Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskiaikainen linna, automuseo ja bratwurstit – Eisenach on oikein saksalainen pikkukaupunki

Matka
 
Klaus Nowottnick
Wartburgin linnassa järjestetään joulun alla tunnelmallisia joulumarkkinoita ja -konsertteja.
Wartburgin linnassa järjestetään joulun alla tunnelmallisia joulumarkkinoita ja -konsertteja. Kuva: Klaus Nowottnick

Luonnonkauniissa Thüringenin osavaltiossa sijaitseva Eisenach on aarreaitta historiasta, kulttuurista ja arkkitehtuurista kiinnostuneelle.

Keskiaikaisen Wartburgin linnan juurella syntyi säveltäjä Johann Sebastian Bach, ja täällä kävi koulua tuleva uskonpuhdistaja Martti Luther.

Kaupungissa on myös nostalginen automuseo – ja maan mainioita bratwursteja.

Artikkeliin liittyvät

Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Luther naulasi kuuluisat teesinsä kirkon oveen Wittenbergissä, alle kahdensadan kilometrin päässä Eisenachista.

Merkkivuodeksi Eisenachiin ja koko Thüringeniin odotetaan paljon matkailijoita. Osavaltio on ”Lutherland”, jossa Luther eli lähes koko elämänsä.

Runsaan 40 000 asukkaan Eisenachiin kannattaa tutustua jo nyt, kaikessa rauhassa. Esimerkiksi Frankfurtista Eisenachiin ajaa parissa tunnissa.

Ehdoton ykkösnähtävyys on Wartburgin linna, jossa Lutherkin asui – tai pikemminkin piileskeli – Uutta testamenttia kääntäessään. Linnassa käy vuosittain 350 000 vierailijaa.

Linnan pihalla on historialliset joulumarkkinat jokaisena adventtiviikonloppuna, ja linnan suuressa juhlasalissa järjestetään tunnelmallisia joulukonsertteja.

Eisenachin keskustassa on Lutherin talo (Lutherhaus). Kaupungin vanhimmassa ristikkorakenteisessa talossa nuori Luther asui 1498–1501. Talo on nykyisin museo ja avautui täysin uudistettuna syyskuun lopussa.

Lutherin marraskuista syntymäpäivää kodikkaassa museossa vietetään joka vuosi perinteisin menoin: lyhtykulkueen jälkeen nautitaan hehkuviiniä ja tietysti bratwursteja.

Muutaman minuutin kävelymatkan päässä Lutherin talosta on Bachin syntymäkoti, jossa säveltäjämestari syntyi 1685. Hänet kastettiin läheisessä Georgenkirchessä, jossa Luther saarnasi aikoinaan. Tänä jouluna kirkossa soi muun muassa Bachin jouluoratorio, kaupungin oman Bach-kuoron esittämänä.

Kävelykadun varrella on vieri vieressä kahviloita, jäätelöbaareja ja ravintoloita ja suolaisten pretzeleiden myyjiä. Kadunkulmassa voi törmätä filmiryhmään: Eisenachissa kuvataan suosittua Tohtori Kleistin perhe -sarjaa, jota Ylekin on esittänyt.

Keskustasta voi kivuta Wartburgiin vaellusreittiä pitkin. Matkan varrella voi ihailla pääosin jugendtyylistä, maan suurimpiin ja yhtenäisimpiin kuuluvaa huvila-aluetta.

Puolivälissä polkua kannattaa istahtaa kahville tai oluelle kauniin Hotelli Haus Hainsteinin terassille. Sieltä avautuu hieno näköala ylös puiden latvojen yläpuolelle kohoavaan linnaan.

www.eisenach.info www.hainstein.de www.visit-thuringia.com

Bach-museossa voi kuunnella Bachia pallotuoleissa.
Bach-museossa voi kuunnella Bachia pallotuoleissa.
Luther kävi koulut Eisenachissa.
Luther kävi koulut Eisenachissa.
Markus Kirchgessner / laif
Bach syntyi Eisenachissa.
Bach syntyi Eisenachissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!