Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämän takia vihaan pitkiä reppureissuja

Matka
 
Roosa Murto
Kirjoittaja on toimittaja.

Loskakausi on nurkan takana ja sormet hakeutuvat lentosivustolle kuin itsestään. Brasilia. Sri Lanka. Uusi-Seelanti. Merta, seikkailua, huolettomia päiviä. Mieli alkaa laukata. Pitäisikö nakata bikinit rinkkaan ja jättää taakse tylsä, untuvapeitonlämpöinen arki?

Sillä miksi ei.

Ulkona on pimeää, päässä harmaata ja töissä jatkuva kiire. On syyllinen olo asioista, joita ei tee (juoksulenkki, seuraelämä) ja asioista, joita tekee (Ensitreffit alttarilla -maraton, vadelmasuklaa). Kaikki olisi toisin, jos kulkisi paljain jaloin päättymätöntä hiekkarantaa.

Lähdöstä haaveilu on toistuva talventulorituaali. Silloin moni viisaskin erehtyy luulemaan, että kuukausia kestävä matka olisi yhtä onnea ja vapauden korkein muoto. Ikävää olla ilonpilaaja, mutta ei se ole.

Olen yrittänyt. Kolme kuukautta siellä, neljä tuolla. Afrikka, Aasia, Yhdysvallat. Yhdeksän kuukautta Oseanialla. Pitkät matkat eri mantereilla ovat maailman ihanin asia, mutta myös yhtä hulluutta. Ne väsyttävät ja sekoittavat pään.

Tässä kymmenen vaikeutta, jotka tulevat tutuiksi pitkillä matkoilla.

1. Vaikka kotona rutiinit väsyttävät, vielä väsyttävämpää on niiden puuttuminen. Koko ajan pitää valita: Minne seuraavaksi? Mitä haluan, miksi olen täällä? Kaiken epävarmuus tuntuu samalta kuin helteinen yö, jona ei saa nukuttua: kuulostaa runolliselta, mutta on vain uuvuttavaa.

2. Jos jonkin asian kanssa painii kotona, sen kanssa painii myös muilla leveyspiireillä. Ihminen ei muutu rohkeaksi ja huolettomaksi vain sillä, että on onnistunut ostamaan yhden lentolipun. Etenkin syyllisyys riivaa koko ajan: en ehdi ja nauti tarpeeksi. Välillä ahdistus käy niin suureksi, että tekee mieli heivata rinkka alas sillalta ja ostaa lippu kotiin. Rankat hetket kasvattavat, mutta aina ei jaksaisi kasvaa.

3. Vaatteet haisevat pinttyneeltä hieltä. Pankkikortti menee lukkoon ja ripuli jatkuu kolmatta päivää. Ikävä isää. Irtiotto ei tunnu kauaa irtiotolta, vaan kun viikot vaihtuvat kuukausiksi, lomasta tulee arkea. On myös selvää, millaista jälkeä kuukaudet ilman kokopäivätyötä tekevät tilin saldolle.

4. "I miss my clothes more than my friends!" julisti eräs jenkkityttö, joka oli ollut reissussa puoli vuotta. Ymmärrän häntä täysin. Vaikka teoriassa on kaunis ajatus tulla toimeen 60 litran repulla, oikeasti siitä on kauneus kaukana, kun ahtaaseen tilaan on sullottu niin paputölkit, likaiset alusvaatteet kuin märkä pyyhe.

5. Ensimmäisillä reppureissuilla irrallisuus tuntui vapauttavalta, mutta pidemmän päälle ei. Ihminen tarvitsee tunnetta, että on muille avuksi ja saa jotain aikaa. Matkalla sitä vain lipuu maasta ja mielentilasta toiseen eikä maailma muutu lainkaan paremmaksi. Ristiriita on kova: vaikka elää elämänsä merkityksellisintä aikaa, se tuntuu joskus täysin merkityksettömältä. Sitoutuminen, puurtaminen ja muiden auttaminen alkavat tuntua elinehdolta, eivät pakolta.

6. Viime kesänä Helsingissä vein reissaavan aussipojan kävelylle merelle. Purjeveneet lipuivat horisontissa ja hellepäivä oli kesän kauneimpia. Aussia ei voinut vähempää kiinnostaa. Hän laahusti perässä ja otti pari väkinäistä kuvaa. Tuttu juttu. Kauniisiin paikkoihin ja hienoihin hetkiin turtuu, samoin aina uusiin ihmisiin.

7. Siinä missä kotona haaveilee reissusta, reissussa alkaa kehitellä haaveita kotona olemisesta. Kuuma suihku hyvällä paineella, oman oven sulkeminen ja blenderi - ah! Yksi ystäväni fantasioi aina siitä, että saa asetella keittiössä pähkinöitä lasipurkkeihin, ja toinen kaipaa sitä hetkeä, kun joutuu lukemaan kirjastossa väkisin tenttiin. Vanhempi sukulaiseni taas tajusi kuukauden reissullaan, miten tärkeä asia viikottainen tennistunti hänelle on.

8. Hankalista tunteista on vaikea puhua muille. Sitä ei halua vaikuttaa kiittämättömältä kermaperseeltä, kun saa olla upealla matkalla ja silti löytää syitä valittaa. Myös kauneimpia kokemuksia on vaikea jakaa. Matkalle lähtö on aina suuri repäisy, mutta ei välttämättä kipein. Pitkä matka on täynnä luopumista ja hyvästien jättämistä, se on haikeaa ja repivää.

9. Serbialainen raskaana oleva nainen, joka on juuri eronnut ja menettänyt työnsä. Kenialainen kehitysvammainen, joka makaa päivät vuoteessa virtsat housuissa. Itätimorilaistyttö, joka on selvinnyt joukkomurhasta ja kasvanut pakolaisleirillä. Maailman julmuus tulee ihon alle aivan eri tavalla, kun siitä kertovat samaa ilmaa hengittävät ihmiset, eivät uutiskuvat.

10. Jatkuva varuillaanolo syö energiaa. Voinko luottaa tähän ihmiseen? Uskallanko laskea kangaskassin sylistä lattialle? Kuolenko tähän bussiin, jonka hullu kuski kaahaa kuoppaista vuoristotietä ja ohittaa ylämäessä? Se, että saa kulkea turvassa yksin pimeällä, on maailman mittakaavassa käsittämätöntä luksusta. Myös sitä alkaa arvostaa, miten luonnostaan kotona voi navigoida tutun kielen ja kulttuurin keskellä ilman jatkuvia kömmähdyksiä.

Mutta saako yksikään näistä kohdista minua lopettamaan lentosivustojen selailun? Ei tietenkään. Matkustus on vaikeaa, mutta juuri siksi niin tärkeää. Sillä kuten kirjoitin Havaijilla:

”Jalat ovat rakoilla, iho palanut ja kaikki vaatteet märät. Olen uupunut, väsynyt ja poikki, mutta myös hyvin levollinen. Kaipaan vihlovasti puhtaisiin, kuiviin lakanoihin, mutta tiedän, että heti kun pääsen niihin nukkumaan, kaipaan juuri tätä.”

Kirjoittaja on toimittaja.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!