Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lennon-fanille riittää matkakohteita Liverpoolista Reykjavikiin

John Lennon täyttäisi ensi viikolla 75. Perintöä vaalitaan edelleen myös paikoissa, joissa hän ei itse edes käynyt.

Matka
 
Anne Salomäki
Anne Salomäki
Prahassa Lennon oli kommunismin aikaan kielletty idoli.
Prahassa Lennon oli kommunismin aikaan kielletty idoli.

Jos ihmiskunnan sovusta ja harmoniasta haaveillut John Lennon eläisi, hän täyttäisi lokakuun yhdeksäntenä 75 vuotta. Beatles-muusikon murhasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 35 vuotta.

Lennon-faneille riittää pyhiinvaelluskohteita monessa maailmankolkassa Perusta ja Kuubasta Skotlantiin ja Islantiin.

John Lennon Wall
Praha, Tšekki

Tietämättömän ohikulkijan silmiin Lennon Wall näyttää aivan tavalliselta, näkökulmasta riippuen joko koristellulta tai sotketulta seinältä.

Lennon-seinäksi sitä alettiin kutsua 1980-luvulla, kun ihmiset alkoivat maalata siihen graffiteja ja pätkiä Beatlesin sanoituksista.

Kommunistihallinnon aikana Lennon oli pasifistinuorten sankari Keski- ja Itä-Euroopassa. Erityisesti hänen vapautta ylistävät kappaleensa oli kielletty. Seinä pyrittiin puhdistamaan hallinnon vastaisista viesteistä.

Nyt se on yksi Prahan turistinähtävyyksistä. Myös monet kävijät jättävät seinään edelleen omia viestejään.

Lennon Wall sijaitsee Malá Strana -kaupunginosassa Velkopøevorské námìstí -aukiolla. Lähimmät raitiovaunupysäkit ovat Malostranske namesti ja Hellichova.

Anne Salomäki
Piparimuotin näköiset viisi Beatlea muistuttavat yhtyeen alkuajoista bändin mukaan nimetyllä aukiolla Hampurissa.
Piparimuotin näköiset viisi Beatlea muistuttavat yhtyeen alkuajoista bändin mukaan nimetyllä aukiolla Hampurissa.

Beatlesin alkuaikojen maisemat
Hampuri, Saksa

Länsi-Saksan Hampuri oli beatleille tärkeä kaupunki jo ennen ensimmäistäkään levytystä. Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stuart Sutcliffe ja Pete Best esiintyivät 1960–1962 Sankt Pauli -kaupunginosan klubeilla.

Monet kaupungin paheet tulivat nuorille miehille tutuiksi.

Hampuriin avattiin 2009 Beatlemania-museo, joka kuitenkin suljettiin muutaman vuoden päästä kävijöiden puutteen vuoksi. Grosse Freiheitin läheisyydessä olevat Beatles-kohteet voi kiertää varaamalla paikan opastetulta kierrokselta. Itsenäinen etsii paikat kartan kanssa.

Lennon-fanille tärppejä ovat kuuluisiin kuviin ikuistetut paikat, kuten Jäger-Passage osoitteessa Wohlwillstrasse 22, jossa Lennon nojaili ovenpieleen.

Beatles-Tourin oppaan mukaan talo on vallattu, eikä turistikuvien räpsijöihin välttämättä suhtauduta ystävällisesti.

Beatlesin historiasta kiinnostuneen kohteet ovat Grosse Freiheitin läheisyydessä. Beatles-Tour maksaa noin 20 euroa.

Anne Salomäki
Nuorta Lennonia esittävä patsas sijaitsee Mathew Streetillä Liverpoolin keskustassa.
Nuorta Lennonia esittävä patsas sijaitsee Mathew Streetillä Liverpoolin keskustassa.

Abbey Road
Lontoo, Britannia

Lähes kirjaimellisesti Beatlesin jalanjäljille pääsee Lontoon Abbey Roadilla. Camdenissa sijaitsevan suojatien luona autoilijat ovat tottuneet pysähtelemään, koska turistit haluavat ottaa kuvia Beatlesin Abbey Road -albumin kannen tyyliin.

Abbey Roadin varsinainen nähtävyys on toki kuuluisa äänitysstudio. Sinne ei turisteilla ole asiaa, joten rakennusta on ihailtava ulkopuolelta. Vuosikymmenten aikana valtava määrä vierailijoita on raaputtanut terveisensä studion edustan aitaan.

Abbey Road sijaitsee Camdenissa. Lähin metropysäkki on St John's Wood, joka on Jubilee Linen varrella.

Strawberry Fields
New York, Yhdysvallat
Strawberry Fields on osa New Yorkin keskuspuistoa Central Parkia. Alue on nimetty 1966 äänitetyn Strawberry Fields Forever -kappaleen mukaan.

Paikka omistettiin Lennonille virallisesti 1985 Lennonin syntymän 45-vuotispäivänä. Leski Yoko Ono suunnitteli paikan yhdessä maisema-arkkitehti Bruce Kellyn ja puiston viranomaisten kanssa.

Mustavalkoinen mosaiikki tuli lahjana Italiasta Napolin kaupungilta, ja siinä lukee sana toisesta tunnetusta Lennonin kappaleesta: imagine, kuvittele.

Strawberry Fields sijaitsee Central Parkin länsipuolella 71st ja 74th Streetin välissä.

Kotikaupunki
Liverpool, Britannia
Beatlesin kotikaupunki on niin täynnä Beatles-muistoja, ettei yksi päivä välttämättä riitä kaikkien kohteiden kiertämiseen. Beatles Story -museon lisäksi kaupungissa on esimerkiksi legendaarinen Cavern Club.

Lisäksi Liverpoolissa myydään lähes mitä tahansa Beatlesillä.

Ei-niin-tunnettu, mutta tosifanille jopa mielenkiintoisin Beatles-kohde on osoitteessa 251 Menlove Avenue. Mendipsinä tunnettu paikka on Lennonin lapsuudenkoti, jossa hän asui tätinsä Mimin luona viisivuotiaasta yli parikymppiseksi.

Talo sopii myös Oasis-fanin käyntikohteeksi, sillä se on Live Forever -singlen kannessa.

Beatles Storyn sisäänpääsymaksu aikuiselle 15 puntaa. Cavern Club päiväsaikaan ilmainen.
Lapsuudenkotiin on varattava paikka National Trustin opastetulta kierrokselta. Lippu maksaa runsaat 20 puntaa. Kierroksella käydään myös osoitteessa 20 Forthlin Road, jossa McCartney asui nuorena.

Imagine Peace Tower
Reykjavik, Islanti
Islannin pääkaupungin Reykjavikin kupeessa on Viðeyn saari ja siellä Imagine Peace Tower. Se on Yoko Onon muistomerkki edesmenneelle miehelleen.

Joka vuosi Lennonin syntymä- ja kuolinpäivän välillä muistomerkki heijastaa pystysuoran valonsäteen korkealle taivaaseen. Onon on kerrottu valinneen Islannin luonnonkauneuden ja ympäristöystävällisen energiantuotannon vuoksi.

Muistomerkki valaistaan myös talvipäivänseisauksen ja uudenvuodenaaton välillä, Yoko Onon syntymäpäivänä 18. helmikuuta sekä Onon ja Lennonin kuherruskuukauden muistoksi 20.–27. maaliskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!