Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varsova haluaa olla uusi Berliini – vinkit rentoon ja trendikkääseen pääkaupunkiin

Matka
 
Alexander Iwaszkiewicz
Varsovan monet ravintolat ovat trendikkäitä ja edullisia. Ravintola Charlotte on yleensä täynnä asiakkaita, ja se on niin hipstereiden kuin liikemiestenkin suosiossa.
Varsovan monet ravintolat ovat trendikkäitä ja edullisia. Ravintola Charlotte on yleensä täynnä asiakkaita, ja se on niin hipstereiden kuin liikemiestenkin suosiossa. Kuva: Alexander Iwaszkiewicz

Puolan pääkaupunki on yksi Euroopan nopeimmin kehittyvistä matkailukaupungeista. Varsova on uusi Berliini, sanovat paikalliset.

Uudeksi Berliiniksi kaupunki selvästi pyrkiikin. Se haluaa olla hyvin hip, rento ja moderni, kuitenkaan historiaansa unohtamatta.

Kuten Berliinissä, Euroopan historia on Varsovassakin kaikkialla läsnä. Sen kohtaa romanttisessa Chopin-puistossa, "Stalinin hampaana" tunnetussa Kulttuuri- ja tiedepalatsissa, neuvostoajan aikaisilla, kaupunkia halkovilla rumilla valtaväylillä ja juutalaisten joukkotuhosta muistuttavilla muistomerkeillä.

Niistä merkittävin juuri nyt on syksyllä 2014 avattu arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema Juutalaismuseo.

Hieno rakennus on herättänyt huomiota ympäri maailmaa, ja siitä on tullut yksi Varsovan houkuttelevimmista turistikohteista.

Museokierroksella voi tutustua Puolan juutalaisten tuhatvuotiseen historiaan ja tarinan surulliseen loppuun.

Ennen toista maailmansotaa Puolassa asui yli kolme miljoonaa juutalaista. Suurin osa heistä sai surmansa keskitysleireillä. Puolan juutalaisten massatuhon muisto on yhä läsnä.

Alexander Iwaszkiewicz
Uusi Juutalaismuseo on herättänyt huomiota ympäri maailmaa.
Uusi Juutalaismuseo on herättänyt huomiota ympäri maailmaa.

Kaupungissa vieraileva matkailijakaan ei pääse sodan jälkiä pakoon.

Sen vuoksi Varsovan-kierros kannattaa aloittaa Kansannousun museosta eli Muzeum Powstania Warsawskiegosta. Se kertoo sodan viime vaiheista, jolloin vastarintajoukot yrittivät vapauttaa pääkaupungin saksalaismiehityksestä ja asettaa itsenäisen hallituksen ennen neuvostojoukkojen saapumista.

Kun katselee museon teatterissa ilmasta kuvattua, raunioiksi pommitettua Varsovaa, ymmärtää, millainen ponnistus jälleenrakennus on ollut.

Se on onnistunut hyvin. Tämän päivän Varsova näyttää turistille vauraat kasvot: kauniisti entisöityjä ja uudelleen rakennettuja taloja, vehreitä puistoja, kadunvarret täynnä uutuuttaan hohtavia Audeja ja BMW:itä sekä niin tyylikkäästi pukeutuneita ihmisiä, että alkaa epäillä olevansa Tukholmassa.

Uusi Varsova tulee vastaan joka kadunkulmassa. Se on kahviloissa, ravintoloissa ja luksusliikkeissä, joita näyttää riittävän kortteli toisensa jälkeen.

Brunssi kahveineen, croissanteineen ja kuohuviineineen maksaa muutaman euron, eikä lounaskaan paljon enempää. Toisaalta ei se saakaan maksaa: puolalaisten keskipalkka on noin 900 euroa kuukaudessa.

Missä on Varsovan keskusta?

Kukaan ei tiedä.

Ei ainakaan turistien täyttämässä vanhassa kaupungissa. Ei myöskään Mokotowskan tapaisilla hienoilla kauppakaduilla.

Eikä edes päärautatieaseman vieressä Plac Defilad -aukiolla, jonka keskellä törröttää Neuvostoliiton mahdista muistuttava tornihirvitys. Sen ympärille rakennetaan parhaillaan pilvenpiirtäjiä, joiden tarkoitus on piilottaa näkymä vaikeiden vuosien muistomerkkiin.

Alexander Iwaszkiewicz
Tarabuk on suosittu kahvila-kirjakauppa.
Tarabuk on suosittu kahvila-kirjakauppa.

Siinä missä berliiniläiset kuittaavat Alexanderplatzilla kohoavan DDR:n aikaisen tv-tornin olankohautuksella, varsovalaisille rakennus on piikki lihassa.

Minne siis pitää mennä, jos haluaa keskustaan?

Sinne, minne nenä näyttää. Varsova on saarien kaupunki, sanotaan. Täällä ei ole yhtä suurta keskustaa, vaan monta pientä.

Artikkeliin liittyvät

Ihmiset asuvat ja asioivat omilla kulmillaan. Niiltä löytyy kaikki kaupoista ravintoloihin.

Juuri siinä piileekin kaupungin viehätys. Kävelet ovesta ulos ja valitset omasta tai seuraavasta korttelista houkuttelevimman näköisen ravintolan tai baarin.

Ruoka on yleensä hyvää ja halpaa, tunnelma viihtyisä ja palvelu ystävällistä.

Useimpien paikkojen design on viimeisimmän muodin mukaista. Ne ovat juuri sellaisia hälyisiä huippucooleja kohtaamispaikkoja, joihin astuessaan ei tiedä, missä Euroopan kaupungissa on.

Mutta on myös perinteisiä kahviloita ja ravintoloita kuten Café Blikle, jossa marsalkka Mannerheimin kerrotaan ahkerasti käyneen, kun hän asui Varsovassa 1909–1914.

Tarinan mukaan herkkusuuna tunnettu marsalkka tilasi kahvilassa aina oman lempiaamiaisensa: hummerimunakkaan, joka tarjoiltiin salaatin, leivän ja samppanjan kera.

Sen pitäisi olla edelleen ravintolan listalla, mutta kun kysyy Marskin aamiaista, tarjoilijat puistelevat hämmästyneinä päitään. Mannerheimin muotokuva komeilee kuitenkin kahvilan seinällä.

Myös tähtiä jakavat Michelin-arvioijat ovat panneet merkille Varsovan vireän ravintolakulttuurin. Maailman ehkä arvostetuin gourmet-opas palkitsi keväällä 2013 Atelier Amaron yhdellä tähdellä.

Moni ravintola on saanut haarukoita eli tunnustuksen hyvästä hinta-laatusuhteesta.

Niitä on myös Pragassa. Vistula-joen itäpuolella sijaitseva kaupunginosa tunnettiin vuosisatojen ajan rikollisuuden keskuksena. Nykyisin sen tyylikkääseen rappioromantiikkaan ovat ihastuneet etenkin nuoret ja taiteilijat, entistä enemmän myös matkailijat.

Praga on Varsovan suosituimpia yöelämän keskuksia. Sen ränsistyneitä rakennuksia on kunnostettu, ja niihin on avattu trendikkäitä baareja ja ravintoloita.

Ne näyttävät syyskesän pimenevässä illassa kaikki yhtä kutsuvilta. Siis sisään ensimmäiseen hauskan näköiseen paikkaan.

"Witajcie", sanoo ystävällisesti hymyilevä hovimestari. Tervetuloa!

Alexander Iwaszkiewicz
Tamka-kadulla on näyttäviä muraaleja.
Tamka-kadulla on näyttäviä muraaleja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!