Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amalfi tarjoaa rantaelämää, rauhaa ja kulttuuria

Matka
 
Virve Rissanen / HS
Amalfissa on elämää sesongin ulkopuolellakin.
Amalfissa on elämää sesongin ulkopuolellakin. Kuva: Virve Rissanen / HS

Halvalla rannalle Rooman kautta

 Amalfin rannikolle pääsee Suomesta edullisimmin ottamalla halpalennot Roomaan. Myös Napoliin on lentoja.

 Roomasta ja Napolista pääsee junalla Salernoon joko Trenitalian tai Italon junilla. Roomasta matka maksaa noin 20 euroa, ja liput voi ostaa etukäteen netistä.

 Salernosta lähtee Sita-bussi, joka kulkee Amalfin kaikkiin kaupunkeihin. Bussilipun saa muutamalla eurolla.

 Samat Sita-bussit kulkevat kaupunkien väliä, ja kaupungista toiseen pääsee yleensä alle kahdella eurolla. Bussimatkoihin kiemuraisilla teillä kannattaa varautua lääkkeillä, jos on taipumusta matkapahoinvointiin.

 Kaupungista toiseen pääsee myös veneellä, jonka kertalippu maksaa kahdeksan euroa. Sesongin ulkopuolella vene kulkee Amalfista Positanoon, mutta Minorista pääsee veneellä vain Caprin saarelle.

Jos haluaa nähdä Italiasta paikallisten suosiman paratiisin, kannattaa suunnata Amalfin rannikolle. Napolin eteläpuolella sijaitseva rantakaistale on kuuluisa Limoncello-sitruunalikööristään, ja sitruunapuutarhat muodostavat suuren osan kaupunkien kasvillisuudesta.

Kesällä eteläisessä Italiassa voi olla tuskaisen kuuma, mutta marraskuussa lämpötila nousee juuri sopivasti yli 20 celsiusasteen ja turistihulina on rauhoittunut. Siksi Amalfin alueelle kannattaa matkustaa juuri nyt.

Kun rannikolle saapuu, sen voi ottaa haltuun perusteellisesti käymällä useassa eri kaupungissa. Paikasta toiseen voi joko vaeltaa hurmaavia mutta hengästyttäviä porraspolkuja pitkin, tai körötellä bussin tai veneen kyydissä.

Jokaisella kaupungilla on ominaispiirteensä, ja on pitkälti makuasia, missä niistä haluaa yöpyä.

Amalfi

Eloisa rantakaupunki

Rannikon nimikkokaupunki kuhisee aamusta iltaan. Valitse Amalfi, jos haluat parhaat kulkuyhteydet ja vilkkaimman ravintolaelämän. Sympaattiset kujat pursuavat turistipuoteja, joissa myydään kaikkea mahdollista sitruunan näköistä, väristä, hajuista tai makuista.

Sesonki tai ei, Amalfissa kohtaavat nautinnonhaluiset matkailijat eri puolilta maailmaa. Kaupungista pääsee laivalla esimerkiksi Positanoon ja Caprin saarelle, ja rannasta voi myös vuokrata oman veneen.

Pikaruoan ystävien kannattaa kokeilla fish and chips -tyyppisiä pahvitötteröön käärittyjä annoksia, joihon kuuluu ranskalaisia ja friteerattuja meren antimia. Cuoppo d’Amalfi -nimisessä ravintolassa Piazza dei Dogilla tötteröt maksavat 6–10 euroa.

Ravello

Uljas kulttuurikylä

Kulttuuri-ihmisten ehdoton vierailukohde on Ravello. Rannalle siellä ei pääse, mutta korkean sijainnin ansiosta maisemat rannikolle salpaavat hengityksen. Ravelloon voi kiivetä Minorista tai Amalfista hyvin opastettuja porrasreittejä pitkin, tai napata rannikolta bussin.

Ravellossa järjestetään klassisen musiikin konsertteja lähes päivittäin, ja kesän konserttifestivaaleilla esityksiä nähdään myös ulkolavoilla.

Osa konserteista on Villa Rufolossa, jota pääsee maksullisesti ihastelemaan tapahtumista riippumatta. Rufolosta lumoutui aikoinaan myös säveltäjä Richard Wagner. Kaupungista löytyy kauniiden huviloiden ja kirkkojen lisäksi lukuisia taidegallerioita, ja myös paikan turisteista huokuu kulturelli elämäntapa.

Jos jatkaa vilkkaasta pääaukiosta eteenpäin, pääsee sivukuja Via Romalle sympaattiseen Cumpá Cosimo -ravintolaan.

Siellä tarjoillaan esimerkiksi mainioita kymmenen euron pasta-annoksia, ja paikan omistava rouva huolehtii asiakkaista kuin lapsistaan. Ennen laskun tilaamista saattaa saada keittiön tervehdyksenä yllätys-tiramisun!

Minori

Pieni ja sympaattinen

Rauhaa rakastavalle Minori antaa kaiken tarvittavan: kohtuuhintaisia majoitusvaihtoehtoja, muutamia ravintoloita ja pari ruokakauppaa, joista saa halvalla juustot ja viinit iltapalapöytään. Ja mikä parasta, rannalla loikoilu onnistuu ilman häiriötekijöitä, koska suurin osa turisteista majoittuu jossain muualla.

Minorissa ei ole täyteen rakennettua rantajyrkännettä. Silti paikalliselämääkin näkyy: iltaisin kylän koulun alakerrassa voi kuulla bändien harjoituksia tai todistaa ohi kulkiessaan balettituntia.

Jos tekemisen puute iskee, voi vierailla ja saada maistiaisia Limoncello-tehtaalla tai käydä keramiikkapajassa, jossa valmistetaan paikallisia värikkäitä astioita.

Rannan parasta terassia pitää hallussaan kahvila Sal de Riso, jonka kakku- ja leivosvalikoima hämmentää laajuudellaan.

Rannalla vietetyn päivän päätteeksi voi kokeilla vaikka paikallisten suosimaa sitruunaleivosta ja päärynä-ricottajuusto-piirakkaa – tai sitten vain tyytyä sulattelemaan illallista limoncello-lasillisella.

www.salderiso.it

Virve Rissanen / HS
Jäätelö kuuluu Italian-lomaan, ja Amalfissa myydään myös paikan nimikkojäätelöä.
Jäätelö kuuluu Italian-lomaan, ja Amalfissa myydään myös paikan nimikkojäätelöä.
Virve Rissanen / HS
On vaikea sanoa kummat ovat Amalfin rannikolla yleisempiä, kissat vai skootterit.
On vaikea sanoa kummat ovat Amalfin rannikolla yleisempiä, kissat vai skootterit.
Virve Rissanen / HS
Minorin rauhallinen ranta sopii mainiosti kiireettömään loikoiluun.
Minorin rauhallinen ranta sopii mainiosti kiireettömään loikoiluun.
Virve Rissanen HS
Sitruunapuita voi ihailla joka puolella rannikkoa, etenkin kävelypolulla Ravellosta Maioriin.
Sitruunapuita voi ihailla joka puolella rannikkoa, etenkin kävelypolulla Ravellosta Maioriin.
Virve Rissanen HS
Ravellon pääaukiolla voi valita monesta houkuttelevasta terassista.
Ravellon pääaukiolla voi valita monesta houkuttelevasta terassista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!