Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietariin kannattaa tänä talvena lähteä kulttuurimatkalle

Matka
 
Nikolai Gontar
Kuva: Nikolai Gontar
Suomalainen muotoilu valtaa Eremitaasin

 

Pietarin museoista arvovaltaisin eli valtiollinen Eremitaasi avaa tänään lauantaina ovensa suomalaiselle muotoilulle. Suurponnistus ”Kultainen sukupolvi: modernismi suomalaisessa arkkitehtuurissa ja designissa” levittäytyy uusiin tiloihin Pääesikunnan rakennuksessa.

Eremitaasin kuratoima näyttely tarjoaa venäläisen näkemyksen suomalaisen arkkitehtuurin klassikoihin, Alvar Aaltoon, Reima Pietilään ja Eliel Saariseen.

Viipuri saa paljon huomiota, sillä funktionalisti Uno Ullbergin töitä esitellään laajalti. Hän suunnitteli Viipuriin Hackmanin liiketalon ja suuren määrän pankkeja sekä toimistoja.

Moderniin taiteeseen ja nykytaiteeseen keskittyvään taidemuseon lisäsiipeen on siirretty myös Pablo Picasson ja Henri Matissen työt, jotka kuuluvat Eremitaasin suosituimpiin.

Yleisövirta on siis taattu.

”Asiantuntijoiden piireissä näyttelyä on odotettu mielenkiinnolla. Toivomme, että myös tavallinen kävijä löytäisi tunnettujen kohteiden keskeltä idean funktionaalisesta muotoilusta”, sanoo kuraattori Jelena Vešnjakova Suomen Pietarin-instituutista, joka on mukana toteuttamassa hanketta.

Yksi näistä suomalaisen muotoilun merkkipaaluista on arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema muovinen Futuro-talo. Eremitaasi näyttää Futurosta dokumentin ja järjestää luennon.

Venäjälläkin on muuten Futuro-talo. Moskovan olympialaisten edellä Neuvostoliitto suunnitteli sarjatuotantoa, mutta ajatus kariutui. Yksi soikea muovitalo jäi muistuttamaan haaveista Kaukasuksen vuoristoon Dombain kylään.

14.11.–31.1.2016, Eremitaasin Pääesikunnan siipi, Palatsiaukio 6/8 www.hermitagemuseum.org

Design-kirjastossa voi kurkistaa pietarilaisen arkeen 

Pietarissakin kirjastoista on tullut palvelukeskuksia, joissa voi kuunnella ilmaiseksi konsertteja, pitää palopuheita kiihkeisissä poliittisissa väittelyissä, osallistua Harry Potter -roolipeleihin tai jopa tilata ajan psykologille.

Edelläkävijä uudenlaisessa kirjastoajattelussa on ollut Gogolin mukaan nimetty tavallinen sivukirjasto Krasnogvardeiskin eli Punakaartin kaupunginosassa. Kipeästi kunnostusta tarvinnut kirjasto remontoitiin kaksi vuotta sitten täysin.

Nyt taidenäyttelyitä ihaillaan huoneessa, jonka lattiaa peittää vihreä pehmeä matto. Yksi kulma on korotettu loivaksi rinteeksi, ja matolla on mukavia tyynyjä. Kirjahyllyjen päälle saa kiivetä, ja niistä voidaan koota esiintymislava.

Asiakkaat piirtelevät isolle liitutauluseinälle. Joidenkin hyllyjen keskellä on iso pehmustettu reikä, jossa aikuiset lojuvat ja lukevat. Langaton netti toimii virkailijalta saatavalla salasanalla.

Suurin osa kirjoista on vain venäjäksi. Englanniksi ja saksaksi teoksia on vain hyllyllisen verran.

Mitä Punakaartin kaupunginosan asukkaat sitten lainaavat? Eniten kysytään Boris Akuninin dekkareita ja hieman yllättäen yhdysvaltalaisen tieteiskirjailija Ray Bradburyn teoksia.

”Ja nuoriso lukee tietenkin fantasiaa”, sanoo kirjaston kulttuuriosaston asiantuntija Veronika Sedinina.

Kirjasto sijaitsee melko kaukana metroasemista. Helpoiten sinne pääsee taksilla, joka maksaa nykykurssilla keskustan sisällä noin 250 ruplaa eli 3,40 euroa.

Sredneohtinski prospekt 8. Avoinna ti 12–20, ke–su 11–20, ma suljettu. www.kr-cbs.ru

Nikolai Gontar
Gogolin kirjaston seinähyllyn kirjaimista muodostuu sana biblioteka, kirjasto.
Gogolin kirjaston seinähyllyn kirjaimista muodostuu sana biblioteka, kirjasto.

Klassikot taipuvat musikaaleiksi 

Pietarissa vierailija suuntaa usein ensi töikseen balettiin. Tänä syksynä kannattaa harkita myös muita vaihtoehtoja, sillä musikaalit ovat yllättäen nousseet uuteen kukoistukseen klassisia taidemuotoja vaalivassa metropolissa.

Musiikkikomedian teatteri on käynyt käsiksi odottamattomaan tarinaan, kirjailija Andrei Belyin kielelliseen taideteokseen Peterburg.

Se on työstänyt venäläisen kirjallisuuden symbolismin suunnannäyttäjästä musikaalin, jota se kutsuu mysteeriksi.

Lähtöasetelmassa Venäjä horjuu vallankumouksen kourissa. Yläluokkainen Nikolai Ableuhov sekaantuu vallankumoukselliseen järjestöön ja saa tehtäväksi murhata oman isänsä.

Lisäksi lavalla nähdään rakkaussotkujen intohimoa ja parodiset Lenin, Trotski ja Stalin.

Musikaalin on ohjannut Gennadi Trostjanetski ja musiikista vastaa Georgi Firtitš, joka tunnetaan kymmenistä elokuvasävelmistään.

Kriitikoilta kehuja on hellinnyt itse sävellysten lisäksi varsinkin moniulotteisesta lavastuksesta.

Rytmiltään esitys on tempoileva. Lopussa se lunastaa kuitenkin odotukset välittämällä Nyky-Venäjällä virkistävää rauhan sanomaa.

Laadukkaita musikaaleja esittää myös Music Hall, joka on uudistanut ohjelmaansa taiteellisen johtajan Fabio Mastrangelon aikana. Se etsii venäläisyyden ydintä Oneginissa, joka nojaa Aleksandr Puškinin runoromaaniin ja Pjotr Tšaikovskin oopperaan.

Esityksiä molemmista musikaaleista on loka–joulukuussa.

Musiikkikomedian teatteri, Italjanskaja ulitsa 13. www.muzcomedy.ru Music Hall, Aleksandrovin puisto 4. www.musichallspb.ru

Legendaarinen Lenfilm avautui yleisölle 

Pitkään täysin rappiolla ollut elokuvastudio Lenfilm on pannut valtion rahoituksen turvin tuulemaan ja saanut päärakennuksensa entisöityä moitteettomaan kuntoon.

Kävijät pääsevät nyt vapaasti kiipeämään kolmannen kerroksen kahvila Drankoviin, joka on saanut nimensä venäläisen elokuvan pioneerilta ja pahalta pojalta Aleksandr Drankovilta (1880–1949).

Kahvilan läpi käy tie uuteen elokuvateatteriin, jossa näytetään festivaalien parhaita teoksia ja ilmaiseksi vanhoja neuvostoretrospektiivejä. Sali on täysin äänieristetty, sillä viereisissä saleissa kuvataan täyttä päätä uusia elokuvia.

Ennen remonttia koko kolmas kerros oli käytännössä raunioina.

Toisessakaan kerroksessa ei ole unohdettu neuvostonostalgiaa. Siellä voi ihastella esimerkiksi paljetein koristeltua valkoista leninkiä, joka oli Elizabeth Taylorin yllä ensimmäisessä Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton yhteistuotannossa Lintu sininen (1976).

Viereiseen Lenfilmin historiaan tutustuttavaan museon pääsee vain oppaan johdolla, joten aika kannattaa varata etukäteen.

Esillä on esimerkiksi alkuperäinen, kullanväriseksi maalattu kiehkurainen puukaide, joka erotti Pietarin ensimmäisessä elokuvateatterissa Akvariumissa katsojien aitiot toisistaan.

Sisääntuloaulassa on pieni myymälä, jossa suosituimmat myyntiartikkelit ovat musta Lenfilm-muki ja Che Guevaran tapaan mukailtu paita toisesta vallankumouksellisesta, Vasili Tšapajevista.

Lenfilmin 1934 tekemä elokuva muovasi osaltaan Tšapajevista neuvostopropagandan sankarihahmon – ja vitsien aiheen.

Lisäksi myynnissä on ryyppylaseja, joihin on kirjattu maljapuheita Ville Haapasalon tähdittämästä elokuvasta Kansallisen metsästyksen erikoisuuksia. Sekin on Lenfilmin tuotantoa.

Lenfilm, Kamennoostrovski prospekt 10. Avoinna 9.30–23. www.lenfilm.ru

nikolai Gontar
Elizabeth Taylorin leninki on esillä elokuvastudio Lenfilmissä.
Elizabeth Taylorin leninki on esillä elokuvastudio Lenfilmissä.

Georgialainen muoti on nyt pop 

”Miten olisi kuppi kuumaa kaakaota?” myyjä kysyy syksyn viimasta sisään pelastautuvilta asiakkailta.

Vaatekauppa Bolšoi Petrogradin saarella tarjoaa paitsi ilmaista kaakaota, myös venäläisten suunnittelijoiden parhaimmiston.

”Casual ja normcore – eli huoletonta, tavallista ja tyylikästä”, linjaa myyntipäällikkö Valentina Link.

On esimerkiksi moskovalaisen Cyrille Gassilinen suoralinjaisia mustia mekkoja (115 euroa) ja venäläisen Fetichen avantgardesta innoitusta hakevia geometrisiä laukkuja, jotka tehdään käsityönä Italiassa italialaisesta nahkasta (400 euroa).

Miehille on omistettu kaupan toinen kerros, jossa myydään pietarilaisen Migliorin käsintehtyjä nauhakenkiä (235 euroa).

Trendikkyysmittarissa kipuavat ylöspäin Etelä-Korea ja jo jonkin aikaa erityisesti Georgia.

Paksun punaisen georgialaisen Lalo-brändin villatakin (540 euroa) kutomiseen menee kolme kuukautta, eikä ihme. Pusero on niin lämmin ja painava, että kävisi takista.

Huokeimmasta päästä tuotteita on pietarilaisen Arny Prahtin pyöreä pieni laukku (43 euroa). Se on niin suosittu, että sitä voi bongailla myös ohikulkijoilta Pietarin kaduilla.

Bolšoi prospekt 84 Petrogradin saarella. Avoinna ma–su 11–23. www.vk.com/bolshoi84

Oikaisu 19.11. klo 11.35: Korjattu kirjaston työntekijän nimi Svetlanasta Veronika Sedininaksi ja titteli johtavasta kirjastonhoitajasta kulttuuriosaston asiantuntijaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!