Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruuan arvostelu on Suomessa pahin mahdollinen loukkaus

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.
Kirjoittaja on yrittäjä, tietokirjailija ja
Madventures-seikkailija.

Kun pikkupoikana muutin Aasiaan, vihasin paikallista ruokaa. Riisi oli kyllästyttävää, chapati-leipä kuivaa ja kašmirilaiset lihapullatkin pilattu chilillä.

Kaipasin suomalaista perunaa, hernesoppaa ja meetvurstia. Kerjäläisten ja kyykkyvessojen kulttuurišokki oli vielä kuusivuotiaan kestettävissä, muttei surkea sapuska. Vanhempieni selityksiin Intian ja Pakistanin rikkaasta ruokakulttuurista suhtauduin epäluulolla: eikö täällä saa edes tummaa leipää?

Vaikka sittemmin olen saanut outojen ruokien syömisestä palkkaakin, olen edelleen pinteessä, kun aamiaiseksi annetaan kuivattua suolakalaa, kylmää riisiä ja kuumaa soijamaitoa.

Ymmärrän siis niitä turvapaikanhakijoita, joilla on vaikeuksia kakomatta niellä laitoskeittiömme tuotoksia. Monelta suomalaiseltakin jäisi lautaselle japanilainen nattoo-papulima, tulinen pakistanilainen biryani-riisi tai afrikkalainen, mauton nshima-maissimössö.

Ymmärrän kyllä niitäkin, jotka viime viikolla pillastuivat ruuasta valittajille. Armosta annetun ruuan arvosteluhan on täällä pahin mahdollinen loukkaus. Tai toiseksi pahin: pahempi oli tyytymättömien ehdotus, että heille annettaisiin rahaa kokata itse paremmat muonat. Vai että vielä rahaa?

Mutta sehän oli hyvä idea. Juuri vaikeassa tilanteessa tulisi kokeilla ennakkoluulottomia ratkaisuja. Ruoka maistuisi, väellä olisi tekemistä, ja samalla voisi syntyä uusia yrityksiä.

Tästä syystä perustimme Startup Refugees -yrittäjyysverkoston vastaanottokeskuksiin: Suomeen jää tuhansia, joille myönnetään turvapaikka – piti asiasta tai ei. Miksi emme kannustaisi ja ohjaisi heitä työllistymään itse, kun töitä ei ole tarjolla?

Moni pakolainen on taustaltaan pienyrittäjä, ja moni tulee kulttuureista, joilta meillä olisi paljon opittavaa ainakin yrittäjyydessä. Siitä pitäisi ottaa enemmän irti.

Sadat yritykset, yksityishenkilöt ja yhteisöt ovat ymmärtäneet tämän. Yhteisillä starttirahoillamme suoritetaan hygieniapasseja ja järjestetään yritysvalmennuksia suomalaisten ammattilaisten ja kokeneiden maahanmuuttajayrittäjien johdolla.

Ehkä uusien firmojen myötä täältä voisi vihdoin saada irakilaista masguf-grillikalaa tai afgaanien kuulua kabuli-pilahvia. Kaikella kunnioituksella suomalaiselle keittiölle: ei se sattumaa ole, että etniset ravintolat tuppaavat pärjäämään täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!