Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi Irlantia yhdellä reissulla: matkavinkit Dublinin menoon ja maaseudun rauhaan

Kätevän kokoisessa saarivaltiossa voi helposti yhdistää pääkaupungin ilot lännen aavoihin merimaisemiin.

Matka
 
Sinimaaria Kangas
Sinimaaria Kangas
Dublinin Grafton Street tarjoaa katukulttuuria vuoden ympäri.
Dublinin Grafton Street tarjoaa katukulttuuria vuoden ympäri. Kuva: Sinimaaria Kangas

1 Kaupunki: Kiihkeä ja rento Dublin 

Helsingin kokoinen Dublin tuntuu heti kotoisalta. Keskustaa hallitsevat matalat Yrjön aikaiset (1714–1830) tiilitalot. Rujon runollinen kaupunki tuntuu olleen täällä aina – ja melkein onkin. Se on virallisesti perustettu 988, mutta kelttien arvellaan asuneen Liffeyjoen kulmilla jo ennen ajanlaskun alkua.

Joen jakama ja kanaalien halkoma kaupunki leviää laajalle. Keskusta on kuitenkin kompakti, ja siellä on helppo kulkea jalkaisin tai bussilla. Tunnelma on leppoisa. Autojen seassa hölkkää kärryhevosia.

Dublin on kuin irlantilaiset itse: kiihkeä mutta rento. Vaikka lama on kouraissut kaupunkia ja monet uljaat rakennukset rapistuvat tyhjillään, Dublin on aina yhtä elegantti. Rähjäisenäkin.

Urbaania lorvailua

Dublinissa sataa 150 päivää vuodessa, mutta ilmastossa on puolensa. Sen ansiosta täkäläisistä on kehittynyt mestareita luomaan luolamaisia pubeja.

O'Donoghue's on yksi Dublinin perinteisimmistä julkisista olohuoneista. Se on tarjoillut tuoppeja 1700-luvun tiloissaan keskustan tuntumassa jo vuodesta 1934. Legendaarinen Dubliners-bändi sai alkunsa täällä. Pubissa soitetaan perinteistä irkkumusiikkia livenä joka ilta.

Rathminesissa palveleva outolintu The Blackbird houkuttelee niin hipstereitä kuin lapsiperheitäkin. Sisustus on satumainen sekoitus antiikkia ja Star Wars -teemaa. Pizzaa paistetaan paikan päällä, ja juomavalikoima kattaa Guinnessin ohella belgialaisia ja pienpanimo-oluita.

odonoghues.ie
twitter.com/blackbirdrath


Junalla Joycen torniin

Kirjailija James Joycen nimeen törmää kaikkialla Dublinissa. Legendaan tutustuminen on hyvä syy hypätä Dart-lähijunaan ja matkata 13 kilometriä keskustasta Sandycoven rantakylään.

Vuonna 1904 Joyce vietti kuusi päivää kivitornissa, joka oli pystytetty rantakalliolle Napoleonin hyökkäyksen varalle. Torni ei joutunut koskaan tositoimiin, ja sittemmin sen vuokrasi Joycen ystävä Oliver St John Gogarty.

Visiitti teki kirjailijaan niin suuren vaikutuksen, että hän sijoitti merkkiteoksensa Odysseuksen alkukohtauksen askeettiseen torniin. Nykyisin rakennuksessa toimii Joycelle pyhitetty museo.

Tornin kupeessa on kuulu Fortyfoot-uimapaikka, jossa huimapäät hyppivät kalliolta mereen.

joycetower.ie
jamesjoycetower.com


Teetä sushilla

Ensin näkyy vain rivikaupalla lasitölkkejä. Sitten sieraimiin tulvii huumaava tuoksu: Wall and Geoffin 150 teelaadun aromit tunkevat purkkienkin läpi.

Henkilökunta ojentaa teenäytteitä nuuhkittavaksi ja selostaa sekoitusten saloja. Parasta siis testata ainakin pari kannullista ja tilata sushia oheen.

Dublinin teekulttuuri on saanut viime vuosina eksoottisia muotoja, mutta on täällä harrastettu teetä satumaisissa tunnelmissa ennenkin. Vuonna 1927 avattu Bewley's Oriental Cafe on miltei hengellinen elämys.

Kirkkosalia muistuttavaa kahvilaa somistavat lasimaalaukset ja kattokruunut. Instituutio on kiinni remontin vuoksi mutta avata ovensa loppuvuodesta.

Sitä odotellessa perinteistä iltapäiväteetä skonsseilla ja kurkkuleivillä voi nauttia tyylikkäästi vaikkapa hotelli Greshamissa.

wallandkeogh.ie
bewleys.com/bewleys-grafton-street-cafe
gresham-hotels-dublin.com


Vihreää magiaa

St. Stephen's Greenin ankkalammen liepeillä seisoo vanha mies ja kutsuu lintuja. Ne lehahtavat ensin kämmenelle ja sitten päälaelle kuin Maija Poppasessa.

Sinimaaria Kangas
Merrion Square -puisto täyttyy kesäisin monenkirjavista taiteilijoista.
Merrion Square -puisto täyttyy kesäisin monenkirjavista taiteilijoista.

Koskaan ei tiedä, mitä Dublinin keskuspuiston kulman takana odottaa: palmuun takertunut leija, runoilija W. B. Yeatsille omistettu soppi tai sokeiden puutarha, jonka kasvit tuoksuvat voimalla ja kestävät koskettelua.

Keskustan toinen keidas Merrion Square oli pitkään lähiasukkaiden yksityiskäytössä. Yksi heistä oli kirjailija Oscar Wilde, joka loikoilee täällä patsaana.

Huonolla säällä voi vetäytyä luonnonhistorialliseen museoon. Lempeinä iltoina viihdytään kanaalien vehreillä varsilla.

www.cityspectacular.com/city
www.museum.ie/en/intro/natural-history.aspx


Tarinoita kaupan

Liffeyjoen pohjoispuolella Dublinin ostosmaailma keskittyy Henry Streetille, jossa on maan suurin tavaratalo Arnott's ale-kellareineen. Moore Streetillä kauppiaat leviävät kaduillekin.

Joen eteläpuolella sijaitsee vähän fiinimpi Grafton Street, jossa sijaitsee hintava tavaratalo Brown and Thomas. Kulkijoita viihdyttää kirjava joukko katutaiteilijoita. U2-bändi ja Bob Geldof tienasivat täällä kolikoita nuorina punkkareina.

Sinimaaria Kangas
St. Stephen's Green -ostoskeskuksessa on hieno kattorakennelma.
St. Stephen's Green -ostoskeskuksessa on hieno kattorakennelma.

Dawson Street on oikea osoite kirjan metsästäjille. Huikeaa Hodges Figgisiä vastapäätä palvelee arkisempi Waterstones.

Yksi hauskimmista kirppareista on kohtuuhintainen vintage-putiikki The 3rd Policeman. Omistaja kertoo mielellään kukkamekon tai vinyylilevyn tarinan – ja varsinkin omansa, joka johtaa Suomeen saakka.

www.the3rdpoliceman.com

2 Maaseutu: Connemara 

Turvesoita ja turkoosia merta

Connemaraan on helppo tulla. Sen kun ajaa Dublinista suoraan länteen, kunnes tie päättyy Atlanttiin. Galwayn kaupungin jälkeen nautojen kansoittamat niityt vaihtuvat punervaksi suomaaksi ja teräviksi vuoriksi.

Lampaat tunkevat ahtaille teille, ja valkoisia poneja seisoo kiviaitojen takana nyhtämässä suoheinää. Ja kaikkialla näkyy tai ainakin tuntuu meri.

Soiden keskelle on pinottu kuivumaan turvehalkoja, joiden savu häilyy kylänraiteilla viileinä iltoina. Sillä täällä asuu ihmisiäkin. Miten ihmeessä he ovat pysyneet hengissä näin karussa maassa?

Eivät aina olekaan. Perunaruton ja ahnaan brittivallan aiheuttama nälänhätä 1800-luvun puolivälissä riepoi ankarasti läntisiä syrjäseutuja. Hengissä selvinneistä moni lähti siirtolaisiksi, ja kylät näivettyivät. Koko maan väkiluku romahti kahdeksasta viiteen miljoonaan.

Nyt Connemaran alueella sinnittelee 30 000 ihmistä, joista useimmat puhuvat sitkeästi iiriä äidinkielenään. Viime vuosien lama ei näytä hetkauttaneen positiivista asennetta.

Paikallinen mies sanookin jo Dublinin lentokentällä: "Ai olet menossa Connemaraan? Siellä on aina mahtavaa paitsi kaatosateella. Ja silloin mennään lähimpään pubiin ja kaikki on taas hyvin."

Kylemoren luostarilinna

Linna kyyhöttää vuoren ja järven kainalossa sumun sumentamana. Nunna kävelee pihan poikki kumisaappaissa, syli täynnä raparperia.

Sinimaaria Kangas
Kylemore Abbey ilmestyy karusta maastosta kuin kangastus.
Kylemore Abbey ilmestyy karusta maastosta kuin kangastus.

"Teen tästä piirakkaa", hän juttelee. "Tulkaa kohta maistamaan."

Vaikka Kylemoren luostari on tätä nykyä kuulu turistirysä, vieraat sulautuvat vaivatta laajoihin tiluksiin. Kaikki on melkein liian kaunista.

Ei ihme, että Mitchell ja Margaret Henry rakastuivat paikkaan häämatkallaan ja rakennuttivat tänne linnan 1871. Belgialaiset benediktiininunnat ostivat sen 1920 ja perustivat tyttöjen sisäoppilaitoksen.

Koulu houkutteli oppilaita ulkomaita myöten, muiden muassa näyttelijä Anjelica Hustonin ja intialaisia prinsessoja.

Kun vanhanaikaiseksi käynyt laitos suljettiin 2010, nunnat avasivat tilukset turisteille. Itse linna toimii nyttemmin osin museona, jonka elegantit salongit ja liidunhajuiset luokkahuoneet kertovat paikan tarinan.

Linnaakin huikeampi on muurin kätkemä puutarha ja luontopolku, jonka varrella märehtii maitokahvinvärisiä lehmiä.

Hevosia täällä näkyy nykyisin vain järvessä, jonka pinnan alta ilmestyy tarinan mukaan valkoinen tamma joka seitsemäs vuosi. Viimeksi luostarin väki näki sen 2011.

www.kylemoreabbeytourism.ie


Hevosella mereen

Rähjäisellä sisäpihalla haisee kalalta, ja pakettiauton kyljessä lukee "We sell anything that swims", myymme kaikkea mikä ui. Olenkohan oikeassa paikassa? Onneksi äkkään kohta rakennuksen, jonka oviaukoista pistää hevosen päitä.

Talli on keskellä kylää, ja bisnes kattaa myös merenelävät ja baarin. Niitä pyörittää omistaja Liam Diamondin mukaan yksi vanhimmista kuulua connemaraponia kasvattavista suvuista.

Allekirjoitan paperin, jossa lupaan olla haastamatta firmaa oikeuteen, tapahtui mitä tahansa. Hyvä siis, että saan ratsuksi vakaan oloisen Broncon. Sen vaaleanpunainen turpa palaa helposti auringossa, sanoo espanjalainen oppaani Claudia. Onneksi tänään ei paista.

Retki alkaa pääkadulta, jolla hevoset ravaavat tottuneesti rekkojen seassa. Rannan tuntumassa ohitamme mahtipontisen näköisiä taloja, jotkut vasta puolivalmiita. Rahat ovat loppuneet kesken, sanoo Claudia.

Sinimaaria Kangas
Hyppykyvyistään kuulut connemaraponit kerjäävät huomiota.
Hyppykyvyistään kuulut connemaraponit kerjäävät huomiota.

Rantakalliosta kohoaa raunio: merirosvokuningattaren linna. Seudulla on pitkät rosvoilun ja salakuljetuksen perinteet.

Bronco kiihtyy päästessään kallioiden rajaamalle hiekkakaistaleelle. Laukkaamme rannan päästä päähän ja päästämme sitten hikiset hevoset aaltoihin.

Vesi velloo vihreänä ja mutaisena, tuoksuu suolalta ja levältä. Bronco kahlaa yhä syvemmälle, kunnes pohja katoaa kavioiden alta. Ruuna tahtoo jatkaa Atlantin halki, mutta saan sen kammettua takaisin kuivalle maalle.

Tuuli puhaltaa jäisesti märkien vaatteiden läpi. Onneksi höyryävä hevonen lämmittää.

www.diamonds-of-renvyle.com
www.theconnemarapony.ie


Timanttivuoren valloitus

Se näyttää kaukaa niin kesyltä. On helppo uskoa, että lempeiden niittyjen takaa kohoava 445-metrinen Diamond Hill on vuori helpoimmasta päästä.

Vaellus alkaa kätevästi Connemaran kansallispuiston vierailukeskuksesta, joka sijaitsee retkeilijöiden suosimassa Letterfrackin kylässä.

Seitsemän kilometrin reitti kulkee ensin vetisten heinikoiden halki. Puiston 3 000 neliökilometriä olivatkin ennen suurelta osin laidunmaata. Muistona muinaisista asukkaista on talojen raunioita ja 4 000-vuotiaita hautarakennelmia.

Kohta kanervaa kasvava rinne käy yhä jyrkemmäksi. Irtokivet luistavat kenkien alla, tuuli riepottaa takkia, rintaan pistää. Timantin huipulla huimaa muutenkin kuin uupumuksen vuoksi. Harjanteelta näkyvät niin Atlantti saarineen kuin kuulu Twelve Bens -vuoristo.

Paluumatkalla jaksaa tähystellä villivuohia sekä kihokkeja ja yökönlehtiä, jotka karun maan kasvatteina ovat ryhtyneet syömään hyönteisiä.

www.connemaranationalpark.ie


Jäisiä paratiisirantoja

Silkkistä hiekkaa, sinivihreä meri ja silmiä särkevä aurinko. Mutta missä kaikki muut ovat? Jossain lämmittelemässä, sillä tuuli on raaka ja vuoren takaa vyöryy taas uusia tummia pilviä.

Onhan täällä Lettergeshin rannalla Renvylen niemimaalla ihmiselämää. Aaltojen takaa pistää musta pää, ja sitten toinen. Ne eivät ole tällä kertaa hylkeitä vaan surffaajia.

Sinimaaria Kangas
Lettergeshin rannalta löytyy aina aaltojen tuomia aarteita.
Lettergeshin rannalta löytyy aina aaltojen tuomia aarteita.

Irlannin lännessä riittää paratiisirantoja ja niillä tilaa. Dramaattisuus on taattu ja aina löytyy aaltojen tuomia aarteita poimittavaksi.

Merilintujen lisäksi täällä saattaa nähdä delfiinejä tai isompia valaita. Varmemmin niitä bongaa Ballinakill Harbour -satamasta Letterfrackin läheltä lähtevillä veneretkillä.

Vedenalaisille tutkimusmatkoille taas pääsee Scuba Dive West -firman kautta.

www.scubadivewest.com


Meriruokaa

Pubi tuoksuu viskiltä ja märältä villalta. Baaritiskillä vanha mies virttyneessä tweed-takissa katsoo televisiosta laukkakilpailuja. Hän selittää mieluusti, mikä hevonen voittaa kohta ja miksi.

Kisat jääköön, lounasta kannetaan jo pöytään Angler's Rest -baarin toisella laidalla. Kalakeittoa päivän saaliista, tuoretta soodaleipää ja lähisimpukoita.

Maut ja palvelu ovat kuninkaallisia, vaikka ollaan piskuisessa Tullycrossin kylässä, jonka raittia rämistelevät ruosteiset traktorit.

Connemarassa osataan pyytää ja kokata mereneläviä. Aterioita säestää perinnemusiikki, jota soitetaan Tullycrossin molemmissa pubeissa viikoittain.

Keväisin kylän valtaa simpukkajuhla. Sen merkeissä käydään kokkisotaa, tanssitaan diskoa ja ihmetellään maailman pienintä lehmää.

www.paddycoynespub.com
www.connemaramusselfestival.com

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!