Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bogota oli yksi maailman vaarallisimmista kaupungeista – nyt sitä pidetään seuraavana "coolin pääkaupunkina"

Kolumbian pääkaupunki toipuu väkivaltaisesta menneisyydestään. Herkullista ruokaa ja värikkäitä pikkukatuja riittää, mutta hyvän kahvin löytäminen ei olekaan ihan helppoa.

Matka
 
Sonja Saarikoski
oSKARI oNNINEN
La Macarenan kaupunginosa sijaitsee rinteessä ydinkeskustan koillispuolella ja on kuin San Franciscon miniatyyri yhden kadun ympärillä.
La Macarenan kaupunginosa sijaitsee rinteessä ydinkeskustan koillispuolella ja on kuin San Franciscon miniatyyri yhden kadun ympärillä. Kuva: oSKARI oNNINEN

Skeittari keskittyy. Hän tuijottaa eteensä, ponnistaa ja hyppää. Ja sitten uudestaan. Katse ei käänny hetkeksikään laukkuun, joka lojuu bogotalaisen Parque De La 93:n penkillä kuin suomalaisessa pikkukaupungissa konsanaan.

"Täällä on hyvin vaikeaa tulla ryöstetyksi", nauraa skeittari Christhian Amezquita harjoittelun lopetettuaan.

Paljasjalkainen bogotalainen on tullut englanninkurssin jälkeen rullailemaan.

Bogotan pohjoisosassa sijaitseva Parque 93 on yksi kaupungin vauraimmista alueista, mutta silti kommentti yllättää. Kolumbian huumehuuruisen historian takia Bogotaa pidetään vähän turvattomana matkakohteena. Sellaisena, jossa voi tulla ryöstetyksi mihin aikaan päivästä tahansa missä vain.

Vielä 1990-luvulla Bogota olikin yksi maailman vaarallisimmista kaupungeista. Sataatuhatta asukasta kohden tehtiin noin 80 henkirikosta.

Kekseliäillä kaupunkisuunnitteluratkaisuilla ja hyvällä hallinnolla Bogotasta on saatu paljon viihtyisämpi ja turvallisempi. Nykyään henkirikoksia tehdään 17 sataatuhatta ihmistä kohti.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen Detroitissa luku on melkein kolme kertaa isompi.

Muutokseen vaikutti erityisen paljon Enrique Peñalosa, joka toimi kaupunginjohtajana 1998–2001. Hänen kaudellaan rakennettiin puistoja, teitä kunnostettiin ja pyöräteitä avattiin.

"Tilanne paranee vuosi vuodelta", Amezquita, 24, kertoo.

Tämä on huomattu myös maailmalla. Viime vuonna Forbes-lehti kirjoitti, että Bogota on seuraava "coolin pääkaupunki" Etelä-Amerikassa.

"Tulkaa auttamaan kodittomia koiria", huutelee nainen kiskova hauva hihnan päässä.

Ollaan Usaquenin sunnuntaimarkkinoilla Pohjois-Bogotassa. Vuoret kohoavat idässä jylhinä. Ne ovat hyvä maamerkki, jos on eksyksissä.

Ohi ajelee pyöriä jonoksi asti. Joka sunnuntaiaamu monet suurista teistä suljetaan autoilta, jotta pyöräilijät ja muut liikkujat saavat tilaa.

Arkkitehtuuriltaan Espanjasta ja kolonialismin ajoista muistuttava Usaquen on rikasta aluetta, niin kuin kaupungin koko pohjoispuoli. Sunnuntaina alue herää eloon, kun kaduille levittäytyvät markkinat – jos sää sallii.

Se ei lähes 3 000 metrissä sijaitsevassa Bogotassa tosin ole mikään itsestäänselvyys. Ja vaikka säätiedotus näyttäisi ukkosta kaksi viikkoa, väliin mahtuu todennäköisesti myös paahtavan kuumia poutapäiviä.

Niin kuin nyt. Ihmiset vaeltelevat kojujen lomassa, musiikki soi. Laura Talero ja Julian Sosa myyvät mandariinimehua.

oSKARI oNNINEN
Christhian Amezquita skeittaa Parque De La 93:ssa, joka on Bogotan vaurainta aluetta.
Christhian Amezquita skeittaa Parque De La 93:ssa, joka on Bogotan vaurainta aluetta.

Miguel Pinolla on pöydällään Kolumbian entistä presidenttiä Carlos Lleras Restrepoa esittävä patsas, joka muistuttaa kaljuineen ja silmälaseineen hämmentävästi Urho Kekkosta.

Huono-osaisuudesta muistuttaa vain kadulle pysäköity auto, jossa on kalterit. Bogotassa on paljon paperittomia. Auto voi olla heidän tilapäinen sijoituspaikkansa, vaatemyyjät arvelevat.

Jos haaveilee gourmet-tason nautinnoista, kannattaa suunnata Zona G:lle. Vain parin korttelin kokoiselta alueelta löytää kaupungin parhaat ravintolat.

Perulainen ruoka on nyt trendikkäintä kaikkialla maailmassa. Kokeilemisen arvoisia ravintoloita ovat perulainen Rafael ja perulaisen keittiön kanssa flirttaileva kolumbialainen Bistro Mordida. Chapinero Altossa on kolumbialaista fuusioruokaa tarjoava erinomainen Mini-Mal.

Hyvää ruokaa Bogotasta löytää helposti, ja voisi kuvitella, että taivaallisen kahvin löytäminen olisi vielä helpompaa – onhan Kolumbia maailman kolmanneksi suurin kahvintuottaja.

Tehtävä ei ole ihan niin helppo. Onneksi mainioita savulohiquesadilloja tarjoileva ravintola Armadillo Carrera 5:llä paljastaa korttinsa – siellä tarjotaan Amor Perfecton kahvia.

oSKARI oNNINEN
Torimyyjä Miguel Pino esittelee patsasta 1960-luvun lopulla hallinneesta muutospresidentti Carlos Lleras Restreposta.
Torimyyjä Miguel Pino esittelee patsasta 1960-luvun lopulla hallinneesta muutospresidentti Carlos Lleras Restreposta.

"Täydellisen rakkauden" kahvila löytyykin aivan läheltä. Amor Perfectosta saa pehmeän cappuccinon tai aeropressin juuri oikealla kahvilaadulla.

Täällä Hilton-hotellien, prameiden autojen ja luksusravintoloiden keskellä tuntee olevansa etuoikeutettu. Ympärillä on vain varakkaita ihmisiä – heitä, joiden ei tarvitse soittaa puheluitaan narujen varaan kiinnitetyistä vanhoista nokioista sadan peson eli noin kolmen sentin minuuttihinnalla. Vähän etelämpänä niin tapahtuu koko ajan.

Hienot autot ilmestyivät tosin katukuvaan vasta muutama vuosi sitten. Aiemmin rikkaatkin ajoivat romuautoilla, koska rahoja ei kannattanut esitellä. Saattoi tulla kidnapatuksi.

Graffitit koristavat lissabonmaisesti kohoilevien katujen varsia. Ollaan La Macarenassa, pienellä boheemilla alueella vanhan keskustan vieressä. Sitä sanotaan kaupungin trendikkäimmäksi. Täällä näkyy, että Unesco valitsi Bogotan maailman kirjapääkaupungiksi 2007 ja musiikin kaupungiksi 2012.

Bogota Beer Companyn terassilla istuu kiireettömiä ihmisiä.

"Täällä asuu paljon kirjailijoita ja taiteilijoita", vahvistaa Marcela Portela, Lachoco Latera -suklaapuodin omistaja.

Puodin seiniä reunustavat kirjahyllyt. Luettavaksi oven vierestä voi napata myös englanninkielisen The City Paperin, joka antaa viimeisimmät vinkit Bogotan kulttuuritapahtumiin.

Menussa on kaakaota eri maustein, muun muassa mintulla. Lista kehottaa kärsivällisyyteen – jokainen kaakao valmistetaan yksittäin.

Joku kolkuttaa taas ovella. "Ovea on pakko pitää säpissä. Turvallisuussyistä", Portela sanoo.

Jos Macarenassa ja Bogotan pohjoisosissa turvallisuuskysymykset tuntuvat etäiseltä, kaupungin vanhimmassa osassa La Candelariassa asiaa ei voi sivuuttaa. Poliiseja rynnäkkökiväärien kanssa on parin metrin välein.

Kun turvallisuuteen alettiin panostaa 1990-luvulla, juuri La Candelaria oli suurin murheenkryyni. Etelä-Bogotaa värittivät slummit, ja viereinen historiallinen keskusta oli vaarallinen.

Slummit eivät ole kadonneet kokonaan. Sen huomaa, kun kävelee liian etelään pois La Candelariasta. Calle 2:n kohdalla hätääntynyt rouva selittää kiivaasti espanjaksi, että eteenpäin ei pidä mennä, koska siellä on jengien hallussaan pitämiä alueita.

Tällaisia bogotalaiset ovat – pitävät huolta vieraistaan.

La Candelarian puolella voi liikkua huoletta normaalia varovaisuutta noudattaen. Alue on hurmaava värikkäine taloineen ja pikkukatuineen.

oSKARI oNNINEN
Vane Uribe leikkasi uusiseelantilaisen Wendy Tinningin hiukset retrohenkisessä La Peluqueriassa, joka on samaan aikaan baari, galleria ja kampaamo.
Vane Uribe leikkasi uusiseelantilaisen Wendy Tinningin hiukset retrohenkisessä La Peluqueriassa, joka on samaan aikaan baari, galleria ja kampaamo.

Täältä löytää perinteitä, kauniita vanhoja ihmisiä ja kiinnostavimmat museot ja kaupat. Käymisen arvoisia ovat ainakin kultamuseo ja Kolumbian tunnetuimman kirjailijan Gabriel García Marquezin elämää esittelevä kulttuurikeskus.

La Peluqueriassa ei osaa päättää, seuraisiko puolisokean labradorinnoutajan Federican päähänpistoja vai ihastelisiko kekseliästä, vanhoja parturintuoleja ja Coca-Cola-puhelinkoppia hyödyntävää sisustusta.

Carrera 3:lla La Candelarian ytimessä sijaitseva La Peluqueria on ikkuna siihen, minne Bogota on menossa. Se on itsenäinen kampaamon, kaupan ja kahvilan yhdistelmä.

oSKARI oNNINEN
La Peluquerian omistaja Melissa Paérez palasi Lontoosta Bogotaan, koska hän halusi edistää kaupungin muutosta suvaitsevammaksi.
La Peluquerian omistaja Melissa Paérez palasi Lontoosta Bogotaan, koska hän halusi edistää kaupungin muutosta suvaitsevammaksi.

Omistaja Melissa Paérez asui pitkään Lontoossa ennen kuin päätti palata kotikaupunkiinsa. Hän muutti takaisin, koska halusi näyttää bogotalaisille, että kaupungin pitää sietää erilaisuutta ollakseen kaupunki.

"Halusin perustaa tilan, jossa myös alakulttuurit ja vähemmistöt tuntisivat olonsa tervetulleeksi", Paérez sanoo.

Nyt Peluqueria on toiminut jo seitsemän vuotta, ja asiakkaita näyttää riittävän.

Hiustenleikkuussa istuu uusiseelantilainen Wendy Tinning olutta hörppien. Peiliin ei saa katsoa, ennen kuin lopputulos on valmis – täällä hiustenleikkuu nähdään taidemuotona, jossa asiakkaan pitää luottaa taiteilijan näkemykseen.

Tie, jonka Paérez valitsi, ei ole helppo. Bogotan byrokratiassa ei ole totuttu yksityisyrittäjiin.

Epäillään huumekauppaa ja veronkiertoa. Tänäänkin pari poliisia kävi kyselemässä jotain.

Paérez rakastaa silti Bogotaa. Hän kertoo, että nyt itsenäisiä kulttuuritiloja on perustettu enemmänkin. La Candelariassa on ravintola-galleria A Seis Manos. Parkwaylla on Trementina, joka on yhdistelmä kahvilaa, baaria ja galleriaa.

"Bogota avautuu nyt, mutta kaupunkilaiset toipuvat edelleen pelosta", Paérez sanoo.

Bogotalainen ei vieläkään kaiva älypuhelinta esiin kadulla ja varoittaa matkailijaa tekemästä niin. Muistot erilaisesta ajasta elävät pitkään, vaikka todellisuus on jo muuttunut.

Oskari Onninen
Bogota on laaksossa 2 640 metrin korkeudessa. Sillä on maine epävakaisen ja arvaamattoman sään kaupunkina. Vuotuisia sadepäiviä on kuitenkin saman verran kuin Helsingissä.
Bogota on laaksossa 2 640 metrin korkeudessa. Sillä on maine epävakaisen ja arvaamattoman sään kaupunkina. Vuotuisia sadepäiviä on kuitenkin saman verran kuin Helsingissä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!