Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiä halloweenin hengessä: kolme retkeä kaupungin pimeälle puolelle

Matka
 
Mikko Stig lehtikuva
Suomenlinnan hämärään puoleen voi tutustua kierroksella.
Suomenlinnan hämärään puoleen voi tutustua kierroksella. Kuva: Mikko Stig lehtikuva

Opastetut kävelykierrokset ovat erinomainen tapa tutustua matkakohteeseen mutta myös loistava tapa viettää vapaapäivä kotikaupungissa.

Kierroksilla näkee tuttuja kulmia uusista vinkkeleistä ja kuulee tarinoita, joihin ei välttämättä muualla törmää.

Halloween lähestyy, joten esittelemme kolme kokeilemisen arvoista kävelyä, jotka johdattavat Helsingin pimeään puoleen.

1. Kauhujen kävely

Jos kävelykierroksen nimi kuulostaa kammottavalta, niin myös sen sisältö: tarkoitus on bongata Helsingin kummituksia. Uskaltaakohan moiseen edes osallistua?

"Ei se niin pelottava ole. Ei osallistujille ole edes alaikärajaa", toppuuttelee Happy Guide Helsingin omistaja Karri Korppi.

Parituntisen kierroksen aikana pimeässä illassa saa kuulla Helsingin vaihtoehtoisesta historiasta, kaupungin kummituksista ja murhaajista sekä urbaaneista legendoista ja henkimaailman mysteereistä.

Korpin mukaan kävelylle osallistuu usein ihmisiä, joilla on kokemuksia kummituksista. Enempää hän ei halua Helsingin historiallisen keskustan alueella liikkuvasta kierroksestaan paljastaa, ettei sen itu, yllätyksellisyys, murene.

Seuraava Kauhujen kävely järjestetään pyhäinpäivän ja halloweenin lauantaina 31. lokakuuta kello 18. Lähtö on Katajanokan vankilasta. Kierrokselle ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Muina aikoina kauhukävelyjä tehdään tilauksesta. Liput 12 e.www.helsinkihorrorwalk.com

2. Kurja Viapori

Pikniksesonki meni jo, mutta Suomenlinna on yhä oiva retkipaikka. Eväiden sijasta mukaan kannattaa nyt ottaa taskulamppu, sillä Ehrensvärd-seuran Kurja Viapori -kierroksella avautuu merilinnoituksen hämärä puoli.

Pimeissä muureissa ja tunneleissa ei kuulla hauskoja sankaritarinoita, vaan Viaporin vaietuista saloista: satojatuhansia henkiä niittäneistä kulkutaudeista, rosvoista, petoksista, prostituutiosta ja levottomista sieluista.

Kierrokselle kannattaa lähteä, jos janoaa jännitystä ja vaihtoehtoisia faktatietoja omasta lähihistoriasta, Suomenlinnasta ja Helsingistä. Koska kävelyn teemat ovat rankkoja, mukaan ei saa ottaa alaikäisiä lapsia.

Puolentoista tunnin pituisia kierroksia järjestetään 28. marraskuuta asti lauantaisin kello 19. Lähtöpaikka on vaaleanpunainen Rantakasarmi Suomenlinnan lauttarannassa. Ennakkoilmoittautuminen on suositeltavaa. Liput 13 e. www.suomenlinna.fi

3. J. K. Harjun jalanjäljissä

Tämä kävelykierros näyttää, millainen on laitapuolen kulkijan Kallio. Folkloristi Heli Paakkosen vetämä Pimeitä pulloja ja pulisotkua -kierros kuljettaa J. K. Harjun jalanjäljissä.

Harju (1910–1976) oli asunnoton alkoholisti ja taitava kirjoittaja. Kadulla hän ryyppäsi, nukkui ja tallensi tarinoita kaupunkielämän nurjasta puolesta kaunistelematta.

Harjun käsikirjoitusaineistoa on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkistossa jopa 30 000 konekirjoitusliuskaa, jotka täyttävät kaksi hyllymetriä.

Niistä Paakkonen on ammentanut kierroksensa, jolla pääsee kokemaan Harjun tekstien tapahtumapaikkoja ja kurkistamaan kodittoman Kallioon. Kävelykierroksia järjestetään tilauksesta. www.helsinkiwalks.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!