Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mädätetty lampaanliha maistuu Färsaarilla

Matka
 
Eija Mäkivuoti
Eija Mäkivuoti

Mikä paikka? Färsaaret.

Miten sinne pääsee?

Laivalla Tanskan Hirtshalsista tai lentäen Kööpenhaminasta.

Valokuvataiteilija

Eija Mäkivuoti:

"Färsaaret on loistava kohde kaltaiselleni kaupunkilaiselle, joka on ehtinyt etääntyä luonnosta. Se on myös ihmisen kokoinen paikka. Pääkaupungin Tórshavnin kadut ovat kapeita, rakennukset matala ja idyllisiä.

Olen käynyt siellä parikymmentä kertaa, enkä ole kyllästynyt. Aina löydän jotain uutta. Ehkä se johtuu siitä, etten ole tyypillinen turisti, joka koluaa kaikki kohteet kerralla.

Färsaaret on samalla inspiraationi lähde. Luonto on kerrassaan ihmeellinen: kaunis mutta karu. Jylhillä vuorilla vaeltaessa tuntuu kuin olisi Taru sormusten herrasta -maisemissa. Siitä saa valtavasti energiaa. Samoin raikas meri-ilma ja tuijottelu Atlantin valtamerelle virkistävät.

Matkaa ei silti pidä rajoittaa pelkkiin luontoelämyksiin, sillä varsinkin musiikkikulttuuri on Färsaarilla kiinnostavaa.

Menen yleensä johonkin ravintolaan istumaan tai konserttiin kuuntelemaan livemusiikkia ja tutustumaan paikallisiin. Pidän heidän vieraanvaraisuudestaan ja lämpöisyydestään.

Pyhän Olavin kuoleman muistoa kunnioittava Ólavsøka on monipäiväinen ja kokemisen arvoinen kansallisjuhla heinäkuun lopulla.

Lähes kaikki saarten asukkaat pukeutuvat silloin kansallispukuihin ja kokoontuvat pieneen pääkaupunkiin laulamaan, tanssimaan ja soutamaan.

Tulin tänä kesänä kutsutuksi useamman perheen luokse juhlimaan.

Färsaarilla on runsaat 48 000 asukasta. Lähes tuplasti enemmän on lampaita, ja sitä myös paikallinen ruoka usein on eri muodoissaan.

Perinteinen herkku on lampaan fermentoitu liha, ræst kjøt, joka on puoleksi ilmakuivattu ja puoleksi mädätetty. Sen syöminen oli aluksi aika haastavaa. Liha haisee voimakkaasti ja saa ensikertalaisen yökkäämään. Mutta kun siihen tottuu, maku on itse asiassa hyvä.

Palan painikkeeksi otetaan ryyppy akvaviittiä."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!