Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinkorannikko on muutakin kuin Málagaa – lähikaupungeissa on paljon nähtävää

Vain parin tunnin ajomatkan päässä Aurinkorannikosta hehkuvat Espanjan kirkkaimmat helmet.

Matka
 
Taru Taipale
sirpa pääkkönen hs
Cádiz on perustettu lähes kolmetuhatta vuotta sitten.
Cádiz on perustettu lähes kolmetuhatta vuotta sitten. Kuva: sirpa pääkkönen hs

Cádiz on ulkoilmamuseo
Ajomatka kaksi tuntia 35 minuuttia

Cádiziin ajettaessa on tärkeää muistaa ajaa ihan loppuun saakka. Euroopan ehkä vanhin yhä asuttu kaupunki sijaitsee pitkän ja kapean niemen kärjessä.

Taakse jäävät ensin teollisuusalueet ja sitten kaupungin uudempi osa. Vasta aivan viimeisillä kilometreillä vastaan tulee vanha muuri ja lähes kolmetuhatta vuotta sitten perustettu Cádiz.

Täältä Kristoffer Kolumbuskin seilasi Etelä-Amerikkaan kahdella reissullaan.

Tuuli puhaltaa joka suunnasta niemen kärkeä. Cádizin talojen väleissä loputtomiin mutkittelevat kadut tarjoavat hyvää tuulensuojaa. Täällä on kaikki elämäkin: aukioilla, katedraalin rappusilla, kauppahallissa.

Cádizin vanhakaupunki on niin pieni, ettei mihinkään ole jalkaisin pitkä matka. Autolla täällä ei voisi kulkeakaan. Paikalliset tosin näyttävät tuntevan kaikki lailliset ja laittomatkin ajoreitit ja parkkipaikat muurien sisällä.

Satunnaista autoa väistellessä muistuu mieleen, että täällä ihan oikeasti asutaan. Pikkuinen ja pittoreski Cádiz tuntuu ulkoilmamuseolta.

Vinkki: Maistele myös sherryjä.

Cádizin maakunnan niin kutsuttu sherry-kolmio on tunnettu paikallisesta sherryn valmistuksesta. Kolmion muodostavat Puerto de Santa María, Sanlúcar de Barrameda ja Jerez de la Frontera.

Cádizista pääsee muutamalla eurolla ja nopealla katamaraanilla alle puolessa tunnissa lahden yli Puerto de Santa Maríaan.

mvphotos
Sevillaan voi tutustua myös hevoskärryjen kyydissä.
Sevillaan voi tutustua myös hevoskärryjen kyydissä.

Sevilla on tosi Espanjaa
Ajomatka kaksi tuntia 16 minuuttia

Andalucían pääkaupungissa Sevillassa on kaikkea sitä, mitä suomalaiselle tulee mieleen Espanjasta – paitsi tietenkin meri, koska Sevilla sijaitsee sisämaassa. Sevillassa on kuuma ilmasto, herkulliset tapakset, komea katedraali, palatsi, härkätaisteluareena ja flamencoa.

Jos Sevillassa on vain vähän aikaa, se kuluu todennäköisesti pyöriessä Alcazárin kuninkaallisessa palatsissa ja herkuttelemassa Barrio de Santa Cruzin kortteleiden lukuisissa tapas-baareissa.

Molemmissa paikoissa kannattaa antautua haahuilulle. Varsinkaan Alcazária ei pysty kiertämään kovin hallitusti. Jokaisen nurkan takaa aukeaa kolme uutta ovea, ja yhtäkkiä huomaatkin olevasi upeassa puutarhassa.

Kaupungin katedraali Catedral de Sevilla on yksi maailman suurimmista. Siellä sijaitsee myös Kolumbuksen hauta – vaikka itse ruumiista ei ole takuuta.

Andalucían islamilaisesta menneisyydestä muistuttaa osana katedraalia lähes satametrinen torni La Giralda, jonne kannattaa kiivetä, jos aikaa ja voimia on.

Jos on vielä enemmän aikaa, voi katedraalilta ottaa hevoskärryt ja jolkottaa menemään vaikka Parque de María Luisa -puistoon. Tai tehdä veneretken Guadalquivir-joella.

Vinkki: Nauti myös flamencosta.

Sevillassa on paljon pieniä teattereita ja ravintoloita, jotka tarjoavat iltaisin useita flamenco-esityksiä. Tarjolla on myös flamenco-tunteja.

mv photos
Granadan Alcaiceríassa on suuri basaarialue.
Granadan Alcaiceríassa on suuri basaarialue.

Granada on komein postikorttinäkymä
Ajomatka yksi tunti 34 minuuttia

Kun seisoo Albaizínin muslimikortteleissa ja katsoo laakson yli kohti toisella puolen seisovaa Alhambran palatsia, jonka takana kohoavat Sierra Nevadan lumihuippuiset vuoret, on ihan pakko mennä lähettämään kotiin postikortti.

Alhambra on ehkä Espanjan komein postikorttinäkymä. Se on myös Espanjan komein palatsi ja suosituin yksittäinen turistikohde.

Tätä kauemmaksi ei pääse Málagan tunnelmasta näin lähellä Málagaa. Maisemia jaksaa ihailla pidempään, kun istuu terassille Albaizínissa ja tilaa lasillisen.

Maisemat Alhambralta Albaizíniin päin ovat myös näkemisen arvoiset. Sikäli, että niitä malttaa katsella. Alhambran pitkä värikäs historia on synnyttänyt aivan ainutlaatuisen palatsilinnoituksen.

Palatseissa ja puutarhoissa voi miettiä esimerkiksi sitä, että Napoleonin sotien aikana Alhambra melkein räjäytettiin.

Vinkki: Käy Alhambrassa myös pimeällä.

Alhambraan kannattaa palata ilta-aikaan. Silloin Palacios Nazaríes aukeaa uudelleen. Tunnelma valaistussa palatsissa pimeällä on taianomainen.

mvphotos
Rotkonsa ansiosta Ronda on tunnetuin valkoisista kylistä, joita on alueella kaikkiaan parikymmentä.
Rotkonsa ansiosta Ronda on tunnetuin valkoisista kylistä, joita on alueella kaikkiaan parikymmentä.

Ronda on tunnetuin pueblo blanco
Ajomatka yksi tunti 27 minuuttia

Ensin ei näy oikein mitään. Jätät auton parkkiin ja lähdet kävelemään kohti Rondan keskustaa. Yhtäkkiä maa katoaa ja huomaat seisovasi sata metriä syvän rotkon reunalla.

El tajo -rotko on näky, jonka takia tänne kannattaa ajaa – ja vähän kävelläkin, koska Rondan keskustaan ei kannata yrittää pysäköidä.

Valkoiset kylät, los Pueblos Blancos, ovat tämän alueen vetonaula. El tajo -rotko tekee Rondasta tunnetuimman valkoisen kylän. Se on myös päässyt Hemingwayn teksteihin, sillä kirjailija vietti täällä paljon aikaansa.

Valkoiset kylät muodostuvat kaiken kaikkiaan paristakymmenestä kylästä Málagan ja Cádizin maakunnissa.

Näkemisen arvoisia ovat myös Arcos de la Frontera sekä pikkuruinen Grazalema.

Vinkki: Ihaile härkätaisteluareenaa.

Riippumatta siitä, mitä mieltä olet härkätaistelusta, saatat silti ihailla Rondan härkätaisteluareenaa. Vuonna 1785 valmistunut areena on yksi Espanjan vanhimmista. Se on härkätaisteluhistoriassa maan tärkein, sillä siellä käytiin ensimmäinen nykyaikainen härkätaistelu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!