Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan muurin voi kokea myös sukeltamalla, patikoimalla tai juoksemalla maratonin

Matka
 
Imaginechina MVphotos
Mutianyulta voi laskea muurilta alas pitkin 1,5 kilometrin pituista kelkkarataa.
Mutianyulta voi laskea muurilta alas pitkin 1,5 kilometrin pituista kelkkarataa. Kuva: Imaginechina MVphotos

1. Hissillä ylös ja kelkalla alas.

Lapsiperheille, kiireisille
ja mukavuudenhaluisille

Mennään ensin Kiinan muurille niin kuin sinne tavallisimmin mennään: Otetaan Pekingistä vuokra-auto (myös julkisilla pääsee). Parin tunnin ruuhkamatelun jälkeen saavutaan Mutianyuun. Turistisia muurikohteita on muitakin, tunnetuimmat Badaling ja Simatai.

Ostetaan lippu, väistellään kiiluvasilmäisiä matkamuistomyyjiä ja ajetaan vaijerihissillä muurille, joka kulkee korkealla kukkuloilla.

Ylhäällä matkakumppanini, kuopiolainen Tyyne Ahonen, 9, oivaltaa heti, miksi kiinalaiset kutsuvat muuria lohikäärmeeksi.

"Se on kivinen lohikäärme!"

Muuri kiemurtelee ja mutkittelee huipulta toiselle, sakaraiset reunat ja tornit törröttävät sen selästä. Se näyttää jatkuvan loputtomiin molempiin suuntiin.

Muurin vertaaminen lohikäärmeeseen on siksikin osuvaa, että lohikäärme ja muuri ovat Kiinan tunnetuimmat symbolit. Muuri on ykkösnähtävyys, joten olemme liikkeellä arkena. Viikonloppuisin turistikohteissa taistellaan väenpaljoudessa.

Mutianyu on Kiinan muurin parhaiten restauroitu pätkä. Ensimmäinen muuri kulki näillä main jo 500-luvulla, mutta turisteille on kasattu komeuteensa 1500-luvun versio.

Artikkeliin liittyvät

Muuri on noin seitsemän metriä korkea ja viitisen metriä leveä. Ylhäällä kulkuväylää reunustavat kivimuurit, joiden yli näkyy pitkälle metsäiseen maisemaan. Täältä puolustettiin Pekingiä ja keisarillisia hautoja.

Lohikäärmeenselällä kävely hengästyttää, sillä vähän väliä tulee vastaan vahtitorni. 22 tornille on pitkät portaat ylös ja alas. Heikkojalkaisimmat käyvät katsomassa maisemat kahden tornin välistä ja palaavat hissille.

Muuria pitkin tornista torniin pystyttiin savu- ja äänimerkein välittämään viestejä keisarille.

"Toivottavasti ei käynyt niin kuin rikkinäisessä puhelimessa", Tyyne aprikoi. "Keisarille lähti viesti, että keisari on ihana, mutta perillä se kuuluikin, että keisari on hölmö."

Tyynen mielestä hauskin osa muurimatkaa on vielä edessä. Mutianyulta voi laskea pitkin 1,5 kilometrin kelkkarataa. Tyynekin saa oman kelkkansa ja jarruttelee hurjissa kurveissa kuuliaisesti.

Autonvuokra kuskeineen meno-paluu Pekingistä 500-1 000 yuania. Liput muurille 60-160 yuania sen mukaan, käveleekö vai käyttääkö hissiä tai kelkkaa.

2. Patikoi porukassa


Liikkujille ja ulkoilijoille

René MATTES hemis
Kiinan muuri on Unescon maailmanperintökohde. Mutianyu on sen parhaiten restauroitu osuus.
Kiinan muuri on Unescon maailmanperintökohde. Mutianyu on sen parhaiten restauroitu osuus.

Monet Pekingin ulkomaalaiset käyvät patikoimassa muurilla. Parhaat eli turvallisimmat retket järjestää Beijing Hikers. Bussissa kerrataan säännöt, tänään opas Millicentin johdolla.

"Kuljen ensimmäisenä ja merkitsen reitin nauhoilla. Toinen opas kulkee ryhmän viimeisenä ja kerää nauhat pois. Jos teidän pitää käydä puskissa, jättäkää reppu polulle, jotta toinen opas ei kulje teistä ohi."

Patikkaretkillä voi eksyä. Kiinan muuri kun ei ole yksi muuri vaan muurinpätkien haaroihin erkaneva, katkeileva väylä. Joka välillä ei ole muuria ollutkaan, vaan maakasa tai luontainen vuorenhuippu.

Osa muurista on hävinnyt täysin, osa etenee tiheän pusikon keskellä.

Patikat voivat olla niin rankkoja, että huonokuntoisilta tai korkeanpaikankammoisilta loppuu usko kesken.

Tämän päivän retki Zhuangdaokouhun on muurivaelluksista helpoin, lapsillekin sopiva. Satoja vuosia vanhan puun alta lähdetään kivetylle polulle, jota noustaan kymmenen minuuttia.

Sitten piipahdetaan yläviistoon kipuavaa muuria pitkin kolmen tornin päässä. Monet portaat ovat niin korkeita, että polvi nousee kainaloon. Sateen jälkeinen sumu leijuu ilmassa pilvinä. Alhaalla on metsää ja puutarhaviljelmiä.

Harmaan, loputtoman Pekingin ja sen ihmispaljouden jälkeen nauttii vehreydestä ja hiljaisuudesta. Ryhmämme lisäksi vain yksi kiinalaisperhe on tänään löytänyt tähän ei-turistikohteeseen.

Muurin jälkeen taivallamme kastanjapuumetsikön läpi kylään, jossa muurinvartijat aikanaan asuivat. He vahtivat kahta Kiinan muuria, toista toisella puolella kylää.

Muuripatikat sisältäen kuljetukset Pekingistä ja lounaan noin 450 yuania.
www.beijinghikers.com

3. Pikniköi missä haluat

Romantikoille ja seikkailijoille

Puolivälissä nousua levitämme liinan polun kiville ja auomme kääreistä leipiä ja hedelmiä. Muurilla on myös tapana pikniköidä ja ihailla maisemia.

Me nousimme Tyyne Ahosen ja hänen äitinsä kanssa Shen Tang Yu -laaksosta muurille, jota ei liene korjattu satoihin vuosiin. Etsimme romanttista paikkaa, saimme vaarallisen. Välillä muuri oli kulunut metrin levyiseksi, vieressä syvä pudotus.

"Jännää", kiipeilystä pitävä Tyyne sanoi. "Mutta minulla on varmat jalat."

Välillä nousimme muurin jyrkkää selkää nelinraajoin kuin tikapuita. Irtokivet luistivat kantojen alla.

Myöhemmin kuulemme laakson asukkailta, että tämä pätkä on niin haastava, etteivät paikallisetkaan sinne mene. Sade alkaa onneksi vasta retken jälkeen.

Shen Tang Yu -laakso oli tärkeä Pekingin puolustuksessa. Aikanaan muurin takana oli mongoli- ja manchuheimoja.

4. Vajoa veden alle tai juokse muurimaraton

Sukeltajille ja himoliikkujille

Petteri Tuohinen HS
Sukellusopas Li Jiafan oli valmiina näyttämään veden alle katoavaa Kiinan muuria Panjiakoussa.
Sukellusopas Li Jiafan oli valmiina näyttämään veden alle katoavaa Kiinan muuria Panjiakoussa.

Peter Marini on riemuissaan: "50 000 ihmistä käy päivittäin Kiinan muurilla kävelemässä. 50 ihmistä vuodessa sukeltaa Kiinan muurille."

Australialainen Marini on yksi viidestäkymmenestä. Hän vieraili Panjiakoun tekoaltaalla, kolmen tunnin automatkan päässä Pekingistä. Vuonna 1977 rakennetussa altaassa on yli 300 metriä muuria.

Muurinharjanne näkyy vedenpinnalle. Siitä ryhmä lähti laskeutumaan 22 metriin.

"Muuri näyttää ihan samalta kuin vedenpinnalla, mutta sitä katselee veden alla eri vinkkelistä, ylhäältä tai yläviistosta. Kun käden ojentaa, muuria voi koskettaa."

Veden alla kuljetaan pimeässä eli lampun valossa, sillä pinnalla on paksu levä- ja roskakerros.

"Jos ei pidä yösukelluksesta, retki kannattaa unohtaa. Ja pitää olla muutenkin paljon sukelluskokemusta. Altaassa ei esimerkiksi ole virtauksia, joten veden alla joutuu tosissaan uimaan."

Juoksijoille on toukokuussa Kiinan muuri -maraton. Reitillä on tuhansia portaita. Maraton varataan nopeasti täyteen.

Jos et mahdu maratonille, voit lohduttautua lukemalla kirjan Alone on the Great Wall. Siinä William Lindesay kertoo, kuinka hän juoksi muurin päästä päähän.

Hän eksyi, oli nälissään, paleli, kärsi ripulista ja joutui pidätetyksi. Mutta hän myös löysi ystäviä ja vaimonkin.

Viikonloppusukellusretken hinta on 1 800 yuania sisältäen sukelluksen, sukelluslaitteet, kuljetuksen Pekingistä ja hotelliyön perillä.
Sukellus: www.vvdiving.com
Maraton: great-wall-marathon.com
Jutun kirjoittajan tekemä ilmainen Peking-matkaopas osoitteessa www.tripsteri.fi/peking

Dave Porter Alamy
Muurilla voi patikoida erilaisilla reiteillä. Jotkut osuudet ovat raskaita.
Muurilla voi patikoida erilaisilla reiteillä. Jotkut osuudet ovat raskaita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!