Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Curaçao on Karibian rosoinen vesiurheiluparatiisi

Matka
 
Hanne-Mari Tarvonen
Moni tulee Curaçaolle vesiurheilun takia. Autiolla Klein Curaçao -saarella on mainiot mahdollisuudet snorklaukseen, sukellukseen ja leijasurffaukseen.
Moni tulee Curaçaolle vesiurheilun takia. Autiolla Klein Curaçao -saarella on mainiot mahdollisuudet snorklaukseen, sukellukseen ja leijasurffaukseen. Kuva: Hanne-Mari Tarvonen
Fakta

Tarjolla myös pakettimatkoja

 Curaçaosta tuli suomalaisille edullisempi, kun Finnair aloitti

yhteistyön American Airlinesin kanssa.

Myös KLM:llä on tarjouslentoja.

 Lentoja saa jopa

700 eurolla ajankohdasta riippuen.

 Tripadvisorista ja Airbnb:stä löytyy hotelleja ja huviloita. Halvimmillaan huoneiston kahdelle saa 30 eurolla yö.

 Muun muassa Kaleva Travel, Tjäreborg ja Apollomatkat myyvät pakettimatkoja.

 Vinkkejä: curacao.com ja curacao-travel.com

Curaçao-liköörin tuntee moni. Syvän sininen, hieman tahmea likööri muistuttaa väriltään Curaçaon saarta ympäröivää Karibianmerta. Harva tietää entisestä Hollannin Antillien saaresta sen enempää.

Pääasiassa kalkkikivestä muodostuneella Curaçaolla ei kasva juuri mikään, paitsi aloe vera ja laraha-hedelmä, jonka kuoresta Curaçao-likööri valmistetaan.

Mutta edes laraha ei ole saaren alkuperäinen kasvi. Se on perua espanjalaisilta löytöretkelijöiltä, jotka toivat saarelle Valencian appelsiinipuun taimia.

Vaikka Curaçao on karu, se kuhisee elämää. Saari on nyt erityisesti eteläamerikkalaisten ja pohjois- sekä keskieurooppalaisten suosima matkailukohde.

Saarelle tuodaan kaikki vihanneksista ja hedelmistä brasilialaiseen naudanlihaan. Hinnat eivät ole huokeita mutta eivät missään nimessä Karibian kalleimpiakaan.

150 000 asukkaan saarella asuu niin Hollannista kuluneen vuosisadan aikana muuttaneita kuin Curaçaon alkuperäisasukkaitakin.

Mutta kuten laraha, myös suuri osa alkuperäisasukkaista on muualta. Heidän juurensa ulottuvat eri puolille Etelä-Amerikkaa ja jopa Aasiaa.

Saarella puhutaan jopa 80:tä kieltä. Paikallinen pääkieli papimento on sekoitus espanjaa ja muita pienempiä paikalliskieliä.

Artikkeliin liittyvät

Curaçao on täynnä vastakohtia. Yksi niistä avautuu edessäni ensimmäisenä aamuna viehättävän Scuba Lodge -hotellin terassin aamiaispöydässä.

Tuijotan ihmeissäni kimaltelevaa merta. Kaukana horisontissa siintää suuri laiva. Se on öljysäiliöalus.

Pian selviää, että meneillään on kuuma keskustelu siitä, mitä Curaçaon pääkaupungin Willemstadin Isla Refinery - jalostamolle pitäisi tehdä.

Öljynjalostamo on ollut yksi Curaçaon kehityksen ja vaurastumisen perustoista. Venezuela päätti Maracaibon öljyesiintymän löytymisen jälkeen rakennuttaa jalostamon lähellä sijaitsevalle, syvien rantojen Curaçaolle.

Leirejä on kaksi: osa paikallisista puolustaa jalostamon tuomia työpaikkoja. Toinen puoli haluaa purkaa jalostamon, koska Curaçao elää ennen kaikkea palveluista ja turismista. Siihen öljynjalostamo ei sovi.

Riippumatta siitä, jääkö jalostamo vai ei, sen teknologiaa ja tiloja on uusittava.

Jollei säiliöalus olisi lipunut näkökenttään, ei jalostamosta tosin juuri tietäisi. Curaçaon rannat ovat kirkasvetisiä ja puhtaita. Saari tarjoaa monin paikoin Karibian idylliä.

Willemstadin alueita kehitetään vauhdilla. Siirtomaa-ajan keskus, värikkäiden talojen täplittämä Pietermaain kaupunginosa oli vielä viisi–kymmenen vuotta sitten hyvin erilainen kuin nyt.

Ihmisiä ryöstettiin päiväsaikaan, ja huumausaineiden käyttö ja ongelmat olivat arkipäivää.

Alueella asui ennen kaikkea paikallista karibialaisväestöä, ja muut muuttivat pois ongelmien pelossa. Alkuperäisväestöstä moni oli työttömänä. Ihmiset majailivat ränsistyvissä taloissa, joista kukaan ei huolehtinut.

Monissa taloissa seisoivat vain seinät. 2000-luvun alussa kiinteistösijoittajat havahtuivat suojeltujen talojen mahdollisuuksiin. He alkoivat ostaa rakennuksia ja remontoida niitä myyntiin tai vuokralle sekä hotelleiksi ja ravintoloiksi.

Pietermaain alue syntyi 1700-luvulla, koska Willemstadin kaupungin muurien sisällä ei ollut tilaa uusille rakennuksille. Alue kehittyi asuinalueesta vauraiden kauppiaiden naapurustoksi.

Kauppiaat rakennuttivat suurimman osan alueen suojelluista rakennuksista.

Kun alue alkoi siistiytyä, eikä päivisin ollut enää turvatonta, liiketoiminta ja ihmiset palasivat. Nyt Pietermaai on pääkaupungin trendikäs, kehittyvä asuinalue, joka vetoaa opiskelijoista liikemiehiin, kertovat Pietermaain liiketoimintaa ja tapahtumia kehittävät Marijke Hoos ja Rene Nobbe.

Tästä huolimatta meitä kehotetaan lukitsemaan vuokra-auto huolella. Mitään ei saa jättää autoon, ja Pietermaaista pidemmälle, vähävaraisemmille alueille, ei pidä mennä jalkaisin hämärän laskeuduttua.

Varoitukset tuntuvat liioitellulta, kun ajelee autolla muutaman kilometrin matkan Pietermaaista kohti Curaçao Ocean Resortia, josta olemme vuokranneet huoneiston.

Karibian sysipimeässä yössä ohi vilisee värikkäitä, vieri vieressä seisovia pikkutaloja, ulos asetettuja muovituoleja ja pienen pieniä pubeja, jotka on todennäköisesti perustettu jonkun keittiöön.

Kaduilla vaikuttaa rauhalliselta, mutta yksin ei ohjeiden mukaan pidä yöllä liikkua.

Monilla Karibian saarista on ikävä maine. Moni pelkää pahoinpitelyjä ja ryöstöjä.

Myös Curaçaolla useimpien hotellien edustoilla on vartioita. Mutta saari on huomattavan rauhallinen verrattuna moniin, ja erityisesti päivisin jalkaisin liikkuminen ei ole ongelma.

Hollannin Antillit hajotettiin vasta 2010, ja Curaçaosta, Arubasta ja Sint Marteenista tuli omat maansa.

Vasta hiljattain oman hallinnon saaneessa saaressa aistii ja näkee siirtomaavallan seuraukset. Suurin osa yrityksistä on hollantilaisten omistuksessa, ja paikalliset karibialaiset ovat lähinnä työntekijän asemassa.

Erityisesti hotelleja pitävät pääasiassa hollantilaissyntyiset. Hoosin mukaan maailmantalouden taantuma näkyy Curaçaolla siten, että moni turisti vuokraa nykyään asunnon sen sijaan, että varaisi kalliin hotellin.

Esimerkiksi Pietermaai on täynnä pienempiä putiikkihotelleja, ja Tripadvisorin tai Airbnb:n kautta löytää satoja tarjolla olevia huoneistoja.

Meri ja vesiurheilu ovat Curaçaon parasta antia. Leijasurffaus, snorklaaminen, sukellus ja surffaus sekä kalastus ja meriretket Karibianmerellä täyttävät päivät. Kuumat, kosteat illat vierähtävät Willemstadin lukuisissa tasokkaissa ravintoloissa ja pienissä pubeissa.

Pietermaain Miles Jazz Cafe on yksi saaren tunnetuimmista baareista, joka kokoaa yhteen jazzin ja cocktailien ystävät.

Hanne-Mari Tarvonen
Willemstadin Pietermaain aluetta kutsutaan Curaçaon Sohoksi. Ränsistyneet talot ja remontoidut villat ovat vierekkäin.
Willemstadin Pietermaain aluetta kutsutaan Curaçaon Sohoksi. Ränsistyneet talot ja remontoidut villat ovat vierekkäin.
Hanne-Mari Tarvonen
Värikkäät rakennukset ovat Willemstadin tunnusmerkki.
Värikkäät rakennukset ovat Willemstadin tunnusmerkki.
Hanne-Mari Tarvonen
Yhä useampi turisti varaa hotellin sijaan huoneiston.
Yhä useampi turisti varaa hotellin sijaan huoneiston.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!