Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikonlopuksi kartanoidylliin – kolme hyvää lähimatkakohdetta

Matka
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Mustion Linnan Pikkutuvassa on majoitustilaa.
Mustion Linnan Pikkutuvassa on majoitustilaa. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Pikavisiitit Keski-Euroopan kaupunkeihin eivät innosta, jos haluaa matkata ekologisesti. Kotiin ei silti tarvitse jäädä.

Pääkaupunkiseudun lähistöllä on monia mukavia pakopaikkoja viikonloppulomalle. Poimimme kolme erilaista viehättävää kartanoa, joissa voi majoittua ja jonne pääsee Helsingistä noin tunnissa.

1. Mustion Linna
Täällä ovat levänneet myös esimerkiksi säveltäjä Jean Sibelius, Ruotsin kuningas Kustaa III sekä tsaarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II. Pitäisi siis sopia vähän vaativammallekin matkailijalle.

Tosin samaan vierashuoneeseen kuin hallitsijat ei voi enää majoittua. Se on nyt osa kartanomuseota, jossa voi ihmetellä vuosisatojen takaista interiööriä: lukuisia maalauksia, koristeltuja kaakeliuuneja, kustavilaista kalustusta ja alkuperäistä parkettilattiaa, jota myös tsaarit ovat talloneet.

Sen sijaan huoneen voi ottaa vaikka arkkitehti Carl Albert Edelfeldtin suunnittelemasta sivurakennuksesta tai talonpoikaistyyliin sisustetusta tuvasta, työläisperheiden entisestä kodista.

Mustion Linna on Suomen arvokkaimpia kartanoita. Sen historia ulottuu yli 200 vuoden taakse. Kaikki on keskellä suurta englantilaistyylistä puutarhaa, jossa on mutkittelevia polkuja, romanttisia siltoja, patsaita ja huvimajoja. Kävelymatkan päässä on upea Mustion vanha ruukkikylä.
Hinta alkaen 85 euroa, www.mustionlinna.fi

2. Westerby Gård
Ympärillä näkyy vain peltoa ja metsää. Tämä rauhallinen piilopaikka maalaismaiseman keskellä on ollut saman suvun hoidossa vuosisatoja. Tilan pääelinkeinot olivat aluksi maanviljelys ja karjanhoito, mutta välillä tilalliset majoittivat myös myrskyn laantumista odotelleita saariston asukkaita.

Sukupolvenvaihdoksen myötä kestittämisestä on tullut oikea bisnes. Vaikka kartanorakennus on 1800-luvulta, aivan parinsadan vuoden takaiseen tunnelmaan siellä ei pääse.

Jos yövieraita varten kartanon keittiössä olikin aiemmin askeettinen kolmikerroksinen sänky, nyt on kymmenen yksilöllisesti sisustettua vierashuonetta, laatuvuoteet, läheisen Rejbölen tilan tekemät paksut pyyhkeet ja totta kai langaton nettiyhteys.

Kun päiväkävely pellon reunalla tai meren rannalla on tehty, pääsee saunomaan ja porealtaaseen. Herätessä on tarjolla maalaisaamiainen, josta lautaselleen voi poimia muun muassa lähituottajien herkkuja ja itse leivottua leipää.
Hinta alkaen 100 euroa, www.westerby.fi

3. Kullo Gård
Frankenhaeuserin suvun omistuksessa olevan tilan historia juontaa 1600-luvun alkupuolelle. Edelleen kartanossa harjoitetaan maa- ja metsätaloutta ja viljellään sokerimaissia.

Nyt kartanon mailla voi myös yöpyä. Yövieraita varten on kaksi luksusmökkiä: puusepän verstas ja sepän torppa. Mökkien sisustuksessa on yhdistelty uutta ja vanhaa: suomalaista, tanskalaista ja ranskalaista designia ja 1800-luvun rustiikkia.

Kartanomökkien varusteluun kuuluu espressokeitin kahveineen. Sepän torppaan kuuluu myös oma sauna.

Välillä voi piipahtaa vanhaan hevostalliin tehtyyn kartanopuotiin. Siellä saattaa tehdä erikoisia asuste- ja sisustuslöytöjä samalla, kun nauttii kupillisen kuumaa kahvia takkatulen loimussa.
Hinta alkaen 229 euroa, www.kullogard.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!