Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kahvilakulttuurin loivat sveitsiläiset

Matka
 
HS
Fazer avasi ensimmäisen konditorian Kluuvikadulle 1891. Kahvila uusi sisustustaan 1958. Pikkusalin asiakkaat saivat "katsella ranskalaistyylisiä, harmaa-valkosävyisiä tapetteja ja istua uusituilla puna-valkoisilla tuoleilla", HS kirjoitti 9. lokakuuta.
Fazer avasi ensimmäisen konditorian Kluuvikadulle 1891. Kahvila uusi sisustustaan 1958. Pikkusalin asiakkaat saivat "katsella ranskalaistyylisiä, harmaa-valkosävyisiä tapetteja ja istua uusituilla puna-valkoisilla tuoleilla", HS kirjoitti 9. lokakuuta. Kuva: HS

1 Kahvi saapui Helsinkiin 1700-luvun puolivälissä Viaporin linnoituksen upseerien mukana. Kahvia juotiin julkisesti kapakoissa, kievareissa ja kaffehuseissa. Viaporin ensimmäistä kaffehusia piti helsinkiläisporvari Anders Nyström.

2 Kahvi oli tullut Suomeen pääkaupungin Turun kautta, ja siellä kahviloita ja konditorioita oli 1700-luvulla Helsinkiä enemmän. Kahvi liittyi vahvasti seurusteluun ja yhdessäoloon mutta oli pitkään kallis yläluokan juoma.

3 Valtio verotti kahvia ankarasti ja kielsikin sen tuonin ja käytön useita kertoja sakon uhalla. Viimeinen kahvikielto kumottiin 1802. Kuningas Kustaa IV Aadolf perusteli: "Koska te, minun alamaiseni, olette sellaisia lurjuksia, ettette voi tulla toimeen ilman kahvia, niin tahdon sallia tämän juoman käyttämisen toistaiseksi."

4 Helsingin kahvilakulttuuri sai vaikutteita etenkin sveitsiläisiltä sokerileipureilta, jotka olivat saapuneet kaupunkiin Pietarin kautta. 1800-luvun puolivälissä perustettiin ensimmäiset kahvilat, jotka vastasivat nykykäsitystä.

Kahviloissa notkumisesta innostuivat varsinkin opiskelijat ja taiteilijat, ja siitä tuli osa kaupunkilaista elämäntapaa. Suomenkielisen nimityksen "kahvila" kehitti 1861 fennomaani Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen.

5 Karl Fazer perusti "Ranskalais-Venäläisen Konditorian" Kluuvikatu 3:een syyskuussa 1891. Rakennus tontilla on toinen, mutta kahvila toimii edelleen. Ekbergin edeltäjä Gropen aloitti jo 1862, ja myös nykyisen Kappelin edeltäjä myi kahvia jo 1800-luvulla.

6 Kahvilakulttuuri monipuolistui 1900-luvulla. Sota-ajat vaikeuttivat kahviloiden toimintaa, ja kahvin sijaan juotiin 1940-luvun pula-aikana korviketta tai vastiketta.

Korvikkeessa oli aitoa jauhettua kahvia 25 tai 15 prosenttia. Vastikkeessa ei ollut kahvia, vaan paahdettua ohra- tai ruismallasta, sokerijuurikasta, papua tai lantun kuorta.

7 Ketjuja oli kauan ennen Picnicejä ja Starbuckseja. Yksi suosituimmista, Nissen, aloitti Kauppatorin laidalla 1906. Laajimmillaan Nisseneitä oli maassa 25. Ketju lopetti 1980-luvulla.

8 Kun keskioluen myynti vapautettiin 1969, moni kahvila muutettiin keskiolutbaariksi, koska olut myi kahvia paremmin. Kahvilakulttuuri rappeutui.

9 Uusi nousu alkoi 1990-luvun laman jälkeen. Nykyisin Helsingissä on satoja kahviloita.

Lähteet: Tikka, Lappalainen & Järvinen: Kahvintuoksuinen Helsinki. Minerva 2013, baristat.fi, fazer.fi, ekberg.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!