Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten kateus on pelkkä myytti – mutta miljoonaoptiot närkästyttävät

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Verotietojen julkistus sai taas aikaan mölinää kansallisesta kateuspäivästä ja veropornosta. Tietojen julkisuus muka tuhoaa yrittäjyyden ja talouskasvun ja on osoitus perisuomalaisesta kateudesta, jollaista ei muualta löydä.

Todellisuudessa suomalaiset eivät ole kateellisempia kuin muutkaan. Niin ruotsalaiset, saksalaiset, hollantilaiset kuin australialaisetkin uskovat kateuden olevan juuri heidän kansallisuuttaan määrittävä erityispiirre.

Kerran jamaikalainen ystävä varoitti suosimasta ketään matkailuohjelmamme kuvauksissa. ”Ette tunne mustien ihmisten mielenlaatua”, hän sanoi. Hänenkin kansalliseen – ja jopa ihonväriin liittyvään – omakuvaansa kuului yleistetty kateus.

Kateus on siis yleisinhimillinen piirre, joka matkailijankin kannattaa ottaa huomioon. Viidakkovaellukselle on fiksua valita kantajia eri kylistä ja heimoista, jotta mahdollisimman monesta yhteisöstä joku saa hyväpalkkaisen työkeikan.

Afrikassa taitava kuvausjärjestelijämme aikoi hankkia palkkiollaan uuden peltikaton. Samalla hän kuitenkin murehti, pitäisivätkö naapurit yllättävää hankintaa osoituksena noituudesta tai muusta toisten siivellä menestymisestä.

Kirjoitimme kollegani kanssa kirjan ihmisten perusheikkouksista, jotka menestyvän yksilön on itsessään kukistettava. Kristillisessä kulttuuritaustassa heikkoudet kiteytyvät seitsemään kuolemansyntiin, joista kateus on yksi.

Huomasimme, että samat synnit ja vältettävät piirteet esiintyvät kaikissa uskonnoissa ja kulttuureissa. Islamin mukaan ”kateus ahmaisee hyvät tekonne kuten tuli ahmaisee puun”, buddhalaisuudessa kateus on takertumista asioihin, joita meillä ei ole – ja juuri takertuminen on yksi elämää piinaavan kärsimyksen peruskivistä.

Tuhoava kateus on kuitenkin eri asia kuin närkästys, joka on oikeutettu reaktio epäreiluun kohteluun. Filosofi Aristoteles puhui ansaitun ja ansaitsemattoman menestyksen erosta.

Kun Suomessa herää kiukku vauraita suosivasta ja yhteiskuntaamme eriarvoistavasta politiikasta tai miljoonaoptioista, kyse on useimmiten juuri närkästyksestä – ei kateudesta.

Mutta kun valtaapitävät kaikkialla maailmassa haluavat vähätellä ja mitätöidä epäoikeudenmukaisuudesta kumpuavaa kokemusta, he kaivavat esiin kateuskortin.

Kirjoittaja on Madventures-seikkailija, joka sai vuoden 2015 Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon omasta mielestään varsin ansaitusti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!