Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

2000 vuotta vanha käytävä avattiin ensimmäistä kertaa yleisölle Roomassa

Matka
 
Peter Valve
Forum Romanum ja Colosseum ovat Rooman suosituimpia turistinähtävyyksiä.
Forum Romanum ja Colosseum ovat Rooman suosituimpia turistinähtävyyksiä. Kuva: Peter Valve

Antiikin Rooman keskuksessa, Forum Romanumissa, avattiin viime viikolla uusi kohde yleisölle noin 2000 vuotta sen rakentamisen jälkeen, kertoo matkailulehti Travel and leisure.

Vuosina 81–96 Roomaa hallinnut keisari Domitianus rakennutti kymmenen metriä korkean ja katetun ”Keisarillisen rampin” alas Palatinus-kukkulalta Forum Romanumille, tuttavallisemmin Forumille.

Nyt tätä keisarillista reittiä pääsevät astelemaan myös tavalliset turistit. Alkuperäisistä seitsemästä rampista on yleisölle avattu neljä. Loput kolme on tarkoitus avata ensi keväänä.

”Voimme antaa kansalle takaisin tuntemattoman osan keisarillisesta palatsista”, hehkutti arkeologi Patricia Fortini uutistoimisto AP:lle.

Palatinus-kukkula on yksi Rooman kuuluisista seitsemästä kukkulasta, jossa hallitsijat asuivat jo noin tuhat vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Forum Romanum sen sijaan oli Rooman sykkivä sydän. Se oli politiikan ja kaupankäynnin keskus. Siellä myös uhrattiin jumalille ja pidettiin historiaan jääneitä puheita: Marcus Antonius piti puheensa ”ystäville, roomalaisille ja maanmiehille”. Gaius Julius Caesarin ruumis poltettiin Forum Romanumilla hänen jouduttuaan salaliiton uhriksi ja murhatuksi.

Historioitsija David Watkin kirjoitti kirjassaan The Roman Forum, että vaikka Forum Romanum oli vain noin jalkapallokentän kokoinen, toimi se aikanaan näyttämönä maailman loisteliaimmille, mutta myös verisimmille tapahtumille.

Keisarillinen ramppi laskeutui noin 60 metriä Palatinus-kukkulalta alas Rooman sydämeen. Tätä pitkin Domitianus ja hänen seuraajansa pääsivät kulkemaan noin 300 metrin matkan rahvaan katseilta piilossa Forumille. Koska käytävät olivat kymmenen metriä korkeat, pystyivät keisarit huoletta liikkumaan siellä hevostensa selässä.

Käytävät löydettiin ensimmäisen kerran jo yli sata vuotta sitten, mutta niiden kaivaukset jäivät alkutekijöihinsä, kunnes arkeologit aloittivat työt uudelleen muutama vuosi sitten.

”Vuosisatojen ajan tämä toimi sisäänkäyntinä keisarillisiin palatseihin Palatinus-kukkulalla. Kun käytävä löydettiin, tästä osasta Forumia tiedettiin hyvin vähän”, projektista vastannut Italian kulttuuriviranomainen Francesco Prosperetti kertoi brittilehti Telegraphille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!