Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Banksyn kotikaupungissa Bristolissa taiteilijan töitä voi ihailla kävellen

Bristolin entinen vandaali on nykyään maailmankuulu taiteilija ja kaupungin oma poika.

Matka
 
Anne Salomäki
Anne Salomäki
Park Streetillä sijaitsevalta sillalta näkee maalauksen, jossa ikkunasta roikkuu alaston mies.
Park Streetillä sijaitsevalta sillalta näkee maalauksen, jossa ikkunasta roikkuu alaston mies. Kuva: Anne Salomäki

Ohikulkeva mies huutelee jo kaukaa: "Hei, oletko turisti? Tiedätkö, kenen taitelijan tuo on?"

Tuntuu vähän hullulta, että olisin kuvaamassa lähes huomaamattomaksi haalistunutta kuvaa tietämättä, mistä on kyse. Sarvekkaalle autolle viittaa heiluttava matadori on maailmankuulun taitelijan varhaisia tekosia.

"Niin, se on Banksyn ", mies sanoo lämpöä äänessään.

Oikean henkilöytensä onnistuneesti salannut Banksy on jo aikaa sitten muuttunut tuhrivasta huligaanista kotikaupunkinsa Bristolin ylpeydeksi. Salaperäisyys ei vähennä suosiota: elo–syyskuussa Bristolin lähellä Weston-super-Maressa järjestetyn, Disneylandeja parodioineen "hämmennyspuiston" Dismalandin ennakkoliput myytiin loppuun hetkessä.

Bristolissa Banksyn töitä voi käydä tutkailemassa vetämällä jalkaansa hyvät kävelykengät (ja varautumalla sateenvarjolla, kuten Britanniassa aina). Keskustan kohteet reipasjalkainen kiertää kävellen, ja Bristolin itäpuolella Eastonissa sijaitsevien maalausten luokse pääsee paikallisbussilla.

Bongailussa helpottaa huomattavasti Banksy Bristol Tour -mobiilisovellus, joka kartan lisäksi tarjoaa lisätietoja kustakin teoksesta. Esimerkiksi maalipurkin päähänsä saanut enkeli, Paintpot Angel, on muisto 2009 järjestetystä Banksy vastaan Bristol -näyttelystä, johon yleisö jonotti tuntikausia.

Mobiilisovelluksen lisäksi kaiken kaupungin katutaiteen etsinnässä hyvä apu on Bristol Street Art -verkkosivu, joka opastaa myös muiden kuin Banksyn teosten luokse.

Jos kartanluku ei kiinnosta tai kulkija haluaa kuulla myös muista Bristolin katutaitelijoista, hyvä vaihtoehto on varata paikka opastetulta Bristol Street Art Tour -kierrokselta. Kierroksia järjestetään yleensä keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin, ja lippu maksaa aikuiselta vajaat 10 puntaa (noin 14 euroa).

Koska "näyttely" on kaduilla kaikkien nähtävillä, Visit Bristol -verkkosivun ohje kannattaa pitää mielessä: teokset voivat yhtäkkiä kadota uuden maalikerroksen alle.

Banksyn töitä voi kiertää älypuhelimen ja Banksy Bristol Tour -sovelluksen tai tavallisen kartan avulla. Matka Lontoosta Bristoliin kestää junalla vajaat kaksi tuntia, bussilla noin kolme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!