satoja metrejä. Ne ovat yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Opasta odottaessa kaukana horisontissa näkyi pieni piste, joka läheni ja läheni. Kun nousimme ulos autosta, ylitsemme lensi vaaleanpunainen kottaraisparvi ja käki istahti viereen kukkumaan. Olen katsonut käkeä silmiin kahden metrin päästä!

Kalliopiirroksilla näin elämäni ensimmäinen kalkkarokäärmeen, pullossa tosin.

Käymisen arvoinen paikka on myös Kalliovuoria muistuttava punainen Charyn-kanjoni lähellä Kiinan rajaa. Siellä on paljon geokätköjä, ja mekin löysimme yhden oppaamme avulla. Sen olivat suomalaiset nuoret reppureissullaan sinne kätkeneet.

Kirjoitimme siihen, että olemme muuten Turusta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!