Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kompakti Bratislava selvisi perunamykyistä ja suurvaltojen sodista

Matka
 
Ilona Savitie
Ilona Savitie
Opiskelijat Katarina Smutká ja Eliska Veverková viettävät usein aikaa Urban House -kahvilan terassilla Laurinská-pikkukadun varressa.
Opiskelijat Katarina Smutká ja Eliska Veverková viettävät usein aikaa Urban House -kahvilan terassilla Laurinská-pikkukadun varressa. Kuva: Ilona Savitie

1. Kuninkaiden katedraali

Yksitoista kuningasta ja kahdeksan kuningatarta kruunattiin holvikaarien alla 1563–1830. Kirkko on ollut aitiopaikalla Bratislavan historiassa.

Se on nähnyt suurvaltojen sotia ja juutalaiskorttelit sekä niiden tyhjenemisen toisen maailmansodan aikana.

Lopulta koko juutalaisalue jyrättiin maan tasalle, kun Uusi Silta rakennettiin 1960-luvun lopulla ja valtatie pohjoiseen sovitettiin kulkemaan linnavuoren ja katedraalin väliseen kapeaan solaan.

Niinpä Martinin nimeä kantava pyhättö onkin tätä nykyä vilkkaan tien laidassa, mutta onneksi vanhankaupungin puolelta katsoen liikenne ei näy eikä kovin paljon edes kuulu.

Pyhän Martinin katedraali (Dóm sv. Martina). Rudnayovo námestie. Ma–la 9–11.30 ja 13–17, su 13.30–16.30. Pääsymaksu 2,50 euroa. www.dom.fara.sk

mvphotos
Ufo-ravintola Uuden sillan yllä.
Ufo-ravintola Uuden sillan yllä.


2. Radiotalo ja muut arkkitehtuurin helmet

Bratislavassa kohtaavat kaksi täysin erilaista rakennustyyliä, eivätkä aina järin lempeästi. Se on myös osa kaupungin omalaatuista viehätystä.

Itäblokin retroa parhaimmillaan ovat jo edesmennyt hotelli Kyjev, Uusi silta ja sen yllä keikkuva Ufo-ravintola. Ne eivät silti vedä vertoja Bratislavan huikeimmalle rakennukselle: se on Slovakian Radion päärakennus keskustan koillislaidalla.

Radiotalo eli Slovenský Rozhlas on ylösalaisin käännetty 80 metriä korkea pyramidi, joka uhmaa painovoimaa ja herättää keskustelua.

Brittilehti Daily Telegraph jopa listasi Radiotalon mukaan maailman rumimpien rakennuksien joukkoon. Mutta konserttisalin akustiikka Radiotalossa on kuulemma vertaansa vailla.

Slovenský Rozhlas. Mýtna. Kysele paikallisilta konserttien ajankohdasta tai etsi kaupungilta mainosjulisteita. www.rtvs.sk/radio

Näin pääset Bratislavaan

Bratislava on pieni kuin Tallinna, sopivan verkkainen eikä ota itseään liian vakavasti. Kaikki on turistille käden ulottuvilla.

Kävelymatkat keskustassa ovat lyhyitä, eikä taksia tarvita kuin korkeintaan pois lähtiessä.

Bratislavaan ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta Wienin lentokenttä on 50 kilometrin päässä. Ota lennot Wieniin ja hyppää saapumisterminaalin edestä lähtevään Postbus-bussiin. Vuoroja on vähintään tunnin välein.

Tunnin matka Bratislavan bussiasemalle maksaa 7,70 euroa. Bussissa on wifi, ja matkalaukusta veloitetaan toisinaan euron lisämaksu.

Bussiasemalta vanhaan kaupunkiin voi mennä taksilla, mutta se maksaa 15 euroa. Se on normaali käytäntö, jos otat taksin suoraan kadulta.

Aseman edestä menee vanhaan kaupunkiin myös bussi 70, ja vanhankaupungin pohjoislaidalle trolleybussit 206 ja 208. Paikallisliikenteen lippu maksaa 0,70 euroa, ja se ostetaan keltaisesta lippuautomaatista pysäkillä.

Leimaa lippu, kun nouset bussiin tai ratikkaan.

www.slovaklines.sk
www.imhd.zoznam.sk


3. Rautaesirippu

Unkari, Itävalta, Saksa ja Neuvostoliitto. Pieni Slovakia on pyörinyt isompiensa jaloissa kautta vuosisatojen. Omaa pysyvää historiaa, nykyisin EU:n jäsenmaana, Slovakia on rakentanut vasta runsaan 20 vuoden ajan.

Neuvostoaikakauden jälkiä näkee yhä siellä täällä, ja lähihistoriasta myös puhutaan melko avoimesti.

Gate of Freedom on muistomerkki, jonka paikalla kulki piikkilangoin eristetty rautaesirippu itäisen ja läntisen maailman välillä.

Monumentin kohdalla Tonava risteytyy pienempään Morava-jokeen, ja juuri siinä oli lyhin tie länteen uimalla joen yli.

Muistomerkki kunnioittaa nyt niitä neljääsataa rohkelikkoa, jotka yrittivät uida rautaesiripun toiselle puolelle paremman elämän toivossa mutta kuolivat rajaa puolustavien tarkka-ampujien luoteihin.

Gate of Freedom. Muistomerkki Tonavan penkereellä, Devínin linnan juurella. Aina auki.

4. Devínin linna

Bratislavassa on omakin linna, mutta se on liian ehjä ja huoliteltu herätelläkseen kunnon ritariromantiikkaa. Sen sijaan Devínin linna 20 minuutin bussimatkan päässä on vasta jotakin: on muuria, rauniota, jyrkänteeltä kohoavia yksinäisiä torneja ja äkkijyrkkiä kallionreunamia.

Linnan alueella ei ole juuri nähtävää, mutta maisemat ovat mainiot. Devín antaa myös esimakua siitä, millaista on Bratislavan ulkopuolella.

Slovakia tuntuu olevan täynnä linnan raunioita horisontissa. Paikalliselle näky on arkinen, mutta pohjoisen kasvatti haluaisi pysähtyä joka raunion kohdalle ja kaivaa kameran esiin.

Devínin linna. Hrad Devín. Muránska. Lokakuussa ti–su 10–17, marras–maaliskuussa ma–su 10–16. Pääsymaksu 4 euroa.
www.muzeum.bratislava.sk

ILONA SAVITIE
Bryndzové halušky on perunamykyjä vuohenmaitojuustossa, päällä pekonikuutioita tai läskiä.
Bryndzové halušky on perunamykyjä vuohenmaitojuustossa, päällä pekonikuutioita tai läskiä.


5. Mykyjä ja olutta

Slovakiassa perinteiset ruoka-annokset ovat tuhtia ja raskasta ruokaa, joka huuhdotaan alas paikallisella oluella. Maan kansallisruoaksi monesti nimetty bryndzové halušky on ihan sitä samaa sarjaa: perunamykyjä vuohenmaitojuustossa, päällä keko pekonikuutioita tai mieluummin kunnon läskiä.

Parhaimmillaan annos voi olla miellyttävä lohturuokaelämys, tai sitten kuivakka ja melko mauton. Jos kysyt nuoremmalta slovakilta, kukaan ei oikeasti sitä edes syö.

Annos kuitenkin löytyy ihan jokaisen ravintolan listalta, joten kokeile ainakin kerran. Ainakin jos saat tarjoilijalta siihen suosituksen.

Bryndzové halušky. Saatavilla kaikista ravintoloista kaikkialla Slovakiassa. Annos maksaa 5–8 euroa.

6. Kirjakahvilat

Pari vuotta sitten Bratislavassa näyttivät olleen kovassa nosteessa luomukahvilat ja teehuoneet. Nyt on tyylikästä istahtaa kirjakahvilaan. Niistä Urban Space ja Foxford ovat samalla myös kirjakauppoja.

Samassa trendiveneessä kulkevat myös huolettoman kodikkaaksi stailatut Urban House ja St. Germain. Niiden hyllyissä kirjat ovat lähinnä koristeena.

Kirjakahviloiden pioneeri Next Apache sijaitsee hieman sivussa ydinkeskustasta, mutta paikassa on edelleen oma boheemi tunnelmansa.

Urban House. Laurinská 14. Ma–to 8–00, pe 8–02, la 10–02, su 10–00.
www.urbanhouse.sk

Urban Space. Námestie SNP 30. Ma 9–22, ti 9–23, ke–pe 9–00, la 10–00, su 10–22.
Foxford. Laurinská 1. Ma–pe
8.30–22, la 9–22, su 10–21.
www.foxford.sk

Next apache. Panenská 28. Ma–pe 9–22, la–su 10–22.
www.nextapache.sk

Bistro St. Germain. Rajská 7. Ma–la 10–23, su 12–20.
www.stgermain.sk

ilona Savitie
Bratislavan linnan juurelle pääsee kävellen tai Prešporáèik-vaunulla.
Bratislavan linnan juurelle pääsee kävellen tai Prešporáèik-vaunulla.

ilona Savitie
Michalská-kadun kuvatuimpia nähtävyyksiä on kadun päässä näkyvä Mikaelin torni.
Michalská-kadun kuvatuimpia nähtävyyksiä on kadun päässä näkyvä Mikaelin torni.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!