Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Narinkasta muotikirppikseen – kirpputorit syntyivät jo 1700-luvulla

Kirpputoreja on ollut suurissa kaupungeissa ja Helsingissä ainakin 1700-luvulta lähtien. Hietalahden kirpputori aloitti 1980-luvulla nykyisenkaltaiset kirpparit.

Matka
 
Mirva Helenius Lehtikuva
Helsingin Hietalahden torin kirpputori on parhaimmillaan aurinkoisella säällä, kuten heinäkuussa 2011.
Helsingin Hietalahden torin kirpputori on parhaimmillaan aurinkoisella säällä, kuten heinäkuussa 2011. Kuva: Mirva Helenius Lehtikuva

Sana kirpputori tulee ranskasta: marché aux puces tarkoittaa kirpputoria. Pariisin Saint-Ouen Marché aux puces syntyi 1800-luvun lopulla, ja se on nykyaikaisten kirpputorien malli ja esiäiti.

Kirpputori-nimi juontui luultavasti halveksunnasta: käytettyjen tavaroiden ja vaatteiden mukana saisi kirput kaupan päälle. Kirpputori-sanalle (englanniksi flea market) on muitakin selityksiä.

Marché aux puces on nykyään yksi Pariisin suosituimmista turistikohteista ja Euroopan – ehkä jopa koko maailman – suurin käytetyn tavaran kauppapaikka. Kirpputorilla käy vuosittain neljä miljoonaa ihmistä. Seitsemän hehtaarin alueella on tuhansia myyntipisteitä.

Vanhoja vaatteita ja tavaroita on toki myyty ennen Marché aux pucesiakin. Suurissa kaupungeissa on ollut kirpputoreja ainakin 1700-luvulta lähtien.

Braderie de Lille on valtava perinteinen kirpputori ja kansanjuhla, joka pidetään Ranskan Lillessä syyskuun alussa. Markkinat on mainittu kirjallisesti jo 1127, mutta varsinaisen kirpputorisysäyksen tapahtuma sai 1500-luvun alussa, kun palvelijat saivat luvan myydä isäntiensä käytettyjä tavaroita. Viikonlopputapahtuma vetää tuhansien myyntipöytien ääreen pari miljoonaa ihmistä.

Helsingissäkin oli kirpputoreja jo 1700-luvulla. Silloin niitä kutsuttiin narinkoiksi. Narinkat tulivat Venäjältä.

Suomessa kirpputorit olivat 1900–80-luvuilla lähinnä hyväntekeväisyyttä. Myös seurat ja yhdistykset järjestivät kirpputoreja. Nykyisenlaiseksi ne muotoutuivat 1980-luvulla, jolloin syntyi Hietalahden kirpputori.

Viime vuosina imago on muuttunut: kirppareista on tullut muotibloggareiden näyttäytymispaikkoja, joihin jopa jonotetaan. Osa toiminnasta on mennyt internetiin ja sosiaaliseen mediaan.

Kirpputoreista ei ole juuri numerotietoa. Tilastokeskus teki 2006 kulutustutkimuksen, jonka mukaan suomalaiset ostivat kirpputoreilta vuodessa tavaraa 173 miljoonalla eurolla. Myyjille jäi voittoa 115 miljoonaa euroa, ja noin 60 miljoonaa meni pöytävuokriin ja hyväntekeväisyyteen. Eniten ostivat ja myivät suuret perheet, ja eniten he ostivat ja myivät leluja sekä lasten vaatteita ja muita tarvikkeita.

Suomen kirpputorit -nettisivustolla (päivitetty 2013) on yli 800 kirpputoria.

Televisiossa on pyörinyt viime aikoina useita sarjoja, jotka perustuvat käytetyn tavaran hankintaan ja myyntiin: Huutokaupan metsästäjät, Rojua, rojua, Huima konttihuutokauppa, Suomen huutokauppakeisari.

Tämän trendin huipentuma voisi olla tv-ohjelma, joka on tehty kirpputorilöydöillä. Se on mahdollista, sillä Yle järjestää ensi keskiviikkona kirpputorin, jossa se myy käytöstä toistettua teknistä kalustoon, muun muassa viritinvahvistimia, pa-laitteita ja äänipöytiä.

Kirpputorilta etsitään edullisia arjen esineitä, mutta taustalla on ajatus, että vanhojen tavaroiden seasta voi löytää oikeita aarteita pilkkahintaan.

Eräs helsinkiläismies löysi kirpputorilta kahdella eurolla Kimi Räikkösen McLaren-kauden Iceman-t-paidan.

2007 newyorkilainen perhe osti autotallikirppikseltä kiinalaisen murokulhon kolmella dollarilla. Kulho paljastui tuhat vuotta vanhaksi Song-dynastian Ding-vaasiksi.

2013 taidekauppias Giuseppe Eskenazi maksoi Dingistä 2,2 miljoonaa dollaria Sothebyn huutokaupassa.

Lähteet: Hannele Pekkosen pro gradu "Kirpputorit tavarasuhteiden ilmentäjinä ja kirpputorituristien vapaa-ajanviettopaikkoina", Tilastokeskus, New York Post, Tiede.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!