Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näissä Helsingin museoissa et vielä ole käynyt

Matka
 
Outi Pyhäranta / HS
Siirtolapuutarhamuseossa on esillä vanhoja työvälineitä.
Siirtolapuutarhamuseossa on esillä vanhoja työvälineitä. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Suomi on täynnä pieniä, erikoisia ja vähemmän tunnettuja museoita. Museoliiton viestintäpäällikkö Tuuli Rajavuori vinkkaa kolme omaa suosikkiaan Helsingissä.

1 Siirtolapuutarhamuseo

Jos syksyllä tulee kesäikävä, piristystä voi hakea – siirtolapuutarhasta. Mansikkapolulla Helsingin Vallilassa on sympaattinen ja pieni nähtävyys: 1930-luvun siirtolapuutarhamökkiin viritetty siirtolapuutarhamuseo.

Siirtolapuutarhan aktiivit ovat kunnostaneet pikkumökin talkootyönä alkuperäiseen asuun ja keränneet sinne palstaviljelijöiltä viime vuosituhannen alun siirtolapuutarhaelämän esineitä.

Siirtolapuutarhat saivat alkunsa 1900-luvun alussa, kun työväestön elinoloja haluttiin parantaa. Ihmisten toivottiin tekevän vapaa-ajallaan jotain hyödyllistä ja terveellistä. Laman aikana oma kasvimaa saattoi jopa pelastaa kaupunkilaisperheen nälästä.

Noin kymmenen neliön museomökin piirsivät 1932 Helsingin silloinen asemakaava-arkkitehti Birger Brunila ja arkkitehti Väinö Tuukkanen. Pihalla nykyiset siirtolapuutarhalaiset viljelevät samoja hyöty- ja koristekasveja, joita siellä kasvoi 80 vuotta sitten.

Museo on avoinna kesä–elokuussa sopimuksen mukaan. Ei sisäänpääsymaksua.

www.vallilanspy.net

2 Palomuseo

Arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelema tiilirakennus Korkeavuorenkadun huipulla kääntää päitä. Sisäänkin kannattaa uskaltautua.

Vuonna 1891 valmistunut Erottajan pelastusasema on Helsingin vanhin käytössä oleva paloasema. Samassa rakennuksessa toimii kaupungin pelastuslaitoksen palomuseo.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan palo- ja pelastustoimen sekä sairaankuljetuksen kehitykseen. Esillä on valokuvia, pienoismalleja ja videoita. Yksi nähtävyys on persoonallinen museonhoitaja Jari Auvinen.

”Hän saa paikan heräämään henkiin hauskoilla ja mielenkiintoisilla tarinoillaan”, Tuuli Rajavuori sanoo.

Vanhimpia esineitä ovat nahasta valmistetut paloletkut ja 1700-luvun kuparinen sammutusvesisammio. Sen kerrotaan olleen käytössä vielä toisen maailmansodan aikana. Se oli vedellä täytettynä valtioneuvoston ullakolla pommitusten varalta.

Aikoinaan palovartioston tehtäviin kuului myös järjestyksenpito. Esillä ovat palovartijan sakset, joilla pahantekijät otettiin kiinni kaulasta ja talutettiin säilöön.

Museo on avoinna keskiviikkoisin ja sunnuntaisin kello 12–16. Sisäänpääsymaksu on kaksi euroa.

www.palomuseot.fi

3 Näkövammaismuseo

Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä Itäkeskuksessa toimiva näkövammaismuseo ei kilpaile suurilla kävijämäärillä, vaan keskittyy olennaiseen: näkövammaisten kulttuuriperinnön keräämiseen.

Pysyvä perusnäyttely kertoo esineiden ja valokuvien kautta, miten näkövammaisten opetus, tiedonsaanti ja arjen apuvälineet ovat kehittyneet 1800-luvulta.

Esillä on muun muassa pistekirjoituskoneita sekä erilaisia opetus- ja havaintovälineitä. Mielenkiintoisia ovat myös vanhat kohokartat, joihin museossa voi tutustua.

Toisin kuin museoissa yleensä, täällä esineisiin saa ja kuuluu koskea. Näkövammaismuseo järjestää lisäksi historiaklubia näkövammaisuuden teemoista.

Museo on avoinna maanantaista keskiviikkoon kello 12–15 ja historiaklubi kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona kello 15–17.

www.nkl.fi/museo

Lisää museoita voi etsiä osoitteista www.museo-opas.fi ja www.museot.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!