Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmar avautuu vihdoin – ja tarjoaa matkailijoille naapurimaa Thaimaan parhaat puolet

Myanmarista löytyy vielä kyliä, joissa turisti on nähtävyys. Maan halki kulkeva Iravadi-joki tarjoaa läpileikkauksen nopeasti muuttuvaan Kaakkois-Aasian maahan.

Matka
 
Henrik Suni
Benjamin Suomela
Leveimmillään Iravadi-joki on parisataa metriä leveä. Aamusumussa horisontti häviää nopeasti harmaaseen usvaan, jota Pandaw liki äänettömästi halkoo.
Leveimmillään Iravadi-joki on parisataa metriä leveä. Aamusumussa horisontti häviää nopeasti harmaaseen usvaan, jota Pandaw liki äänettömästi halkoo. Kuva: Benjamin Suomela

Kaikesta näkee, että edellisestä sadekaudesta on aikaa.

Keski-Myanmar natisee helmikuussa kuivuuttaan. Rantatörmällä kulkeva polkupyörä jättää jälkeensä pölypilven, joka jämähtää tyynessä säässä sijoilleen.

Mutta keskellä kuivuutta virtaa silti elämä: vähävetisenä uomassaan voimia keräävä Iravadi-joki.

Yli 2 000 kilometriä pitkä joki lävistää koko Myanmarin, pohjoisesta Himalajan vuoristosta aina lehmuston tavoin haarautuvaan suistoon etelässä. Matkallaan se tarjoaa kulkureitin ihmisille ja tavaroille. Kymmenien miljoonien jokivarressa asuvan elämä riippuu Iravadin ravitsemasta maasta.

Nimikin sen kertoo, Ayerawaddy Myit -joki, joka tuo siunauksen ihmisille.

Lättäkattoinen Pandaw 2 -alus luovii tarkasti jokea alavirtaan. Vaikka uoma on paikoin kymmeniä metrejä leveä, ei joesta löydy talvikuukausina juurikaan syvyyttä.

Laivan kapteeni Tun Tun Win pitää joen pintaa tarkasti silmällä. Joella on nimittäin oma kielensä. Rasvatyyni laikku virran keskellä kertoo, että pinnan alla on matalikko. Tumma alue kertoo kivikosta.

Tun Tun Win kääntää ohjainvipua kevyesti vasemmalle, ja 60-metrinen alus lähtee verkkaisasti väistämään keskeltä jokea pilkistävää hiekkasärkkää.

Iso alus on tehty kulkemaan matalassakin joessa. Sen syväys on vain 1,5 metriä, ja pohja on tottunut ottamaan kosketusta hiekkapohjaan. Mutta vielä tärkeämpää on, että joki on tuttu kapteenille.

Benjamin Suomela
Tun Tun Win pitää silmällä alati muuttuvaa jokea. Vastaantuleva laiva ilmoitti hetkeä aiemmin radiopuhelimella, että joen keskellä oli muodostunut yöllä hiekkasärkkä, joka pitää kiertää idän puolelta.
Tun Tun Win pitää silmällä alati muuttuvaa jokea. Vastaantuleva laiva ilmoitti hetkeä aiemmin radiopuhelimella, että joen keskellä oli muodostunut yöllä hiekkasärkkä, joka pitää kiertää idän puolelta.

Kymmenpäiväisellä jokiristeilyllä kapteeni vaihtuu jokaisena päivänä. "Tärkeintä on tuntea joki. En lähtisi kapteeniksi sellaiselle osuudelle, jota en tunne", Tun Tun Win sanoo ja pitää katseensa tiukasti joessa.

Sekään ei aina riitä. Virta on yön aikana kasannut muutaman sadan metrin päähän hiekkamatalikon, ilmoittaa vastaantuleva alus radiopuhelimella.

"Ei kannata nukahtaa, tämä joki muuttuu koko ajan."

Fakta

Yhdellä vaihdolla Myanmariin

 Myanmar, entiseltä nimeltään Burma, on Kaakkois-Aasian suurin maa.

 Suomesta ei lennetä suoraan Myanmariin. Yksi suosituimmista reiteistä on lentää maahan Thaimaan kautta. Bangkokista on noin tunnin lento Yangoniin. Myanmariin voi lentää myös esimerkiksi Intian tai Qatarin kautta.

 Turisti tarvitsee Myanmariin muutaman kymmenen euron hintaisen viisumin. Hakemuksen voi tehdä etukäteen netissä, jolloin viisumin saa lentokentältä. Sen voi myös hakea lähetystöstä esimerkiksi Bangkokista.

 Turismi Myanmarissa on vasta lastenkengissä, joten esimerkiksi kännykkäverkko on huono, eikä suomalaisilla liittymillä voi soittaa maasta ulkomaille.

 Matkailijalle Myanmar on kuitenkin turvallinen, ja ulkomaalaisiin kohdistuvat rikokset ovat harvinaisia.

 Myanmarissa ilmasto on trooppinen, vuodenaikojen vaihtelut ovat selviä, ja sadekausina sataa runsaasti. Kuivin kausi sijoittuu joulu–huhtikuulle.

 Maan yli 50 miljoonasta asukkaasta yli 90 prosenttia on buddhalaisia.

Jos Iravadi muuttuu nopeasti, niin mullistuu myös maa sen ympärillä.

Myanmar oli käytännössä liki suljettu valtio aina 1960-luvulta vuoteen 2011 saakka. Maata raa'alla voimalla johtaneen sotilasjuntan alaisuudessa myös aika tuntui pysähtyneen.

Maailma ympärillä kehittyi, mutta Myanmar eristäytyi.

Vasta vuonna 2011 sotilasjuntta virallisesti lakkautettiin, ja Myanmar siirtyi puolittaiseen siviilihallintoon. Vaikka matka oikeasti demokraattiseen ja vapaaseen hallintoon on pitkä, on muutos vyörynyt maan yli voimalla.

Etenkin turistin näkökulmasta.

Maan sisäiset konfliktit ovat suurilta osin rauhoittuneet, ja monet koskemattomat alueet ovat avautuneet ulkopuolisille: satojen paratiisisaarten täplittämä etelärannikko, jylhänä Himalajan vuoristoksi vähitellen kohoava pohjoinen.

Kaupunkeihin ja turistikohteisiin nousee hotelleja ja ravintoloita, ja ilmastoidut bussit kuljettavat turisteja ympäri maata. Entisen pääkaupungin Yangonin muodikkaimmat ravintolat kilpailevat tyylissään jo Bangkokin, Hong Kongin ja Singaporen kanssa.

Vielä muutama vuosi taaksepäin turisteja neuvottiin tuomaan raha maahan täydellisen sileinä setelidollareina. Nyt rahaa voi nostaa pankkiautomaateista kaikista vähänkään suuremmista kaupungeista.

Silti Myanmarissa ei voi olla huomaamatta tiettyä viatonta kotikutoisuuden tuntua.

"Halusin tulla tänne ennen Starbucks", Pandawin alakannella kaiteeseen nojaileva Roger Young naurahtaa. Starbucks on amerikkalainen kahvilaketju, jolla on myymälöitä 65 maassa.

Benjamin Suomela
Aasiaa vuosikausia kolunneille Roger ja Merle Youngille Myanmar on unelmien täyttymys. Kylä kaukana amerikkalaisista ketjuravintoloista ja Kaakkois-Aasian turistilaumoista.
Aasiaa vuosikausia kolunneille Roger ja Merle Youngille Myanmar on unelmien täyttymys. Kylä kaukana amerikkalaisista ketjuravintoloista ja Kaakkois-Aasian turistilaumoista.

Youngin puheissa on tietty perä. Taloussanktiot pitivät yhdysvaltalaisyritykset ulkona Myanmarista 60 vuoden ajan, mutta nyt markkinat ovat auki. Pari vuotta sitten tuli Coca-Cola, ja viime kesänä Yangoniin avautui pikaruokaketju Kentucky Fried Chickenin ravintola.

Amerikkalaisen Youngin puheista päätellen eksotiikkaa löytyy vielä. Sanoissa ei säästellä.

"Nyt Myanmarista tulee kuitenkin mieleen Itä-Intia yli kymmenen vuotta sitten. Tämä on ihmeellinen maa. Matka tänne on ollut lumoava."

Laiva liukuu varovasti lähemmäs rannasta jyrkästi nousevaa savitörmää. Kansimies hyppää vyötärönsyvyiseen jokeen ja kahlaa kyynärvarren paksuinen köysi mukanaan rantaan.

Rannalta katseleva lapsilauma käyttää koko sanavarastonsa tervehtiessään railakkaasti hieman jäykkää turistilaumaa.

"Hello! Welcome! Thank you very much!"

Laiva tekee matkaansa hitaasti. Se pysähtyy muutaman kerran päivässä, jolloin laivalta käydään retkillä maissa. Joen varrelta löytyy pieniä kyliä, ikivanhoja temppelikaupunkeja ja konstailematonta elämänmenoa.

Benjamin Suomela
Myanmarilaisnainen kuljetti päänsä päällä kynittyä kanaa läpi pienen joenvarsikylän. Alkuperäistä elämänmenoa hakeville Myanmar on vielä täydellinen matkakohde.
Myanmarilaisnainen kuljetti päänsä päällä kynittyä kanaa läpi pienen joenvarsikylän. Alkuperäistä elämänmenoa hakeville Myanmar on vielä täydellinen matkakohde.

Korkean joentörmän päällä on kylä, jonne matkustajat kapeaa kävelysiltaa pitkin laivasta siirtyvät. Kukaan ei tyrkytä turistirihkamaa tai revi hihasta.

Kylän raitilla kulkevat turistit saavat osakseen lähinnä pitkiä tuijotuksia lapsilta ja iloisia tervehdyksiä ohi mopoilevilta kyläläisiltä.

Roger ja Merle Youngille tämä on unelmien täyttymys: kylä kaukana amerikkalaisista ketjuravintoloista ja Kaakkois-Aasian turistilaumoista. Siitähän Myanmariin matkustavat turistit nyt haaveilevat, koskemattomuudesta.

Aasialaisen eksotiikan kaipuu ei suinkaan ole uusi ilmiö. Tälle joelle haikaili jo Rudyard Kipling 1800-luvun lopulla julkaistussa runossaan Mandalay.

Runossa Lontoon kivettyihin katuihin väsynyt sotilas haikailee Burmaan; temppelikaupunki Baganiin ja Iravadi-joelle, jota pitkin hän lopulta pääsisi kuninkaalliseen pääkaupunkiin Mandalayhin.

"Tuuli kulkee palmupuissa, ja temppelien kellot kutsuvat: tule takaisin, englantilainen sotamies, tule takaisin Mandalayhin", Kiplingin sepittämä sotamies haikailee runossa.

Bagan ja Mandalay ovat yhä paikoillaan, Iravadi-joen rannalla.

Se joki, josta Kipling runossaan kirjoitti, oli aikanaan ainoa kulkureitti läpi Myanmarin Mandalayhin, maan entiseen pääkaupunkiin.

Ennen teitä ja rautateitä ainoa tapa päästä Mandalayhin oli nousta viikkotolkulla jokea ylävirtaan tällaisilla samanlaisilla matalakulkuisilla jokialuksilla.

Joki jopa tunnettiin silloin käyttötarkoituksensa mukaisella lempinimellä Mandalayn tie.

Nyt Pandaw kulkee virran auttamana alavirtaan, pois Mandalaysta, josta se aloitti matkansa. Laiva on uiva hotelli, täysihoitola, jonka kannella voi siemailla cocktaileja samalla, kun maisema vaihtuu verkkaiseen silmien edessä.

Kymmenessä päivässä alus saavuttaa Yangonin, maan suurimman kaupungin, joka vielä vuoteen 2005 oli maan pääkaupunki.

Sotilasjuntan hallitessa Myanmariin oli vaikea matkustaa tukematta samalla hirmuhallintoa. Kaikki rahat majoituksesta liikkumiseen valui lopulta sotilasjohdon kukkaroon.

Nyt maa tarvitsee turismia, vastuullista sellaista. Avautumisen jälkeen turismista on tullut ikkuna ulkomaailmaan, josta kansa oli pidetty vuosikymmeniä loitolla.

Matkailu on tärkeä tulonlähde maalle, joka luonnonrikkauksistaan huolimatta on vielä äärimmäisen köyhä.

Myanmarissa vieraili vuonna 2014 noin kolme miljoonaa turistia, ja määrän odotetaan nousevan tasaisesti. Maan avautumisen jälkeen turismin suosio on ollut vauhdikasta, sillä vielä vuonna 2010 maassa kävi alle 800 000 turistia.

Määrä on kuitenkin pieni, kun vertaa vaikkapa naapurimaa Thaimaahan. Vuonna 2014 Thaimaassa kävi noin 25 miljoonaa matkailijaa.

Viimeistään, kun Pandaw lähestyy Baganin temppelikaupunkia, käy selväksi, että Myanmarilla on kaikki mahdollisuudet tarjota turisteille se, mitä naapurimaa Thaimaa on tarjonnut vuosikymmenten ajan.

Yksitellen joenvarrella alkaa pilkottaa eri kokoisia ja muotoisia temppeleitä. Joen kaartaessa loivasti vasemmalle aukeaa mutkan takaa koko temppelikaupunki kaikessa sen ajan rappeuttamassa loistossaan.

Benjamin Suomela
Bagan on yksi Myanmarin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Valtavassa temppelikaupungissa on yhä yli 2000 temppeliä, joista vanhimmat rakennettin yli tuhat vuotta sitten. Temppelialuetta pääsee tutkimaan pyörällä, hevoskyydillä tai vaikka kuumailmapallon kyydistä.
Bagan on yksi Myanmarin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Valtavassa temppelikaupungissa on yhä yli 2000 temppeliä, joista vanhimmat rakennettin yli tuhat vuotta sitten. Temppelialuetta pääsee tutkimaan pyörällä, hevoskyydillä tai vaikka kuumailmapallon kyydistä.

Silmänkantamattomiin kohti taivasta kurkottavia temppelitorneja, jotka ovat säilyneet paikoillaan läpi jopa tuhansien vuosien.

Unescon maailmanperintökohde Bagan on Myanmarin ylpeys, ja täällä turistien tulo näkyy. Auringon noustessa ja laskiessa temppeleiden ylätasanteet ovat pullollaan ihmisiä. Temppelikaupungin kylkeen on syntynyt pieni mutta kuhiseva turistikeskus, josta voi englantilaisen aamiaisen jälkeen hurauttaa sähköpyörällä temppeleiden sekaan, ja palata illaksi pihvi-illalliselle.

Mutta siinä tämän maan viehätys piileekin. Matkailijat ovat löytäneet Baganin ja ne muutamat muut kohteet, jotka ovat olleet helposti saavutettavissa jo vuosien ajan. Kun tuolta polulta poikkeaa, voi melkein kuvitella matkustavansa ajassa taaksepäin.

Niihin vuosiin, jolloin jokaisen joenmutkan takaa avautui ennen kokematon seikkailu.

Benjamin Suomela
U Bein on yli kilometrin mittainen tiikkipuusilta Mandalayssa. Etenkin auringonlaskun aikaan silta täyttyy melkein tungokseen asti matkailijoista.
U Bein on yli kilometrin mittainen tiikkipuusilta Mandalayssa. Etenkin auringonlaskun aikaan silta täyttyy melkein tungokseen asti matkailijoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!