Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lennon myöhästymisestä voi saada jopa 600 euroa – harva hakee korvausta

Moni jättää korvaukset hakematta, kun lento myöhästyy tai peruuntuu. EU-tuomioistuin linjasi juuri, että myös tekninen vika oikeuttaa korvaukseen. Korvaus voi olla lipun hintaa korkeampi.

Matka
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Myöhästymiset ja peruuntumiset ovat arkea lentomatkustamisessa. Silti moni ei tiedä, että niistä on määrätty vakiokorvaukset.
Myöhästymiset ja peruuntumiset ovat arkea lentomatkustamisessa. Silti moni ei tiedä, että niistä on määrätty vakiokorvaukset. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Dubaissa asuva Timo Nurminen odottelee kuudetta vuotta korvauksia Finnairilta.

Kaikki alkoi marraskuussa 2009, kun Finnairin lento saapui Helsinki-Vantaalle yli neljä tuntia myöhässä teknisen vian vuoksi. Nurminen haki lentoyhtiöltä EU:n asetuksen mukaista 600 euron vakiokorvausta.

Hän ei osannut kuvitella, millainen riita muutamasta sadasta eurosta syntyy.

Ensin käräjäoikeus katsoi, että lentokoneessa ollut tekninen vika oli poikkeuksellinen olosuhde, joka vapautti lentoyhtiön asiakkaan korvausvaateesta.

Nurminen valitti päätöksestä. Helmikuussa hovioikeus määräsi Finnairin maksamaan korvauksen. Finnair haki valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

EU:n tuomioistuimen syyskuisen päätöksen mukaan lentoyhtiöllä on velvollisuus maksaa korvaus matkustajalle myös silloin, kun lento peruuntuu odottamattomien teknisten vikojen vuoksi.

Käytännössä lentoyhtiö voi kieltäytyä maksamasta korvauksia vain, kun myöhästyminen tai peruuntuminen johtuu esimerkiksi lakosta tai sääolosuhteista.

Petri Krook
Timo Nurminen on riidellyt Finnairin kanssa myöhästymiskorvauksesta kohta kuusi vuotta.
Timo Nurminen on riidellyt Finnairin kanssa myöhästymiskorvauksesta kohta kuusi vuotta.

Nurmisen riita ei ole ainoa. Käräjäoikeudessa on meneillään muitakin vastaavia tapauksia. Lakimies Mikko Mantere hoitaa neljää Finnairin maksamattomiin vakiokorvauksiin liittyvää oikeusjuttua.

"Kaikissa on sama tarina. Finnairille on halvempaa riidellä muutama juttu kuin maksaa tuhansille viivästymisestä", Mantere sanoo.

Finnairin asiakaspalauteosaston päällikön Sami Mäenpään mukaan lentoyhtiö setvii tapauksia oikeudessa, koska se haluaa ratkaisun kolmannelta osapuolelta.

Hänen mukaansa Finnair saa vuosittain muutamia tuhansia korvaushakemuksia myöhästyneistä tai peruuntuneista lennoista ja valtaosa niistä menee läpi.

Kun lento myöhästyy tai peruuntuu, lentoyhtiön täytyy kertoa syy matkustajille. Nurmisen mukaan hän ei saanut Finnairilta riittävää selvitystä. Siksi hän vei asian oikeuteen – ja otti ison riskin.

"Sain tietää vasta oikeudessa, mihin Finnair vetoaa. Jouduin siis aloittamaan oikeusprosessin ennen kuin tiesin, millaisesta poikkeuksellisesta olosuhteesta oli kyse", hän sanoo.

Finnairin Mäenpään mukaan lentoyhtiö kertoo muutamalla lauseella, mistä lennon myöhästymisessä tai peruuntumisessa on kyse.

"Jos on tekninen virhe, kerromme, mikä on rikki. Näkökulmastamme tiedot ovat riittäviä. Kaikkia yksityiskohtia emme voi selvittää palautekäsittelyvaiheessa", hän sanoo.

Finnair ei ole ainoa lentoyhtiö, joka on tiukkana korvausten kanssa, mutta osa toimii kuluttajan kannalta reilummin, sanoo tapauskäsittelijä Elina Koponen Peruutetutlennot.fi:stä.

Se on palvelu, joka auttaa hakemaan korvauksia lennoista.

"Esimerkiksi SAS ja KLM suostuvat korvauksiin helpommin kuin Norwegian tai Finnair, joiden kanssa jutun joutuu lähes poikkeuksetta viemään eteenpäin kuluttajariitalautakuntaan tai oikeuteen", Koponen kertoo.

Finnair on päätynyt Kuluttaja-lehden mustalle listalle, koska se ei ole suostunut maksamaan vakiokorvauksia asiakkailleen kuluttajariitalautakunnan suosituksista huolimatta.

Finnairin mielestä EU:n määrittelemät vakiokorvaukset ovat kohtuuttomia, koska ne voivat ylittää asiakkaan lentolipuista maksaman hinnan, Sami Mäenpää sanoo.

Moni ei edes tiedä, millaisiin korvauksiin hän on oikeutettu. "Moni tyytyy vastaukseen, kun lentoyhtiö kieltäytyy maksamasta korvauksia. He eivät uskalla, osaa tai jaksa viedä asiaa eteenpäin", Koponen sanoo.

Myös toisen korvauspalvelun AirHelpin mukaan lentoyhtiöt kokeilevat kepillä jäätä: ne olettavat, ettei asiakas tunne lainsäädäntöä ja hylkäävät korvaushakemuksen vetoamalla esimerkiksi poikkeuksellisiin olosuhteisiin, vaikka kyseessä ei olisi poikkeuksellinen olosuhde.

Vuosittain yli kahdeksan miljoonaa lentomatkustajaa on oikeutettu saamaan vakiokorvauksia. Vain pari prosenttia hakee niitä. Hakijoista 2–4 prosenttia saa lopulta korvauksen.

"Tämä tarkoittaa sitä, että matkustajat jättävät yli 2,9 miljardin euron edestä korvauksia hakematta", sanoo AirHelpin pr-päällikkö Cecilia Minges.

Juttuun haastateltiin AirHelpin Suomen-johtajaa Antti Kaiposta, Euroopan kuluttajakeskuksen johtajaa Leena Lindströmiä, Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylitarkastajaa Satu Toepferia ja Kuluttajaliiton johtavaa lakimiestä Tuula Sariota.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!