Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivän lakosta hätääntyvä suomalainen on vakavasti vieraantunut maailmasta

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Millainen olisi ainoa hyväksyttävissä oleva lakko Etelärannan herrojen mielestä? Sellainen, jonka tekee kaksi täysi-ikäistä vapaaehtoisesti, peiton alla ja pimeässä.

Elinkeinoelämän Keskusliitto räknäsi lakkoperjantain vahinkoja, mutta "sataa miljoonaa" euroakin kalliimmaksi tuli kuulemma se, että Suomelta meni nyt lakkoilun takia maine.

Höpsis. Jokainen maailmanmatkaaja tietää, että kaikissa sivistysmaissa lakkoillaan silloin tällöin. Suomi ei ole edelleenkään polttopullojen, tiesulkujen, pamputtavien mellakkapoliisien rivistöjen ja palavien autonrenkaiden anarkia.

Reissaajalle lakot voivat kasvattaa ison tatin otsaan. Olen jäänyt kesken kotimatkan 48 tunniksi jumiin Moskovan lentokentälle rahattomana, joutunut kimpsuineni 15 kilometrin yllätysmarssille Ranskassa ja hamstrannut kilokaupalla ruokaa hotellihuoneeseen Perussa.

Nepalissa oli parempi livahtaa vuorille, kun yleislakon ympärille virittynyttä yhteiskunnallista keskustelua alettiin oikeasti käydä isoin kirjaimin.

Vieraalla maalla matkaajan lakkohuolet ovat ymmärrettäviä. Sen sijaan joidenkin suomalaisten säpälöityminen yhden päivän mittaisesta pysähdyksestä osoittaa vakavaa maailmasta vieraantumista. Someraivo kiihtyy, kaikkivoipaisuusharhaiset kokoavat rikkuriosastoja, ammattiyhdistysliikkeen murskaamista pidetään tavoitteena.

Ay-liike hajotettiin täydellisesti Indonesiassa 1960-luvulla: jopa miljoonasta kolmeen miljoonaan murhattiin brutaalisti. Tekijät ovat yhä vapaina. Katukuvassa näkee maastopukuisia patrioottijengejä, jotka jatkavat kuolemanpartioiden perinteitä.

Massamurhan kauhuefekti toimii Indonesiassa edelleen – maastopukuiset ovat tehokkaita lakonmurtajia.

Miten Indonesia meihin liittyy? Siten, että väkivallan ja pelon ilmapiirillä hallitaan kaikkia halpatuotantomaita. Hikipajoja ei olisi, jos ammattiliitot saisivat maailmalla toimia vapaasti kuten Suomessa. Ei olisi edullista elektroniikkaa, ei halpavaatteita, ei Ikean kalusteita – eikä budjettimatkoja tropiikkiin.

Maailman koulutetuimmalta kansalta voi edellyttää suhteellisuudentajua. Kyseessä ovat aika paljon isommat asiat kuin se, millä kyydillä räpellettiin perjantaina Haukilahdesta Pitäjänmäkeen. Jos ette usko, suosittelen tutustumaan vaihtoehtoihin vapaasti valitsemassanne Kaakkois-Aasian kohteessa.

Kirjoittaja on pienyrittäjä, jonka pääomia ministeri Berner ei vie turvaan veroparatiiseihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!